Culinar

Muschiuleț de porc la cuptor, rețeta lui Chef Scărlătescu: Secretele unui gust desăvârșit

Publicat: 20 aug. 2021
muschiulet de porc in farfurie
Muschiulețul de porc făcut la cuptor după rețeta lui chef Cătălin Scărălătescu, este una dintre cele mai simple rețete, însă pe cât este de simplă pe atât de gustoasă

Chef Cătălin Scărlătescu este în prezent unul dintre cei mai cunoscuți mai apreciați bucătari din România, iar rețetele cu care a reușit să multe „batle“-uri în cadrul show-ului culinar de la Antena1, Chefi la cuțite, sunt printre cele mai căutate de către gospodine. Muschiuleț de porc la cuptor, după rețeta lui Chef Scărlătescu, este printre favorite, iar rezultatul este un gust desăvârșit în farfurie, cu care vei reuși cu siguranță să te faci remarcată.

Muschiulețul de porc făcut la cuptor după rețeta lui chef Cătălin Scărălătescu, este una dintre cele mai simple rețete, însă pe cât este de simplă pe atât de gustoasă, fragedă și suculentă este carnea.

muschiulet de porc in farfurie

Cum alegi muschiulețul de porc la cuptor pentru rețeta lui Chef Scărlătescu

Unul dintre secretele destăinuite de către chef Scărălătescu este acela că muschiulețul de porc la cuptor trebuie să fie rumen la exterior și moale, fraged și suculent la interior.

Foarte improtant pentru ca rezultatul final să fie extraordinar este alegerea cărnii care va fi gătită. Chef Scărlătescu este de părere că foarte multă lume nu știe exact ce înseamnă „mușchi“, fiind introdusă în această categorie orice bucată de carne fără os, fie că este vorba despre pulpă sau spată.

Muschiulețul „adevărat“, care se folsoește pentru rețeta lui chef Cătălin Scărlătescu este cel paravertebral, adică acel mușchi care se află de-o parte ș ide alta a coloanei vertebrale. Mușchiulețul de porc este mai subțire decât cel vita, iar în termeni populari li se mai spune „peștișori”, datorită formei pe care aceștia o au.

Un alt secret al lui chef Cătăli nScărlătescu în alegerea mușchiulețului pe care îl va găti este ca acesta să aibă un strat subțire de grăsime atașat de membrane. În plus, chef Scărlătescu alege, spre deosebire de alți bucătari, să nu condimenteze mușchiulețul de porc înainte de gătire. Astfel, carnea va fi proaspătă, fragedă și suculentă.

De obicei, chef Scălrlătescu folsoește un singur mușchiuleț de proc, ce cântărește aproximativ 500-600 g, adică suficient pentru o masă pentru 3 persoane.

muschiulet de porc in farfurie

Muschiuleț de porc la cuptor, rețeta lui Chef Scărlătescu: Ingredientele unu igust extraordinar

Așader, pentru această rețetă, chef Scărlătescu folsoește un mușchiuleț de porc întreg, ce are aproxiamtiv 500-600 g, o lingură de ulei de măsline, sare grunjoasă, piper negru proaspăt măcinat, 40 g unt, cimbru proaspat, o linguriță de muștar de Dijon și 2 căței de usturoi feliat subțire.

Înainte de preparare, mușchiulețu lde porc se șterge bine cu servețele de hârtie. Cuptorul se încinge la 180 de grade, iar mușchiulețul de porc se îndoaie la capătul mai subțire și se fixează legând-o cu o sfoară. Așa se obține un cilindru cu grosime oarecum constantă. Pe urmă se stropește cu ulei de măsline, „se masează“ bine, după care se lasă să se odihnească preț de câteva minute.

Între timp, se pune la încins o tigaie mare, cu fundul gros, fără ulei. În tigaia bine încinsă se pune mușchiulețul de porc  și se prăjește la foc iute timp de 2 minute pe fiecare parte. Pe urmă, chef Scărlătescu lasp fix 30 de secunde la prăjit fiecare laterală rămasă neprăjită. Mușchiulețul poate fi flambat acum cu cognac pentru un plus de aromă.

muschiulet de porc in farfurie

Cum se coace mușchiulețul de porc

Pe urmă, se mută repede mușchiulețul într-o altă tigaie și se aduagă și sucurile din tigaia în care a fost prăjit, se condimentează pe toate părțile și se unge cu muștar, se presară chimenul și se adaugă feliile de căței de usturoi.

Deasupra se pun câteva bucățele de unt și se bagă în cuptorul încins la 180 de garde.

Se lasă la cuptor aproximativ 10 minute, cel mult 13 dacă vreți să fie un pic mai bine făcut.

Când este gata, se scoate din cuptor și se presară frunzulițe proaspete de cimbru și se acoperă lejer cu o folie de aluminiu. După ce l-a lăsat să-și tragă sufletul 10 minute, mușchiulețul de porc se taie și se poate servi.

Feliile trebuie să fie roz la mijloc, suculente, delicate. Drept garnitură puteți folosi cartofi și/sau salată verde, salate mixte, roșii sau ardei copți.

Un gust extraordinar au și coastele la cptor, făcute tot după o rețetă a lui chef Cătălin Scărlătescu.

muschiulet de porc in farfurie

Adauga un comentariu