Actualitate

Nelu Tătaru: „Suntem într-un moment pandemic, de creștere progresivă a numărului de cazuri!”

Publicat: 21 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nelu Tătaru Suntem într-un moment pandemic de creștere progresivă a numărului de cazuri
Nelu Tătaru vine astăzi la Iași

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit astăzi despre situția actuală din România în raport cu pandemia de coronavirus. Acesta consideră că următoarele două săptămâni vor fi dificile deoarece vor fi impuse din nou măsuri de carantină, izolare în spital, izolare la domiciliu. Totuși, dacă va exista cooperare din partea populației, situația va fi una favorabilă pentru români.

”Suntem într-un moment pandemic, de creștere progresivă a numărului de cazuri! Vom avea două săptamâni dificile pentru a putea reimpune acele măsuri de carantină, izolare în spital, izolare la domiciliu. În funcție de cooperarea la aceste măsuri, în funcție de respectarea anumitor norme de desfășurare a anumitor activități, vom putea vedea evolutia în perioada următoare. Repet, vom avea două săptămâni destul de grele, muncă asiduă, atât la nivelul DSP cât și la unitățile sanitare”, a spus ministrul Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru: „Următoarele 2 săptămâni sunt cruciale”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit astăzi despre evoluția ultimelor zile de weekend din punctul de vedere al respectării măsurilor de prevenție pentru stoparea pandemia de coronavirus. Acesta a afirmat că s-a discutat despre izolare și carantinare în zonele unde există o cazuistică. De asemenea acesta a menționat că începând cu ziua de mâine, 21 iulie, va exista legislația necesară pentru izolare și internare.

„S-a discutat evoluția ultimelor zile de weekend, pe Valea prahovei sau litoral. Sunt focare care trebuie urgentate în anchetă. Orice persoană care este depistată pozitiv, să se facă anchetă epidemiologică. Să se identifice contacții. Datele referitoare la anchetă să fie trimise la Ministerul Sănătății. S-a discutat despre izolare și carantinare, să putem gestiona zonele care au o cazuistică, acolo unde numărul este ridicat.

Dacă avem nevoie de personal, detașăm personal, dacă sunt focare în unități non-COVID, le vom transforma în unități COVID. Avem în stidiu focare sau localități. Parametrii sunt 3 cazuri la mia de locuitori, dacă avem așa ceva ne gândim la izolare sau carantinare. Avem 1.900 de paturi în unitățile non-COVID. Gestionăm această situație, este încordată în anumite spitale, în anumite zone.

M-am raportat la o prognoză pe următoarele 7 zile. În măsura în care ne uităm la studii, vor crește cazurile. Următoarele 2 săptămâni sunt cruciale, vom vedea dacă vom avea o stagnare și vom merge pe un platou. De mâine avem legislație, putem interna, putem izola. Dacă punem în aplicare aceste pârghii, vom putea reduce numărul de infectări”, a spus Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru, despre situația pandemiei din România: „În funcţie de evoluţie, vor fi şi anumite restricţii”

Nelu Tătaru a menționat că relaxarea măsurilor de prevenție din perioada imediat următoare stării de urgență au fost acceptate și de patronatele din sectorul HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Cafenele). De asemenea acesta a accentuat că, ținând cont de acest lucru, proprietarii teraselor ar trebui să respecte restricțiile impuse.

”În funcţie de evoluţie, vor fi şi anumite restricţii. Noi nu vrem să fie restricţii. Noi vrem ca toată lumea să conştientizeze şi să respecte acele norme. Când am făcut acele măsuri de relaxare, le-am făcut însoţite şi de un ordon de ministru, comun cu ministrul de resort, care prevedeau şi acele norme de funcţionare şi desfăşurare. Toată lumea şi le-a asumat, inclusiv acei agenţi economici care deschid în acel sens afacerile, dar rămâne să le şi respecte. În condiţiile în care nu vor fi respectate, vor fi şi controale mai înteţite în următoarea perioadă”, a declarat Nelu Tătaru.

Adauga un comentariu