Local

O nouă investiție la Aeroportul Internațional Iași. La ce schimbări să se aștepte ieșenii până la finalul anului

Publicat: 25 iun. 2022
Romeo Vatra
Directorul general al Aeroportului Internațional Iași, Romeo Vatră a discutat despre viitoarele proiecte ale aeroportului

Consilierii Județeni din Iași urmează să se pronunțe asupra unui proiect de hotărâre referitor la o nouă investiție de la Aeroportul Internațional Iași privind realizarea unei platforme care să rezolve neregulile semnalate de Autoritatea Aeronautică Civilă Română încă din anul 2019. Alături de această modificare, instituția mai are în plan și alte modificări în cursul acestui an.

Proiectul de construcție a platformei și a drumului de handling este disputat încă din anul 2019, dar pandemia de Covid-19 a dus la întârzierea realizării obiectivului. În acest sens, luni, 27 iunie 2022, proiectul va ajunge pe masa Consiliului Județean.

În ce constă noua investiție de la Aeroportul Internațional Iași

avion zboara deasupra marii
După eliminarea restricțiilor din ce în ce mai mulți pasageri apelează la serviciile oferite de aeroport

În anul 2019, a fost discutată construirea unei platforme și a unui drum de handling din cauza faptului că Autoritatea Aeronautică Civilă Română a identificat câteva nereguli la platforma actuală. Pietrișul și praful din fața remizei PSI cauzează contaminarea roților vehiculelor care tranzitează zona. Este o platformă neamenajată, degradată și cu o pietruire contaminată cu pământ fără sistematizarea corespunzătoare pentru scurgere a apelor fluviale.

„E vorba de o platformă în fața remizei PSI, unde momentan este o zonă acoperită cu pietriș și prezintă niște probleme operaționale și ne dorim să avem un drum de handling în continuarea acestei platforme PSI către companiile de handling unde își au ele utilajele, astfel încât ele în momentul în care o mașină de pompieri sau mașinile de la handling ajung pe platforma de avioane să nu mai aducă pietriș pe această platformă deoarece reprezintă o problemă pentru siguranța în fața Autorității Aeronautice”, a declarat directorul general al Aeroportului Internațional Iași, Romeo Vatră.

Motivul întârzierii investiției rezidă în faptul că aceasta trebuia realizată din fonduri proprii și nu din fonduri europene. Pandemia de Covid-19 se face vinovată în acest sens de scăderea veniturilor instituției pe fondul scăderii numărului de utilizatori. Dar, noul flux de călători, care, recent a dus și la o criză a locurilor de parcare în aeroport, a creat contextul favorabil finalizării lucrării.

„În felul acesta, din bugetul propriu, vom încerca până la finalul anului să betonăm această zonă și acel drum de handling, lucru care trebuia făcut demult, dar vom face eforturi în acest an să le rezolvăm, să le betonăm și să eliminăm astfel și o neconformitate stabilită de Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Proiectul a fost întârziat deoarece investiția se va face din fonduri proprii, iar până acum aeroportul nu a avut resursele financiare pentru a finaliza o astfel de investiție. Pe lângă investițiile pe care le vom face pe fonduri europene, iată că anul acesta ne permitem să facem și investiții din fonduri proprii. Situația financiară a aeroportului s-a îmbunătățit ca urmare a traficului ridicat pe care-l avem în acest an”, a explicat Romeo Vatră.

 ambulift stand langa un avion
Aeroportul Internațional Iași are în lucru un proiect care presupune achiziționarea unui ambulift

Ce alte proiecte își propune Aeroportul Internațional Iași

 grafica cu Terminalul 4
Aeroportul Internațional Iași construiește Terminalul T4

După recenta finalizare a platformei de parcare pentru avioane, Aeroportul Internațional își propune și alte proiecte, dintre care multe realizate cu fonduri europene.

„Mai avem investiții pe fonduri europene cum ar fi extinderea Terminalului T4, mai avem în lucru un proiect de asigurare a securității perimetrale, un proiect de creștere a gradului de eficiență și securitate prin care dorim să achiziționăm o autospecială, o ambulanță și niște echipamente de securitate. De asemenea, mai avem un proiect în lucru de investiție pentru achiziționarea unui ambulift pentru asigurarea transportului persoanelor cu dizabilități de la avion la terminal și invers. Avem proiecte de investiții mari, multe din ele sunt cu fonduri europene. Ne dorim să avem și această investiție cu platforma să fie finalizată în acest an. Avem de lucru și suntem foarte ocupați”, a continuat directorul general după ce a vorbit despre noua investiție de la Aeroportul Internațional Iași.
Comentarii
  • Da domnul dir.un adevarat liberal ,,,10 insi salarii =====salarii 100 de insi ,,,,,,Multumim dl.dir.dar sunt convins sa nu mai votez ca in ultimii 18 ani …orice in afara de P.N.L….OMARE PACALEALA .Multumesc dl.dir. ce ce pupa sunt fruntasi la bani putini din cei cu salarii de mii de euro muncesc cu adevarat. Dna VESELIE INTRUCHIPATA ,,,,NICU CRACANITA . CE URLA ZIARELELE SI O PARTE DIN BIROUL EI.Apropo de ce nu avem fluturasi pe mail ..cineva nu stie sa deschida mail si a dat ordin ….

  • DL director cun pot face o reclamatie la faimosi sri de comportament indecent si limbaj golanesc .Vreau sa stiu de ce nu gasesc in zona de control un numar de telefon pt a reclama .Preferabil acel nr sa fie de la o structura superioara ,nu din iasi ,aici sunt prea multe presuri.MULTUMESC.

  • NU O SA VEDETI SALARII DECENTE DE LA ASTIA E MERG PE IDEA CEI CE MUNCESC SA MUNCEASCA SI MAI MULT CEI CARE SUNT LIBERALI SA SE UMFLE RANZA IN EI .Astia nu stiu decat pt ei si vorbesc de doctrina liberala .Vai si amar de voi am avut sefi 4 liberali si nu am vazul nimic la buzunar vrajeala pt partid asa ca muriti de foame pt ei ca alta sansa cu asta nu aveti .

Adauga un comentariu