Titlurile zilei

Muncă la negru, la o firmă de construcții din Iași! Patronii scandalagii au păcălit un angajat care trebuia să primească 6.500 de lei pe lună: „Cât am lucrat pentru acești indivizi nu au emis nicio factură” – FOTO/VIDEO

Publicat: 15 mai 2023
_____ Vizualizări 28 Comentarii
Muncă la negru la o firmă de construcții din Iași Patronii scandalagii au păcălit un angajat care trebuia să primească 6.500 de lei pe lună Cât am lucrat pentru acești indivizi nu au emis nicio factură - FOTOVIDEO
Un fost angajat al firmei Toma Construct acuză că a lucrat fără forme legale

Patronii societății Toma Construct și-au bătut joc de un angajat care trebuia să lucreze pe un buldoexcavator. L-au păcălit că îi vor face contract de muncă. Angajatul și-a dat seama de escrocherie și anunțat că pleacă. Numai că afaceriștii nu i-au dat toți banii. Cazul a ajuns la Inspectoratul Teritorial de Muncă

Un nou scandal a izbucnit în lumea constructorilor din Iași. De data asta, un fost angajat la societatea Toma Construct SRL, condusă de Costică Toma și Costin Toma, acuză că patronii nu i-au făcut forme legale de muncă și că nici măcar nu i-au plătit salariul convenit verbal la data angajării. Recent, Constantin Ghervan s-a hotărât să depună și o plângere la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași.

„Înțelegerea noastră a fost să lucrez un număr de 11 ore, zilnic, iar sâmbăta de la ora 7 la 14. La angajare am discutat de un salariu de 6.500 de lei pe lună, două săptămâni preaviz și probă de lucru, timp în care mi se va întocmi un contract de munca legal cu data de 10 aprilie, dar asta doar după cele două săptămâni de probă și preaviz. După cele două săptămâni muncite am insistat zilnic să mi se facă contract de muncă, dar motivul era că este în redactare și nu are timp să îl ia de la birou.

După o săptămână de insistențe și discuții, văzând ca nu au de gând să-mi facă forme legale de muncă, le-am zis că vreau să intru în preaviz de două săptămâni, din data de 24 aprilie, urmând ca pe data de 6 mai să încetez munca, iar ei au fost de acord”, a precizat Constantin Ghervan, fostul angajat al familiei Toma.

Patronii firmei de construcții nu i-au dat toți banii fostului angajat

Constantin Ghervan a fost tocmit să lucreze pe un buldoexcavator. Însă, după ce nu a mai fost de acord cu condițiile de muncă, familia Toma s-a descotorosit de el imediat. Asta se întâmpla pe data de 24.04.2023.

„După ce am muncit toată ziua la o lucrare, trimis de ei, la încheierea zilei de muncă, mi s-a spus sec: «De mâine nu mai vii la muncă că am alt om cu mai puține pretenții și salariu mai mic de cât iți ofer ție». Deși cu câteva zile înainte mă înțelesesem să mai stau două săptămâni până plec, dar eu am fost concediat de pe o zi pe alta, fără contract de muncă și mi s-a spus ca ne vom socoti sâmbătă”, a mai spus fostul angajat.

Constantin Ghervan s-a întâlnit cu patronii de la Toma Construct în zona CUG

Pe data de 29.04.2023, Constantin Ghervan s-a întâlnit cu patronii de la Toma construct ca să-și primească banii. Însă a avut parte de o surpriză neplăcută.

„M-au chemat la capăt CUG să ne socotim. La întâlnirea cu cei doi, după discuții și reproșuri, mi s-a înmânat salarizarea restantă, cu 600 de lei mai puțin, încercând să mă intimideze cu diferite motivații și reproșuri cum că eu consum multă motorină la lucrări și că nu am experiență pentru banii respectivi.

Timp de trei săptămâni, cât am lucrat pentru acești indivizi, nu au emis nicio factură pentru lucrările efectuate, cu motivația că el se ocupă de facturi cu clientul, iar eu doar prestez. Mai vreau să vă informez că predecesorul meu, adică băiatul care a fost înaintea mea, a pățit același lucru, identic cu mine. A fost și el păgubit de această firmă la salarizare și la fel a lucrat, fără sa emită facturi”, a explicat Constantin Ghervan.

Costin Toma: „Nu am angajați, lucrez eu”

Contactat telefonic, Costin Toma, unul dintre patronii firmei de construcții, nici măcar nu a recunoscut că s-a înțeles cu Constantin Ghervan să lucreze pe buldoexcavator.

„Nu am angajați. Lucrez eu pe utilaj”, a fost singurul comentariu al patronului.

De menționat că în edițiile trecute ale BZI a fost prezentată situația în care Costin Toma l-a amenințat pe un vecin disperat din cauza lucrărilor ilegale efectuate pe strada Valea Adâncă. Printre vilele din zonă, familia Toma depozita pământ, lucrările fiind executate dimineața.

