Uniunea Europeană urmărește cu atenție o boală misterioasă care afectează în special copiii mici din regiunea de sud-vest a Republicii Democrate a Congo.
Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene a anunțat că, deocamdată, nu au fost raportate cazuri similare în Europa, însă autoritățile europene colaborează cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și cu Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) pentru a înțelege mai bine natura acestei boli, informează Agerpres.
Boala este monitorizată îndeaproape
Ea a subliniat că, deși boala este monitorizată îndeaproape, niciun caz al acestei afecțiuni necunoscute nu a fost semnalat în Europa, ceea ce a adus o ușoară ușurare autorităților europene.
„Monitorizăm îndeaproape situația și lucrăm pentru a aduna informații relevante”, a declarat Eva Hrncirova, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.
„Specialiștii ECDC sunt mobilizați, iar colaborăm cu OMS pentru a clarifica natura acestei afecțiuni. Boala afectează o zonă destul de îndepărtată, în sud-vestul RDC, ceea ce complică puțin situația”, a adăugat Hrncirova.
Republica Democratică Congo (RDC) se află în „alertă maximă” după apariția unei boli misterioase care a dus deja la zeci de decese în mai puțin de o lună. Ministrul Sănătății al țării a confirmat existența unui fenomen ce a fost descris drept „un eveniment de sănătate publică necunoscut”.
Boala afectează în special copiii mici
Boala a fost detectată în zona Panzi, aflată la aproximativ 700 de kilometri de capitala Kinshasa, iar primele cazuri au fost identificate la sfârșitul lunii octombrie. Zona Panzi este una izolată, cu acces dificil și infrastructură sanitară foarte limitată, iar locuitorii trăiesc în condiții de precariate severă, cu lipsuri de apă potabilă și medicamente.
Potrivit primelor informații, boala misterioasă afectează într-o măsură mai mare copiii, 40% dintre cazuri fiind înregistrate la copii sub 5 ani. Simptomele sunt asemănătoare celor ale gripei, incluzând febră, tuse și dureri de cap.
Republica Democratică Congo a mai fost lovită în ultima perioadă de virusul mpox, cunoscut anterior sub numele de „variola maimuței”, iar țara se confruntă cu o situație sanitară deja tensionată. Recent, autoritățile congoleze au raportat o scădere ușoară a numărului de cazuri de mpox, care a provocat peste 1.000 de decese în ultimele luni.