Cancan

Nicolae Botgros, mărturii cutremurătoare după ce a reușit să învingă COVID-19: „Șase zile și șapte nopți nu le-am dormit absolut deloc. Mă simțeam ca într-o altă lume”

Publicat: 26 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nicolae Botgros mărturii cutremurătoare după ce a reușit să învingă COVID-19 Șase zile și șapte nopți nu le-am dormit absolut deloc. Mă simțeam ca într-o altă lume
Nicolae Botgros a făcut mărturii cutremurătoare după ce a reușit să învingă COVID-19

Nicolae Botgros a făcut mărturii cutremurătoare după ce a reușit să învingă COVID-19. „Șase zile și șapte nopți nu le-am dormit absolut deloc. Mă simțeam că într-o altă lume”, sunt doar câteva din cele spuse de marele dirijor. Vestea infectării maestrului Nicolae Botgros a venit la finalul lunii octombrie, anunțul fiind făcut chiar de către fiul sau.

Nicolae Botgros, mărturii cutremurătoare după ce a reușit să învingă COVID-19

Mărturii cutremurătoare ale marelui artist, cetățean de onoare al municipiului Botoșani, maestrul emerit și dirijorul Nicolae Botgros, după ce a reușit să învingă COVID-19.

Maestrul spune că a trecut prin mai multe nopți nedormite, a fost nevoit să stea cu masca cu oxigen pe față, iar plămânii săi au fost afectați în proporție de 70% și se simțea că într-o altă lume.

„Cel mai greu mi-a fost să stau cu masca cu oxigen pe față non-stop, inclusiv să dorm cu ea. Dar nici măcar nu poți să dormi, pentru că eșți plin cu catetere, sonde, tuburi, cabluri! Ești „îmbrăcât” în toate acestea și arăți ca un cosmonaut. Ți-e somn, dar nu poți dormi. Te temi să nu cadă vreo sondă, să nu iasă vreun cateter și să înceapă să curgă sânge. Stai mereu cu frica să nu se întâmple ceva. Somnul nu-i somn. Odihna nu-i odihnă. Șase zile și șapte nopți nu le-am dormit absolut deloc. Mai ațipeam uneori ziua, dar nici măcar nu știam când îi ziuă și când e noapte. Mai întrebam pe câte un medic cât este ora… Mă simțeam că într-o altă lume.

Plămânii mei au fost afectați în proporție de 70%, poate chiar și mai mult. Nu simțeam nimic, pentru că am fost sedat. Când paciențîi sunt mai agitați, mai agresivi – medicii le pun niște injecții și îi calmează.

Într-o lună și patru zile cât am fost internat în spital, am văzut doar oameni îmbrăcăți în „scafandru” alb. Asta este uniforma lor pe care o îmbracă zi de zi: salopetă albă, cu mânecile acelea albastre sau verzi. Nu suntem obișnuiți să îi vedem în așa uniformă și împachetați că în cosmos, așa că nici nu-i deosebeam. Nu știam când venea șeful, medicul de gardă sau alt medic. Toți erau la fel și le vedeam doar ochii. Îi mai întrebam cine sunt și cum îi cheamă. Așa, fără să-i cunosc, mai discutam cu ei. Am spus că voi merge la toate bisericile din lume, la toate mănăstirile să mă rog pentru sănătatea lor. Ceea ce au făcut ei pentru mine și pentru paciențîi de acolo, nu se poate reda prin cuvinte. Și nu cred că poate uita cineva din cei care au trecut pe acolo”, a declarat Nicolae Botgros pentru report.md.

Vestea infectării maestrului Nicolae Botgros, conducătorul Orchestrei Naţionale de Muzică Populară „Lăutarii” din Republica Moldova, a venit la finalul lunii octombrie. Anunțul a fost făcut chiar de către fiul său, Corneliu Botgros, care preciza că tatăl său a fost internat la Spitalul de Urgenţă din Chişinău.

Cine este Nicolae Botgros

Nicolae Botgros are vârsta de 67 de ani. El s-a născut în satul Badicu-Vechi, raionul Cahul, și provine dintr-o familie de lăutari. Despre tatăl acestuia se știe că a fost lăutarul Dumitru Botgros.

Dirijorul Nicolae Botgros are doi frați. Toți trei au fost învățați să cânte la câte un instrument, iar lui Nicolae i-a revenit toba.

La vârsta de șapte ani a mers la Școala de Muzică din Cahul. Împreună cu fratele său Vasile, s-a întors primăvara acasă, din lipsă de bani. Copiii cântau la nunți pentru a câștiga un ban. Câte puțîn, Nicolae a lăsat toba în favoarea viorii. Se pare că acest instrument i-a deschis calea de a deveni unul dintre cei mai îndrăgiți violonișți ai tuturor timpurilor.

După ce a renunțat la tobă, în detrimentul viorii, Nicolae Botgros a ajuns la Soroca, la Școala de iluminare culturală. Aici pentru prima dată a asistat la un concert al orchestrei „Lăutarii”.

Adauga un comentariu