Rămâne de văzut dacă ITM Iași va lua măsuri în urma plângerii depuse de Constantin Ghervan.

Comentarii
  • familia toma =escroci betivi idioti fara educatie ,oligofreni si mahalagioaice de ultima speta ..nu recomand ,fugiti sau feritiva de aceasta familie !!!

  • Acești doi nemernici tată și fiu, analfabeți amândoi, au nenorocit și țepuit (înșelat) foarte mulți oameni de bună credință, fac evaziune fiscală, nu respectă nici o lege, (nu mai spun de legea bunului simț), fac așa zise case fără nici o responsabilitate, păcălesc oameni, practic îi distrug cu acele construcții, fără să respecte cele mai elementare norme în construcții (mă refer la structura de rezistență caselor) vai de capul lor oameni care le cumpără se nenorocesc pe viață. Nu au nici o lege, chiar nu îi poate trage nimeni la răspundere? Pe această cale eu îi rog pe toți cei care au fost prejudiciați de acești nemernici să facă plângere la procurori poate îi opresc odată și să îi determine să plătească fărădelegile.

  • Teparii Toma. Jepcarii iasului.
    Mi-au cerut 150 lei la ora cu un buldo (7 ore), iar la final mi-a bagat 200 lei/ora ca cica a uitat sa includa transportul. In acceasi zi mi-a zis ca imi aduce 40 MC de piatra pentru drum si mi-a adus 19 MC, iar la finalul zilei cand a trebuit sa ii platesc a sarit la bataie ca nu i-am platit DECAT BANII PE CARE II FACEA !. 2570 lei din 4600 lei. Mi-a darmat gardul cu buldo ca nu i-am dat banii ceruti. Cand am cerut factura si pentru cei 2570 lei i-a aratat pen**ul sotiei mele si a inceput sa se masturbeze… am chemat politia de la sectia 5, dar nu i-au facut nimic. Toma Constantin – copilul moșului de 37 de ani a făcut asta.

  • Cred că instituția ANF ar trebui să se autosesizeze cu privire la activitatea foarte bine organizată, evazionistă a acestei familii Toma.
    Și-au achiziționat toate utilajele in calitate de persoana fizica și nu fiscalizează aproape nimic din activitatea exca-vationistă.
    Sugerăm pe această cale organelor abilitate să dispună măsuri specifice privind activitatea prestată de această castă familială.
    Din surse, se spune că parte din sumele obținute cu atâta ușurintă din excavații, sunt investite spre spălare in duplexuri tot in zona Valea Adâncă, chiar și acum au un șantier pe lângă rezervoarele de apă din Miroslava. Iar ultimile case le-au vândut cu 150.000 euro. Nici pe șantier nu au forme legale pentru toti muncitorii. Toate aceste case sunt făcute sub diverse nume, iar sumele obținute se întorc la bătrânelul domn Toma.
    Mult succes organelor de control!

  • Gunoaiele penale toma trebuiau arestati de acum 10 ani dar autoritatile si militia nu fac nimic primesc spaga de la aceste gunoaie toma DNA ce face ? disciplina in contructii ce face ? primaria ce face ??

  • Parchează in fiecare dimineața la capăt CUG unde așteaptă să-și racoleze clienții, nu emit facturi pentru lucrările de excavație și trasport pământ, însușindu-și toate sumele obținute prin negocieri arogante, iar in timpul lucrărilor modifică prețul clientului, trag de timp la lucrările unde sunt plătiți cu ora, iar când vând pământ negru, mașina este încărcată superficial. Iar dacă încerci sa le reproșezi devin foarte vulgari si chiar agresivi, motivând ca ei sunt bolnavi cu capul …
    Câștigă din aceste activități peste 10.000 lei, ATENȚIE! … pe săptămână !!!
    Oare nu este cazul ca o instituție a statului să-i abordeze pe acești afaceriști de carton?

  • Nu înteleg cum,eu depunand reclamatie la ITM simbata prin email si luni cum sau citit sesizarile pe la 12 amiaza am fost sunat de catre Toma Jr (Costel) si tras la „raspundere” ca de ce i-am dat la ITM? DECI AU FOST INFORMATI DE CATRE CINEVA DIN ITM CA AU SESIZARE FACUTA….si la telefon mi-a zis Costel jr sa merg la capat sa imi dea banii…dar sub forma de ……Hai sa îti dam banii,vino la capat CUG ….si pe taicasu îl auzeam cum ma ameninta…”sa vina ca îi crap capul…..
    Oricum toate discutiile mele cu ei au fost înregistrate si mai urmeaza o serie de plangeri si sanctiuni împotriva lor…

  • ATENȚIE!!!

    ITM – omul depune plângere pe e-mail sâmbătă 06 mai și luni 08 mai, in jurul prânzului cei doi Toma îl sună și îl amenință cu acte de violentă, pentru că și-a permis să le deranjeze afacerea cu excavatoarele.
    Oare cum au aflat atât de repede cei doi mari afaceriști Toma, că fostul lor angajat le-a făcut plângere la ITM?

