O femeie – administrator de firmă – din Iași s-a ales cu o pedeapsă usturătoare din partea magistraților. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au condamnat-o recent pe Ortansa Stănescu la 9 ani de temniță pentru evaziune fiscală (evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale). În plus, ieșeanca trebuie să returneze suma de 2.327.568 de lei către Fisc
O femeie de afaceri din Iași a fost pedepsită de magistrați. Scandalul a izbucnit de la un prejudiciu de peste 2 milioane de lei. Finanțiștii ieșeni s-au prins de schemă după ce au verificat documentele. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au condamnat-o recent pe Ortansa Stănescu la 9 ani de temniță pentru evaziune fiscală (evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale).
Mai mult, magistrații au obligat-o pe Ortansa Stănescu să plătească despăgubiri considerabile.
„Instanța admite acțiunea civilă formulată de Agenția Națională de Administrare Fiscală prin Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași și o obligă pe inculpata Ortansa Stănescu să îi plătească părții civile, cu titlu de despăgubiri, suma de 2.327.568 de lei”, au subliniat judecătorii ieșeni.
Sentința nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.
Ieșeanca Ortansa Stănescu, acuzată că a încercat să fenteze finanțiștii
Procesul ieșencei Ortansa Stănescu (31 de ani) a început pe data de 28 februarie 2019. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au trimis-o în judecată pentru evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale.
„Inculpata, în calitate de administrator de drept și de fapt al SC Zorzo Prințesa SRL, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, în perioada 1 iunie – 12 decembrie 2013, a evidențiat în actele contabile ale societății (în jurnalul de cumpărări aferent lunii iunie 2013) și în alte documente legale (declarații fiscale) 6 tranzacții comerciale fictive (achiziții) și cheltuielile aferente acestora care nu au la bază operațiuni reale. Aceasta a trecut tranzacții fictive în jurnalul de cumpărări al societății, pe baza unui număr de 4 facturi fiscale, presupus emise de SC GL Building Construction SRL”, au menționat reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.
Un prejudiciu în valoare de peste 2 milioane de lei la bugetul de stat
Anchetatorii ieșeni au mai spus că Ortansa Stănescu ar fi creat, astfel, un prejudiciu de 2.327.568 de lei (523.888 de euro), prin micșorarea, în mod ilegal, a obligațiilor de plată la bugetul de stat privind TVA-ul în cuantum de 1.396.541 de lei și impozitul pe profit în cuantum de 931.027 de lei.
Întreg scandalul a izbucnit după ce, pe 11 octombrie 2013, Direcția Generală a Finanțelor Publice Județene Iași – Activitatea de inspecție fiscală – Serviciul de Inspecție fiscală persoane juridice a înaintat către Parchet o sesizare penală privind societatea comercială Zorzo Prințesa SRL Grajduri.
Finanțiștii au verificat activitatea și tranzacțiile efectuate de către unele societăți comerciale. Era vorba despre niște tranzacții cu fragmente de aur cu pietre fără marcă și bijuterii din aur uzate, cu pietre fără marcă. Ulterior, inspectorii ieșeni au verificat tranzacții privind achiziționarea de curele auto, a unor transformatoare electrice, de plasă sudată, carton și fier beton, de către SC Zorzo Prințesa SRL Grajduri de la SC Building Construction SRL.
„Astfel, s-a constatat că stocul de marfă nu există nici faptic și nici scriptic în evidența SC Zorzo Prințesa SRL, lucru recunoscut și de administratorul societății”, au subliniat anchetatorii ieșeni.
La audieri, femeia de afaceri din județul Iași, Ortansa Stănescu, a susținut că a preluat firma de la o altă persoană, pentru că voia să meargă prin sate să cumpere fier vechi și avea nevoie de acea societate.