Local

Niciun medic nu se aștepta la acest efect al infectării cu coronavirus! Mai mulți pacienți au fost diagosticați cu diabet! Prof. dr. Gina Botnariu: „La unii pacienți virusul SARS-CoV-2 poate fi declanșator al diabetului zaharat”

Publicat: 09 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Niciun medic nu se aștepta la acest efect al infectării cu coronavirus Mai mulți pacienți au fost diagosticați cu diabet Prof. dr. Gina Botnariu La unii pacienți virusul SARS-CoV-2 poate fi declanșator al diabetului zaharat
Prof. dr. Gina Botnariu, șefa Clinicii de Diabet din cadrul Spitalului "Sfântul Spiridon" din Iași, a vorbit despre pacienții diagnosticați cu diabet din cauza infecției cu coronavirus

Aproximativ 20 de pacienți care s-au infectat cu coronavirus au ajuns în ultimele luni la Clinica de Diabet. Medicii au explicat că infecția cu virusul SARS-CoV-2 poate fi un factor declanșator al diabetului zaharat

Noi efecte negative ale pandemiei COVID-19 se răsfrâng asupra pacienților infectați. În cadrul Clinicii de Diabet din Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, mai mulți ieșeni au fost diagnosticați cu diabet și au devenit dependenți de tratament. Medicii au explicat că infecția cu virusul SARS-CoV-2 poate fi un factor declanșator al diabetului zaharat. Infecția, indiferent dacă se manifestă într-o formă ușoară sau severă, afectează pancreasul și crește nivelul glicemiei. Persoanele care suferă de obezitate, dar și cele care provin din familii unde rudele au fost diagnosticate cu diabet sunt cele mai predispuse. Medicii monitorizează lună de lună pacienții, unii primesc tratament cu insulină, alții doar tablete.

Unii pacienți au devenit dependenți de insulină după infecția cu coronavirus

Medicii bănuiesc că virusul SARS-CoV-2 declanșează o afectare pancreatică. Astfel, nivelul glicemiei crește, iar pacienții au nevoie fie de tratament injectabil cu insulină, fie de tablete. În timpul tratamentului în spital sau după vindecarea de coronavirus, unii pacienți au devenit diabetici.

„Am constatat că mai mulți pacienți, indiferent de vârstă, după episodul de infecție cu virusul SARS-CoV-2 sau în timpul internării pentru tratamentul infecției, au dezvoltat diabet zaharat. Este posibil, prin inflamația celulelor pancreatice consecutiv infectării cu virusul SARS-CoV-2 să sufere modificări și în felul acesta nu mai sunt recunoscute de sistemul imunologic. Se poate declanșa un mecanism autoimun de distrugere a celulelor pancreatice inflamate și se ajunge la o secreție insuficientă de insulină, ceea ce conduce la apariția diabetului zaharat.

În toate aceste cazuri a fost nevoie de tratament cu insulină. În plus, conform protocolului terapeutic care a impus folosirea tratamentului cortizonic, s-au indus creșteri ale glicemiei în perioada acestui tratament. La externare, în funcție de gradul de distrucție al celulelor pancreatice (estimat prin dozarea insulinemiei), pacienții au rămas pe tratament insulinic sau au necesitat tratament cu tablete”, a spus prof. dr. Gina Botnariu, șefa Clinicii de Diabet din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

Lista pacienților predispuși la un diagnostic cu diabet în urma infectării cu coronavirus

Indiferent de forma infecției COVID-19 pe care au avut-o, persoanele care suferă de obezitate sau cele care au în familie rude diagnosticate cu diabet pot dezvolta la rândul lor această afecțiune. Diabetul a apărut mai ales la cei care pot moșteni ereditar boala. O dată la trei luni, acești pacienți sunt consultați în cadrul Clinicii de Diabet. Medicii ieșeni au observat astfel de cazuri mai ales în ultimele 6 luni.

„Sunt mai predispuse la a dezvolta diabet persoanele obeze și cele care au antecedente familiale de diabet. Se estimează că la acești pacienți virusul SARS-CoV-2 poate fi factorul declanșator al bolii. Am întâlnit un pacient care a suferit de o formă gravă de infecției cu coronavirus, cu o greutate corporală chiar sub nivelul normal vârstei, dar care avea rude în familie care suferă de diabet și din cauza infecției a dezvoltat și această boală, asociată cu valori mari ale glicemiei, ceea ce a impus tratamentul cu insulină. Acești pacienți sunt urmăriți în centrul antidiabetic din Iași conform programării. În funcție de gradul de urgență, sunt consultați o dată la o lună sau trei luni”, încheie medicul ieșean.

Adauga un comentariu