National

Noi recomandări OMS privind COVID-19. Există posibilitatea transmiterii prin aerosoli

Publicat: 10 iul. 2020
ALT=
Noi recomandări OMS privind COVID-19. Există posibilitatea transmiterii prin aerosoli

Noi recomandări OMS privind COVID-19. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a prezentat noi recomandări cu privire la noul coronavirus. OMS evită să recunoască faptul că virusul se poate răspândi prin aer, dar susține că unele rapoarte referitoare la transmiterea aeriană a virusului care provoacă COVID-19 sunt corecte.

Potrivit acestor rapoarte, spaţiile interioare aglomerate pot reprezenta mediul perfect pentru transmiterea prin aerosoli. Este vorba, în principal, despre restaurante sau săli de fitness.

Dar organizaţia a apreciat că mai multe cercetări sunt ”necesare urgent pentru a investiga astfel de cazuri şi a evalua semnificaţia lor pentru transmiterea COVID-19.”

Pe baza analizării dovezilor actuale, OMS a afirmat că noul coronavirus care provoacă Covid-19 se răspândeşte între oameni prin contact direct sau indirect cu suprafeţe contaminate sau prin contact apropiat cu persoanele infectate, care răspândesc virusul prin salivă, secreţii respiratorii sau picături eliberate atunci când o persoană infectată tuşeşte, strănută, vorbeşte sau cântă.

Noi recomandări OMS privind COVID-19: Răspândire pe calea aerului

Anunţul  avut loc în urma unei scrisori deschise primite din partea unor oamenilor de ştiinţă specializaţi în boli care se răspândeşte calea aerului – aşa-numiţii aerobiologi – care au cerut OMS să îşi actualizeze recomandările cu privire la modul în care se răspândeşte noul coronavirus pentru a include transmiterea prin aerosoli.

”Este o mişcare în direcţia corectă, deşi una mică. Este din ce în ce mai clar că pandemia este determinată de evenimentele de super-răspândire şi că cea mai bună explicaţie pentru multe dintre aceste evenimente este transmiterea prin aerosoli ”, a declarat Jose Jimenez, un chimist de la Universitatea din Colorado semnatar al scrisorii care a fost publicată luni în revista Clinical Infectedious Diseases.

Nu este clar cât de des se răspândeşte coronavirusul prin aerosoli, compartiv cu picăturile mai mari din tuse şi strănut.

Transmitere aeriană a noului coronavirus

Recomandările OMS recunosc că transmiterea aeriană a noului coronavirus poate avea loc în timpul procedurilor medicale specifice care generează aerosoli, cum ar fi atunci când se efectuează intubaţia.

În aceste condiţii, recomandările prevăd ca lucrătorii medicali care efectuează astfel de proceduri să poarte măşti respiratorii de tipul N95 şi alte echipamente de protecţie, într-o cameră ventilată corespunzător.

Orice modificare a evaluării OMS privind riscul de transmitere ar putea afecta recomandările actuale  privind păstrarea distanţei fizice de 1 metru între persoane. Guvernele, care se bazează, de asemenea, pe recomandările OMS, ar putea să fie nevoite să îşi ajusteze măsurile de sănătate publică menite să reducă răspândirea virusului.

Și Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, a susținut că există riscul de transmitere al coronavirusului prin intermediul instalaţiilor de aer condiţionat.

„Am văzut un film foarte interesant despre această transmitere şi existenţa particulelor mici care stau în suspensie în aer mai mult timp faţă de cele mari, care coboară mai repede şi contaminează şi suprafeţele. Eu cred că cercetătorii au vrut să atragă atenţia că există acest risc, risc care implică măsuri de precauţie sporită, adică exact cele trei reguli de aur. În încăperi unde este aglomerat este foarte important să păstrăm distanţarea fizică, să purtăm măşti şi să ne spălăm pe mâini. Chiar dacă nu suntem în direct contact cu o persoană contaminată, în aer există riscul să fie aceste particule cu virus”, a spus dr. Virgil Musta.

Comentarii
  • faptul ca te-ai nascut este un factor de risc !!!! sau este o expresie ;ce dauneaza cel mai mult omului ??!! viata ,pentru ca in timpul ei suferi toate nenorocirile !!!

  • Mastile acestea de caca sunt pentru bacterii si nu pentru covrig, nu sunt nici fps1,2 sau 3.
    Niste cacat a iesit pozitiv, niste balega de cal, cei care au facut testele nu stiau de ce se amuza unii, ne batem joc si maiiese si niste teste nefolosite care iese pozitiv.

Adauga un comentariu