Economic Local

Noi liste cu ieșenii care primesc fonduri europene de la AFIR. Banii sunt destinați dezvoltării exploatațiilor agricole sau promovării produselor

Publicat: 23 nov. 2022
Noi liste cu ieșenii care primesc fonduri europene de la AFIR. Banii sunt destinați dezvoltării exploatațiilor agricole sau promovării produselor
Fermierii din Iași primesc jumătate de milion de euro, fonduri europene

Ieșenii vor investi fonduri europene, în valoare de jumătate de milion de euro, în modernizarea exploatațiilor agricole și promovarea produselor din fermă. Banii vor intra în conturi în 2023, după semnarea contractelor de finanțare

Ieșenii investesc noi fonduri europene în fermele din mediul rural. O nouă listă cu beneficiarii fondurilor nerambursabile a fost publicată pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Fermierii investesc jumătate de milion de euro în modernizarea exploatațiilor agricole și promovarea produselor din fermă. Unul dintre proiectele aprobate de specialiștii AFIR este „Investiții în exploatația agricolă”, depus de Claudia Munteanu din Costuleni.

Tânăra va investi 74.000 de euro în achiziția unui utilaj agricol modern. O altă beneficiară din Iași va primi tot 74.000 de euro pentru achiziția de utilaje agricole. Ramona Pricop va investi banii în achiziția unui tractor nou. Cuantumul sprijinului acordat pornește de la 30 la sută și poate ajunge la maximum 90 la sută, în funcție de dimensiunea economică a exploatației, de tipul de beneficiar și de investițiile ce urmează a se realiza prin proiect.

Ieșenii cumpără utilaje agricole cu banii obținuți de la AFIR

Astfel, beneficiarii din Iași vor achiziționa noi utilaje agricole cu banii obținuți de la AFIR. Tinerii fermieri investesc 64.000 de euro în modernizarea exploatației agricole din mai multe comune din Iași . Alte proiecte finanțate cu fonduri europene, care au fost aprobate de AFIR sunt cele pentru dezvoltarea unui lanț integrat, în ceea ce privește producția și promovarea din cadrul fermei.

Astfel, proiectul depus în cadrul submăsurii 16.4 – Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul agricol – de Asociația „La Băcănie” va fi finanțat cu 49.000 de euro. Banii vor fi folosiți pentru realizarea unui lanț de aprovizionare și desfacere, dar și pentru integrarea acestuia cu piața locală.

Fermierii mai pot solicita fonduri europene de la AFIR

Ieșenii care vor să investească în livezi pot accesa între 100.000 și 1,5 milioane de euro, fonduri europene. Sesiunea de primire a solicitărilor de finanțare în submăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole – se desfășoară până pe 12 decembrie 2022. Instituția pune finanțări la dispoziția potențialilor beneficiari din sectorul pomicol, în valoare de 48 de milioane de euro.

Fondurile europene alocate sunt împărțite în trei componente, după cum urmează: 30,5 milioane de euro sunt disponibile pentru înființare, extindere, modernizare plantație, inclusiv condiționare și marketing (componente secundare). Pentru înființarea, extinderea și modernizarea pepinierelor, inclusiv condiționare și marketing (componente secundare), sunt alocate 7,5 milioane de euro în această sesiune.

De asemenea, alte 10 milioane de euro sunt puse la dispoziția solicitanților pentru achiziția utilajelor de recoltare (modernizarea exploatației). Ieșenii au solicitat până acum, în cadrul acestei submăsuri, fonduri europene în valoare de jumătate de milion de euro.
Adauga un comentariu