Local

Municipiul Iaşi ar putea intra, de mâine, în scenariul roşu. Rata de incidență trece de 3 la mia de locuitori. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, convocat în şedinţă – GRAFICE

Publicat: 04 nov. 2020
Coronavirus 26 noiembrie 2020 România

Astăzi, 4 noiembrie 2020, de la ora 17.00 a fost convocat în şedinţa Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Până în acest moment, conform estimărilor și calculelor CJCCI (Centrul Judeţean de Conducere și Coordonare a Intervenţiei) și DSP, incindența pe municipiul Iași din ultimele 14 zile (inclusiv ziua de astăzi) va depăși 3 la mie.

În această după amiază se va convoca CJSU cu propunerea de a se intra pe scenariul roșu începând de mâine, 5 noiembrie 2020.

Procedura este identică precum cea în cazul comunelor din Iași care au fost în scenariul rosu: pentru 14 zile scoli online, restaurantele și cafenelele (spații interioare) se inchid, se inchid sălile de jocuri de noroc, se inchid teatre și cinematografe. Dacă scade rata dupa 14 zile, se revine. Dacă nu scade, se prelungește scenariul roșu.

Rata de incidență a municipiului Iași

La data de 2 noiembrie, rata de infectare era 2.99, iar ieri, 3 noiembrie, incidența se situa la 2.88 la mia de locuitori. Din păcate, de mâine din cauza celor 255 de cazuri noi, incidența a depășit 3 la mie, ceea ce face ca Municipiul Iași să adopte o serie de măsuri restrictive.

Totuşi, în judeţul Iași, la nivel de localităţi, Hârlăul pare să stea cel mai prost la capitolul de cazuri la mia de locuitori. Vorbim de o rată de infectare de 2,97 la mie.

În pofida faptului că în cursul zilei de marţi, 3 noimebrie 2020, municipiul Iași avea o rată de infectare de 2.99, în cursul zilei de miercuri, autorităţile locale au actualizat raportul infectărilor la 2,88. Totuşi, un oraș din Iași se aproprie vertiginos către rata de infectare care va duce la intrarea în scenariul roșu.

Vorbim de Hârlău care înregistrează un număr de 2,97 infectări la mia de locuitori. În schimb, la Pașcani rata de infectări este de 1.88 la mia de locuitori.

Totuşi, în judeţul Iași sunt două mari localităţi în care rata e infectare cu COVID-19 este 0. Sunt două orașe, Podu Iloaiei și Târgu Frumos.

De menţionat este faptul că rata de infectări la mia de locuitori este calculată fără a se lua în considerare focarele existente în localitățile mai sus menționate.

Decizii luate de primăria Iași

Întrucât coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile raportate la 1.000 de locuitori, calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, va depăși nivelul de 3 la mie („scenariul roșu”), începând de joi, 5 noiembrie 2020, în Municipiul Iași vor fi luate o serie de măsuri suplimentare de combatere a răspândirii infectării cu noul coronavirus.

Deciziile sunt un efect direct al prevederilor legale în vigoare în timpul stării de alertă și vor fianalizate și votate în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență programată astăzi, 4 noiembrie 2020, de la ora 17.00. Astfel, în funcție de deciziile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, începând de joi, 5 noiembrie 2020, timp de 14 zile, activitatea unităților de învățământ preuniversitar din Municipiul Iași ar putea fi suspendată în regim clasic, „față în față”, și s-ar putea desfășura exclusiv online.

În paralel, Primăria Municipiului Iași a finalizat evaluarea ofertelor primite în cadrul unor proceduri de achiziție publică, iar până la sfârșitul lunii noiembrie va pune la dispoziția unităților școlare 3.000 de tablete cu acces la internet, 1.250 de sisteme digitale pentru centrele de educație online și 525 de table interactive. Ca efect al acelorași prevederi legale, în perioada menționată ar putea fi suspendată și activitatea în spații închise a restaurantelor, barurilor și cafenelelor, precum și cea a sălilor de cinema și spectacol.

Astfel de măsuri au fost deja luate și în alte localități unde coeficientul infectărilor a depășit 3 la mie, inclusiv în capitala București (4,24) și alte municipii reședință de județ, precum Timișoara (5,92) sau Cluj-Napoca (5,97). Ținând cont de creșterea explozivă a numărului de infectări cu noul coronavirus în Municipiul Iași, ca și la nivel național, de creșterea dramatică a numărului de decese și de pacienți internați la secțiile de Terapie Intensivă și în scopul protejării și susținerii sistemului medical, primarul Mihai Chirica ia în calcul ca începând de luni, 9 noiembrie 2020, să decidă sau să propună și alte măsuri de combatere a pandemiei de COVID-19. Aceste decizii vor fi comunicate în timp util.

Cazuri Covid-19 la nivel național

Până astăzi, 4 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 267.088 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).  186.260 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 8.651 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 7.419 de  persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 03.11.2020 (10:00) – 04.11.2020 (10:00) au fost raportate 146 decese (77 bărbați și 69 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Mehedinți, Mureș, Prahova, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 7 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 13 decese  la categoria de vârstă 50-59 de ani, 26 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 51 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 48 decese la categoria de peste 80 de ani.

138 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 4 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Comentarii
  • Ce știre este asta? Cum sa între municipiul Iași in scenariul rosu, daca in articol scrie ca rata de infectare a scăzut? Unde e logica?

  • N-am inteles nimic. Deci rata de infectare pentru municipiul Iasi a scazut astazi la 2,88 dar, cumulat, pe o perioada de 14 zile, a trecut de 3. Autorul articolului a auzit de matematica? Daca pana acum nu s-a deoasit 3 la mie, iar azi afost 2,88 cum mama dracului s-a depasit 3 la mie. Luminati-ma care ati inteles ceva! Multumesc!

  • La mine in bloc un tanar fara masca a vrut sa mearga cu mine in lift cand am spus ca nu se poate a devenit agresiv pana la urma amreusit sa merg singura cu liftul. Azi o vecina care purta masca sub barbie am rugato sa plece cu liftul dupa care voi merge si eu dansa a spus ca ce nu incapem eu am raspuns da numai ca nu avem distanta de 2m. A ras in hohote la raspunsul meu. Ezista o metoda care sa contribuie la constientizarea acestor oameni asupra pericolului la care suntem expusi. Doctorii nostri sunt epuizati chiar nu putem fi responsabili si sa respectam regulile de bun simt sa ne facem datoria de cetateni?

Adauga un comentariu