    Este o întrebare ce merită răspuns.

  • Oare de ce nu-i vorbește nimeni de bine?

    … pentru că sunt: aroganți, scandalagii, tupeiști, ahtiați după bani, foarte versatili, lipsiți de respect, de empatie, de principii … și spun ei că suferă de boli mintale …

  • Lasă că și fraierii pun botul la noi, ca e ieftin, așa le facem ca să îi trezim la realitate – să nu ne ia ei de proști, munca trebuie plătită.
    Să-și cumpere utilaje, să plătească impozite, să le întrețină, să bage bani să le repare, să angajeze oameni, să le plătească salariu și impozite la statul mafiot, care ne jupoaie – vor mocăciune!?!
    Plătește tată, dacă vrei să-ți sap groapa pentru bloc!

  • ITM ,POLITIA ,PRIMARIA SI MAJ INSTITUTIILOR DE STAT SUNT CORUPTE PLINE DE PSDISTI ,LINGAI CURVE TRADATORI DE TARA SI DE NEAM

  • Ce frumos o spune și cu câtă seninătate și sinceritate recunoaște săvârșirea faptelor ilicite.
    Acest comentariu făcut de “domnul” Toma trebuie fructificat in scop juridic in anchetele ce urmează a fi declanșate.
    Succes!
    Este de treabă, că și-au însușit mașini scumpe, au foarte multe proprietăți imobiliare, au un mare parc de utilaje (autobază), bani la saltea …
    Oare cum pot justifica toate aceste bogății?

  • Pai la capat cug la vulcanizarea aia de pe colt stau in fiecare zi si sparg seminte si am vazut eu cu ochii mei cum incarcau in curtea la vulcanizare motorina in porbagaj la masina lor aia ww brek …presupun ca motorina o aduc moldovenii de peste granița si leo vand lor…eu si sotia mea trecem zilnic printre ei ca stau pe trotuar acolo si vorbesc asa urat…nuble pasa ca trec oameni si aud…o familie de nesimtiti

  • Dar oare la timpul asta cine mai da unui angajat 6500 lei ca sunt oameni care lucrează in străinătate și nu iau acești bani și care dorm prin utilaje iau bani pe dormit nu pe munca Ce bine era pe timpul lui Ceaușescu ca acolo dacă intirziai 5 minute te trimitea acasă Și alții vor bani nemunciți vin și dorm sau stau de vorba și așteaptă bani

  • I-am văzut foarte des când încarcă motorina in bidoane de plastic in VW Passat IS15XXL, probabil este motorina adusă din R Moldova (trafic de produse petroliere și evaziune la bufetul consolidat). Toate astea se întâmplau in curtea vulcanizarii de la capăt CUG – sos. Nicolina, cu al. Tudor Neculai, tot aici parchează zilnic Passatul IS15XXL, in intersecție și pe trecerea de pietoni, ca și când ar fi intersecția lor.
    Iar in timpul zilei când nu au clienți stau expuși ca pe centură, scuipând semințe și vorbind foarte urat.

  • 6500 de lei? De ce toti vreti salarii asa mari? 2000 LEI NU SUNT BUNI? Toata lumea vrea salarii uriase in ziua de azi, e greu sa le faci fata. Ca patron pot afirma ca mai mult de 2000 lei nu pot da nici unui angajat. E prea mult. Eu ce mai castig? nu? Fiti si voi multumiti cu salarii mai mici… daca ai experienta, vechime si esti bun cred ca un 2500 de lei ajunge in ziua de azi. Hai sa fim realisti, banii nu CAD DIN CER!!!!!!!!!!!

  • Mai aud si tineri care abia au terminat o facultate acolo si vor 8000 lei salariu, bai fratilor, ce e cu voi. Saptamana trecut mi-a venit unul la interviu, avea vreo 5 ani experienta ici si colo si a cerut 9000 lei. Eu nu cred ca traim cu totii in aceeasi tara. Suntem o familie, de ce sa ne secam in halul asta de bani? Daca intrebi un tanar de 18 ani cu 0 vechime iti cere 4000 de lei minim doar ca sa o fluture 8 ore pe zi…………………. SUNTEM SAU NU SUNTEM O FAMILIE?!

  • Constantin Ghervan asta e din sat cu mine sat Curături com. Ciurea e bolnav mintal și el și masa numai probleme face prin sat și trăiește cu masa niște handicapați și bețivi ordinari.

  • Ce salarii au ăștia de pe utilaje la bani ăștia vreau și eu să mă învăț să lucrez pe un utilaj de construcție este cineva care mă poate ajuta as fi recunoscător?

  • Ionuț ioan este TOMA jr,
    …….asta ai spus si la telefon mai retardule ca eu o F… pe mama ,am inregistrarile cum vorbeai cu mine ca cu un animal….se vede ca esti in depresie ai pe pastile antidepresive sinmai conduci si bascula 8×4 cind iei pastile….vaibde capu vostru …..

Adauga un comentariu