Boli si tratamente

Cazul brutal care arată de ce nu trebuie să vă mai curatați urechile cu betisoare

Publicat: 01 mart. 2020
Nu curatați urechile cu betisoare

Nu curatați urechile cu betisoare! In cazul în care aveți nevoie de încă un motiv pentru a opri curățarea urechilor cu betisoare de bumbac: un bărbat cu o infecție severă în craniu din cauza acestui mod de curatare a urechilor.

Într-un raport de caz din 2019, medicii detaliază cum un bărbat în vârstă de 31 de ani, sănătos, a fost adus la secția de urgență a spitalului într-o ambulanță, după ce s-a prăbușit pur si simplu din picioare.

La sosire, avea convulsii, iar examinările fizice au arătat că era confuz, somnolent și cu o stare de conștiință alterată.

Ulterior, a dezvăluit că a simțit dureri de cap și greață timp de câteva zile, timp în care s-a străduit să-și amintească pana si numele sau. Oarecum mai neașteptat, a recunoscut că a simțit „o durere intermitentă in urechea stânga și si-a cam pierut auzul” în ultimii cinci ani.

Când medicii au efectuat o scanare CT pe craniul bărbatului, au descoperit abcese pline de puroi în țesutul din jurul creierului său, iar analiza prelevata de la una din urechile sale a relevat vinovatul din spatele infecției: Pseudomonas aeruginosa, un agent patogen care provoacă boli periculoase.

În acest caz, echipa medicală consideră că P. aeruginosa a fost responsabil pentru starea bărbatului, numită otită externa necrotizantă (NOE, numită otită externă malignă), care afectează țesutul din canalul auditiv extern (EAC).

Dar cum a ajuns această bacterie urâtă în craniul bărbatului?

O examinare fizică a canalului urechii bărbatului indică cel mai probabil răspunsul: un fragment mic dintr-un betisor de bumbac, care fusese blocat în capul bărbatului pentru cine știe cât timp – poate ani.

Riscul de infecții care se dezvoltă din corpuri străine este un factor de risc pentru otita externă (inflamația canalului urechii, numit „urechea înotătorului”), explică cercetătorii în raportul lor.

Din fericire pentru pacient, îndepărtarea restului de bumbac și o cantitate imensă de antibiotice administrate pe parcursul a opt săptămâni pentru a trata infecția au rezolvat problemele neurologice grave cu care se confrunta.

Nu curatați urechile cu betisoare!

La finalizarea tratamentului cu de antibiotice, pacientul s-a facut bine, fără deficit neurologic și fără simptome reziduale ale urechii, scriu autorii.

„Cel mai important, el nu mai folosește betisoare de bumbac pentru a-și curăța urechile!”

Cercetătorii spun că experiența lui este doar cea mai recentă dovadă a motivului pentru care oamenii nu ar trebui să pună lucruri în urechi, chiar dacă intenționează să le curețe intern (ceea ce de fapt nu este necesar).

„Folosirea betisoarelor de bumbac în urechi este comună și a fost recunoscută de mult timp pentru a provoca mai multe complicații, inclusiv traumatisme, perforarea membranei timpanice, ceară de ureche afectată, infecții etc”, se arată în raport.

„Cazul de față reiterează în continuare pericolele folosirii betisoarelor de bumbac și importanța eliminării corpului străin dacă este identificat.”
Adauga un comentariu