Prima pagină » Actualitate » Noi reguli privind suspendarea permiselor auto! Legea europeană care îi vizează pe șoferii români
Noi reguli privind suspendarea permiselor auto! Legea europeană care îi vizează pe șoferii români

Noi reguli privind suspendarea permiselor auto! Legea europeană care îi vizează pe șoferii români

26 mart. 2025, 09:20,
Mirela Gabriela Todosi în Bzi.ro

Vor intra în vigoare noi reguli privind suspendarea permiselor auto! În prezent, dacă un șofer rămâne fără permisul de conducere într-o altă țară a UE decât cea în care a fost eliberat, sancțiunea se aplică doar în statul în care a avut loc infracțiunea. O nouă măsură va schimba total regulile pentru posesorii auto. Iată legea europeană care îi vizează pe șoferii români.

Noi reguli privind suspendarea permiselor auto!

Uniunea Europeană va impune o nouă lege pentru toți șoferii din statele membre UE. Concret, conducătorii auto vor rămâne mult mai ușor fără permisul de conducere atunci când sunt implicați în accidente rutiere sau când săvârșesc ilegalități în trafic. Conform noilor reguli, orice restricții sau interdicții introduse de autoritățile unui stat membru împotriva unui șofer pentru a-l sancționa în cazul unui accident rutier grav se vor aplica și în țara în care a fost eliberat permisul auto al persoanei respective. Apoi, țara care a emis carnetul de șofer va trebui să aplice măsura pentru întregul teritoriu al UE.

Reformele fac parte dintr-un pachet de siguranță rutieră care își propune să reducă la jumătate numărul deceselor și al persoanelor rănite pe drumurile europene până în 2030. Noua lege se află în dezbatere și rămâne de văzut când va intra în vigoare.

Legea europeană care interzice repararea mașinilor vechi

O altă lege europeană care îi vizează și pe șoferii români se referă la interzicerea dreptului de reparare a mașinii. Mașinile mai vechi de 15 ani primesc interzis la reparații. Această lege va deveni obligatorie în România. Un viitor regulament, care așteaptă aprobarea atât din partea Parlamentului European, cât și din partea Consiliului UE, introduce conceptul de „vehicul rezidual.” Conform propunerii actuale, vehiculele reziduale sunt cele cu o vechime de peste 15 ani. În această categorie vor intra autovehiculele cu defecțiuni majore la motor, frâne și direcție. Odată incluse în categoria mașinilor reziduale, autovehiculele nu vor putea fi reparate, ci vor fi retrase pentru casare.

Vehiculele reziduale care prezintă defecțiuni la componente majore vor fi duse la casare. Rămâne de văzut dacă noua lege va fi pusă în aplicare, însă șoferii care au mașini second-hand sunt revoltați de proiectul inițiat de Uniunea Europeană. Decizia europeană va avea un impact profund asupra milioanelor de șoferi europeni, printre care și români, care vor fi nevoiți să scape de mașinile vechi și să investească în vehicule mai noi și mai puțin poluante. Vestea a stârnit deja un val de nemulțumiri printre șoferi. Cert este că anumite mașini vor dispărea de pe șoselele europene, inclusiv din România, iar conducătorii  auto care au mașini vechi riscă să plătească taxe mai mari, în funcție de anul de fabricație al mașinii și de norma de poluare.

Parlamentul European a aprobat recent un set de noi reguli care îi vor afecta în mod direct pe conducătorii auto din întreaga Uniune Europeană. Cea mai importantă prevedere este că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE. În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european.

Cert este că vor intra în vigoare reguli dure pentru șoferi, iar aceștia vor rămâne mult mai ușor fără permisul de conducere. Uniunea Europeană va impune o nouă lege pentru toți șoferii din statele membre UE.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
SURSE: Deficitul ar putea ajunge la 10%, iar creşterea economică va fi sub aşteptări. Guvernul ia în calcul noi taxe, TVA de 21% şi acord cu FMI
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Mutare strategică făcută de Ungaria în inima României!
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Ion Țiriac a plătit ani de zile o chirie de 2 lei pentru o vilă impetuoasă din București. Miliardarul a recunoscut tot
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO
Comentarii
  • Cetățean ue

    Conform legii propuse după 15 ani mașina trebuie aruncată la gunoi…atunci când am cumpărat mașina a spus cineva că o pot utiliza doar 15 ani?…din nou ue vrea să fie salvatoarea planetei și propune legi absurde…contribuția ue la amprenta de carbon este nesemnificativa…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`