National

Nelu Tătaru consideră că evaluarea fiecărei Terapii Intensive din România poate fi secretul depăşirii momentului critic al noului val de COVID-19

Publicat: 16 mart. 2021
Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății în Guvernul Orban susține o declarație
Deputatul Partidului Naţional Liberal, Nelu Tătaru, a transmis astăzi, 14 aprilie 2021, că se arată dispus să se întoarcă la conducerea Ministerului Sănătăţii. Liberalul a transmis faptul că ar vrea să fie din nou ministrul Sănătăţii, dacă PNL ar coordona ministerul

Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății a vorbit în direct la un post de televiziune despre unele aspecte care au dus la depăşirea momentului critic al valului de COVID-19 din România. Acesta consideră ca unul dintre acestea poate fi evaluarea fiecărei Terapii Intensive dar şi urmărirea cazurilor de COVID-19.

Nelu Tătaru a dezvăluit că incă de la începutul pandemiei s-a pus problema că pandemia se va întinde pe o perioadă de 2-3 ani şi că va avea 3-4 valuri.

Ce spune, Nelu Tătaru despre gestionarea vârfului valului doi al pandemiei de COVID-19

Nelu Tătaru a povestit episodul celui de-al doilea val de pandemie de COVID-19 din România. În noiembrie 2020, ţara noastră înregistra un vârf al ocupării Terapiei Intensive dar şi un vârf al cazurilor zilnice. Din acest considerente, faptul că se evalua zilnic capacitatea Terapiilor Intensive iar în paralel la nivelul fiecărei regiuni se dezvolta o rezervă de paturi care se putea extinde.

„Încă de la începutul pandemiei vorbeam că evaluarea sau extinderea unei pandemii se face o perioadă de un an și jumătate-doi și în general pe trei-patru valuri. Noi am trăit noiembrie, acel maxim al valului doi, cu 6 noiembrie, 10.260 de cazuri și aproape 1.300 în Terapie Intensivă. Evaluarea pe care o făceam zilnic pe Terapie Intensivă, prin Inspecția Sanitară de Stat din fiecare județ, ne dădea și acea măsură exactă a numărului de pacienți, a tipului de pacienți, câți erau intubați, câți erau pe CPAP sau câți erau pe surse alternative de oxigen.

În același timp, se evaluă la nivel de fiecare regiune de dezvoltare o rezervă de paturi pe care o aveam pentru fiecare din aceste zone și unde puteam extinde. S-a discutat atunci și de terapia intermediară, acea terapie aflată în vecinătatea terapiei intensive, unde acele cazuri care ieșeau de pe ventilator sau de pe CPAP și unde puteau întreține un aport de oxigen, urmând ca în funcție de evoluție să meargă pe secții sau să revină, din păcate, poate tot în Terapia Intensivă”, a declarat Nelu Tătaru.

Acesta a fost secretul gestionării valului 2 pandemic în România

Nelu Tătaru a punctat faptul că, datorită deciziilor luate în această speţă, România a trecut bine de valul 2 pandemic. Totuşi, fostul ministru al Sănătății consideră că autorităţile române ar trebui să facă acelaşi lucru şi în aceste momente:

„Cred că urmărirea sau evaluarea fiecărei Terapii Intensive, prin Inspecția Sanitară de Stat din fiecare județ în parte, urmărirea cazurilor grave și a admisiei în Terapie Intensivă era secretul acelor momente. Cred că și acum același lucru ar trebui făcut, dar suntem deja într-un moment în care avem un număr mare de cazuri în Terapie Intensivă”, a adăugat Nelu Tătaru care atrăgea la mijlocul lunii februarie despre faptul că toată Europa se pregăteşte de un al treilea val de COVID-19 și că România ar trebui să fie prudentă.

De altfel, Nelu Tătaru a vorbim, acum ceva timp despre faptul că la începutul pandemiei a fost marcat de strigătul disperat al Sucevei, regiunea care fost cea mai afectată de pandemia de COVID-19.

Adauga un comentariu