Economic Local

O nouă listă cu locuri de muncă vacante a fost publicată de AJOFM Iași. Patronii din HoReCa au nevoie disperată de angajați. Se caută bucătari și ajutoare de bucătari, dar și cameriste

Publicat: 05 aug. 2021
Sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, instituția din Iași care oferă informații despre joburile oferite de patroni
Persoanele care își caută un loc de muncă în această perioadă au la dispoziție mai multe posturi. Lista cu locurile de muncă vacante a fost publicată pe site-ul AJOFM Iași, multe dintre acestea fiind pentru persoanele care vor să se angajeze ca ajutor de bucătar, bucătar, confecționer sau curier

Ieșenii au la dispoziție, în perioada 4-11 august 2021, un număr de 754 de locuri de muncă vacante. Potrivit AJOFM Iași, sunt înregistrate oferte de muncă mai ales din partea angajatorilor din domeniul HoReCa. Ieșenii se pot angaja ca bucătari și ajutoare de bucătari, iar ieșencele – cameriste

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași a publicat o nouă listă cu posturile oferite de patronii din Iași care fac angajări în perioada 4-11 august 2021. Din numărul total de 754 de locuri de muncă, 658 sunt destinate persoanelor cu studii medii, iar restul – celor cu studii superioare.

Cele mai multe posturi sunt în domeniul serviciilor, unde este nevoie de 410 angajați. Angajatorii din comerț oferă 65 de locuri de muncă, iar, în HoReCa, respectiv hoteluri și restaurante, patronii caută 32 de angajați, fiind disponibil și în acest domeniu un număr mai mare de posturi. În domeniul construcțiilor este nevoie de 178 de muncitori calificați și necalificați sau cu studii superioare, iar, în domeniul industriei, angajatorii caută 124 de specialiști. Numărul de locuri de muncă disponibile în domeniul confecțiilor a scăzut în această perioadă, fiind căutate doar 34 de confecționere.

A crescut numărul locurilor de muncă vacante din domeniul HoReCa, în Iași

Cele mai multe locuri de muncă disponibile în această perioadă sunt cele de ajutor de bucătar, bucătar și cameristă. De asemenea, se caută barmani și ospătari. Patronii din HoReCa au nevoie de personal, însă nu mai găsesc. Aceștia se confruntă cu o situație apărută din cauza pandemiei de COVID-19, respectiv lipsa forței de muncă din domeniu.
Mulți dintre cei care au lucrat în restaurantele, cafenelele și hotelurile din Iași și au fost nevoiți să facă o pauză din cauza situației pandemice au plecat în străinătate ori s-au reprofilat din punct de vedere profesional.

Astfel, patronii au de câteva luni anunțuri de angajare, însă nu vine nimeni la interviu. În ultimul an, din cauza pandemiei, au rămas fără locuri de muncă sute de angajați care munceau în HoReCa. Aceștia au căutat alte surse de venituri pentru a putea supraviețui, de aceea fie au plecat în străinătate, fie au făcut cursuri de reconversie profesională și și-au schimbat meseria.

Ieșenii pot face cursuri de reconversie profesională pentru a se angaja mai ușor

Sute de persoane au început cursurile de reconversie profesională organizate de AJOFM Iași, începând cu luna martie 2021. Specialiștii din cadrul AJOFM susțin că 60 la sută dintre cursanții ieșeni, care au finalizat cursurile în anii precedenți, s-au angajat după finalizarea lor. Astfel, Iașul este unul dintre județele în care un număr mare de persoane au reușit să se angajeze pe poziții bine plătite, după ce au finalizat cursurile de reconversie profesională. Unul dintre acestea este cursul de manichiuristă sau coafeză, în continuare cerut pe piața muncii din Iași. Multe dintre cursantele care le finalizează s-au angajat atât în saloanele din oraș, cât și în cele din mediul rural.
Una dintre ieșencele care s-au angajat imediat după finalizarea lui este Elena Știrbu. Tânăra a muncit 13 ani în Italia, iar, de câțiva ani, lucrează într-un salon de înfrumusețare din Iași.

Adauga un comentariu