Boli si tratamente

O nouă posibilă consecință a COVID-19: căderea dinților

Publicat: 06 dec. 2020
femeie cu durere de dinti
Persoanele care au deja probleme dentare pot suferi o agravare a acestora dupa infectia cu noul tip de coronavirus

Persoanele care au deja probleme dentare pot suferi o agravare a acestora dupa infectia cu noul tip de coronavirus, sugerează unii experți. O nouă posibilă consecință a COVID-19 ar fi așadar căderea dinților.

Problemele dentare existente se pot agrava ca urmare a Covid-19, sustin unii specialisti.

„Începem să ne uităm după manifestări mai puțin obișnuite, care adesea produc invalidități pacienților noștri la câteva luni după ce se vindecă de COVID-19”, a declarat pentru The New York Times dr. William W. Li, președinte al Fundației Angiogenesis, o organizație nonprofit care studiază sănătatea și bolile vaselor de sânge, potrivit nytimes.com.

O nouă posibilă consecință a COVID-19: căderea dinților

Unii pacienți care au scăpat de infectia Covid-19 susțin că la scurt timp după vindeecare și-au pierdut un dinte. O manifestare cu atât mai stranie, cu cât pacienții n-au simțit nici cea mai mică durere. Pur și simplu dintele a început să se miște. Unii pacienți au relatat că și-au simțit gingiile ceva mai sensibile, că dinții au căpătat o coloratură și ca unii s-au spart.

O femeie de 43 de ani din New York, Farah Khemili, a povestit că a simțit, mestecând niște gumă, că parcă i se mișcă un dinte, iar a doua zi s-a trezit efectiv că i-a căzut, fără să simtă nici cea mai mică durere. Descumpănită de ceea ce i s-a întâmplat, femeia a intrat pe un forum pentru pacienții atinși de așa-numitul „COVID lung” și acolo a descoperit că mulți dintre ei spuneau că au avut probleme dentare după ce au făcut COVID.

O femeie din acel grup susține că pur și simplu i-a căzut un dinte, fără niciun fel de sângere, mâncând o banală înghețată, nici măcar ceva dur! Diana Berrent, cea care a fondat acest grup online de susținere, a povestit despre cazul fiului ei de 12 ani, care și-a pierdut unul dintre dinții adulți la câteva luni după ce a făcut o formă ușoară de COVID-19.

Caderea dintilor, generata de vasele de sange afectate?

Dinții care cad fără sângerari sunt cazuri neobișnuite, a spus dr. Li, și oferă un indiciu că s-ar putea să se întâmple ceva cu vasele de sânge din gingii.

Noul coronavirus face ravagii prin legarea de proteina ACE2, care este omniprezentă în corpul uman. Nu numai că se găsește în plămâni, ci și pe celulele nervoase și endoteliale. Prin urmare, spune Li, este posibil ca virusul să fi afectat vasele de sânge care mențin dinții în viață la supraviețuitorii Covid-19; asta poate explica, de asemenea, de ce cei care și-au pierdut dinții nu simt dureri.

De asemenea, este posibil ca răspunsul imun pe scară largă, cunoscut sub numele de furtună de citokine, să se manifeste la nivelul gurii.

Dacă reacția este în gură, poate fi un mecanism de apărare împotriva virusului, spune medicul stomatolog Michael Scherer. Alte afecțiuni inflamatorii de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul, se corelează cu boala gingivală la aceiași pacienți.

„Boala gingivala este foarte sensibila la reactiile hiperinflamatorii, iar cei care sufera de Covid-ul lung se incadreaza cu siguranta in aceasta categorie”, a spus dr. Scherer.

Deocamdată, nu există niciun studiu concret care să recunoască oficial că o sechelă a COVID-ului, în special în cazurile de „COVID lung”, este căderea dinților. Însă cazurile s-au înmulțit în ultima vreme în Statele Unite și pentru că peste 47 la sută dintre adulții de peste 30 de ani fac paradontoză, este necesar ca cercetătorii, cu ajutorul dentiștilor, să studieze acest aspect, spune dr. Li.

Adauga un comentariu