Local

O nouă dezbatere pentru dezvoltarea Aeroportului Iași. Planuri noi de extindere a aerogării din Capitala Moldovei

Publicat: 18 ian. 2021
Terminalul T3 de la Aeroportul Internațional Iași
Terminalul T3 de la Aeroportul Internațional Iași

În perioada următoare ar urma să se desfășoare o nouă serie de dezbateri legate de dezvoltarea Aeroportului Iași. Discuțiile vor cuprinde dezvoltarea regiei aeroportuare, la întâlnire urmând a participa reprezentanții Aeroportului Iași, ai Consiliului Județean, dar și ai părților interesate de acest obiectiv. În urmă cu câteva luni, fosta conducere a aerogării a lansat un proiect asemănător, care însă nu a fost acceptat de autoritățile județene

În zilele următoare, la Aeroportul Internațional Iași ar urma să se desfășoare o întâlnire legată de dezvoltarea regiei aeroportuare. Cel mai probabil, întâlnirea va fi la finalul acestei săptămâni, discuțiile urmând a avea loc în Terminalul T3 de la aerogară. Proiectul privind dezvoltarea Aeroportului Iași ar urma să cuprindă partea de Vest a zonei de la aerogară, cea în care sunt ridicate în prezent terminalele actuale. Planul va fi însă expus pe larg la întâlnire, discuțiile vizând mai multe aspecte cu privire la modernizarea regiei aeroportuare. Consiliul Județean Iași va stabili ultimele detalii legate de această dezbatere, forul județean fiind cel care va gestiona întâlnirea.

Plan pentru dezvoltarea Aeroportului Iași. Ce ar putea conține proiectul

Discuțiile pentru dezvoltarea zonei de Vest cuprind terminalele actuale, turnul de control, dar și zona spre hangarul Aerostar. În calcul au fost luate mai multe variante, proiectele urmând a fi derulate atât prin fonduri proprii, cât și prin fonduri de la bugetul Uniunii Europene. Inițial, pe zona de Vest s-a luat în calcul o parcare de 500 de locuri, alături de terminalul cargo pe spațiul unde se află Aviația Utilitară. Acest terminal va fi realizat lângă hangarul Aerostar. În plus, se dorește și demolarea terminalelor T2 și T3 pentru extinderea unui spațiu mult mai mare.

Scandal pe planul de modernizare. Primul proiect nu a fost acceptat de Aeroportul Iași

Spre finalul anului 2020, fosta conducere de la Aeroportul Iași a anunțat că a finalizat schițele privind noul plan de modernizare atât pe partea de Est, cât și pe cea de Vest. S-a încercat varianta pe Est, considerată a fi mult mai fiabilă pentru aerogara de la Iași. Deși varianta pe Est era mai scumpă, proiectul a fost considerat ca fiind mult mai util. Cu toate acestea, consiliul de administrație de la Aeroportul Iași a respins schițele înaintate de firma Consitrans SRL, ca fiind neconforme. Proiectul a costat circa 3,3 milioane de lei.

Conform primei documentații prezentate, planul de modernizare la Aeroportul Iași prevedea un terminal care să proceseze minimum 3,5 milioane de pasageri anual. Terminalul poate fi extins până la 5 milioane de pasageri anual. Amplasamentul actual al aerogării mai prevede o extindere a platformei de parcare a aeronavelor până la 24 de avioane, cu 9 în plus față de actuala zonă.

S-a deschis platforma de avioane de la Aeroportul Iași

La finalul lunii noiembrie 2020 a fost finalizată și platforma de rulare a avioanelor de la Aeroportul Iași. Proiectul a costat 50 de milioane de lei și a fost realizat de firma Strabag din Austria. Platforma a fost conectată cu noul hangar făcut de Aerostar Bacău lângă cel de la Aviația Utilitară. Și acest obiectiv a fost derulat cu scandal, însă Aeroportul Iași a reușit să-l ducă la bun sfârșit.

Comentarii
  • Asta e planul lui Bodea si sluga de Anghel impreuna cu vatra au trecut la executate ……Ba voi sunteti tampiti ,corupti si prosti un idiot mai mare ca ANghelus nu gasiti e peste bulgari de prost e un hot cu patalama un egoist un linge blide vreti dovezi avem multe ….pune naibi un profesionist

  • Am fost coleg cu PURCELUL ANGHELUS LIBIDINOS DUPA FEMEI HOT FARA COLOANA TALHAR SI MAI ALES POPO…..GRANDOMAN…..BA ANGHELUS AI AJUNS DEPARTE LINGAND CHIKOTI LUI BODICAA

  • Sunt disponibile pe zona de est a Aeroportului cca. 80 de hectare pentru dezovoltare ce leaga aeroportul si de viitoarea centura de est a Iasului, dedicate acestui scop si prinse si in singurul PUZ aprobat pentru Aeroportul Iasi inca din anul 2008. Iar incompetentii astia vor sa inghesuie si sa demoleze proiecte finantate din bani europeni doar din orgoliu ca cineva a avut o idee mai buna decat a lor inca din 2008. Niste ratati, frustrati, corupti si cu proniri de umuili servitori.
    Dati-va dracului de tampiti!

  • Alexa opreste animalul din conducere PURCELUL LIBIDINOS distruge tot proiect de cacat cu parcare subterana ba idiotilor un areroport se face pt o viata rapciuga dracului am crezut ca am scapat de idioti si am dat de alti si mai mari.Mare tenismen folosea masina in interes personal si fura din vip mancare huuuuuuuuuuuuu.SANDUCEL PORCOVAN DA BANI LA AEROPORT CEI CARE DELEGATII TURISTICE..DE AZI ZILNIC VOI SPUNE O GOLANIE PORCULE ,,,,IMPREUNA CU TOFANELLL

  • SANDU AI UITAT CUM FURAI LA RECLAME PE AEROPORT SI FIRME DE CURATENIE ASTEA SUNT CIUBUCURI…….ALO PNL PUTE CORUPTIA VATRA VREI DIRECTOR …..D.N.A.

  • Măi Gabriela (pre numele tău de fată Monica, cred) tot certată ești cu limba gramatică și bunul simț? Cu economia și cu managementul bănui că stai tot într-o dungă (așa cum ni te-ai revelat la toți). De pe urma ta și a tovarășului tău colhoznic, aeroportul încă plătește oale sparte, șosete de polistiren și papuci de PVC.
    Nu se fac si la spital restructurări? Adică să Recupereze cât mai au timp!

Adauga un comentariu