Local

O nouă tranșă de bani a intrat în conturile fermierilor din Iași. Noi documente pentru subvenții trebuie aduse la APIA

Publicat: 13 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O nouă tranșă de bani a intrat în conturile fermierilor din Iași. Noi documente pentru subvenții trebuie aduse la APIA
Fermierii au primit noi subvenții de la APIA

Fermierii din Iași au primit 2 milioane de euro, subvenții de la APIA, pentru terenurile agricole exploatate și pentru animale. Crescătorii care vor să obțină ajutorul de stat în sectorul creșterii animalelor trebuie să aducă cererile până pe 15 decembrie 2022

O nouă tranșă de bani a intrat în conturile fermierilor din Iași, care au solicitat subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, anul acesta. Fermierii au primit 2 milioane de euro, în ultima săptămână. Alte 30 de milioane de euro au fost încasate anul acesta, reprezentând avansul din subvenții pentru anul 2022. Până pe 15 decembrie, la Centrul Județean APIA, fermierii trebuie să aducă cererile inițiale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, pentru serviciile ce urmează a fi prestate, începând cu 1 ianuarie până la 30 iunie 2023, cererile avizate de către Agenția Națională în Zootehnie (ANZ).

Tot în luna decembrie, fermierii pot afla detalii de la APIA despre programul pe care îl derulează instituția pe parcursul întregii luni, respectiv primirea cererilor de acord pentru subvenția la motorina utilizată în agricultură pentru anul 2023. Informații suplimentare se pot obține accesând www.apia.org.ro sau pagina de Facebook a instituției.

Subvenția la motorină se acordă și în 2023

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare, ca diferența dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse, având o valoare unitară de 1,630 lei/litru, în conformitate cu HG nr. 146/2022. Sectoarele care beneficiază de ajutorul de stat sunt vegetal, zootehnic (inclusiv apicultură – n.r.) și îmbunătățiri funciare.

La nivel național, valoarea ajutorului de stat, acordat sub formă de rambursare este de 248.752.348 de lei, pentru un număr de 17.525 de beneficiari, cu cantitățile de motorină determinate, cu acciza redusă, de 152.608.742,008 litri. Fermierii din Iași au primit subvenții în valoare de 3 milioane de lei, ajutor pentru motorina utilizată în agricultură. Reamintim că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale derulează schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, începând cu anul 2014.

Fermierii din Iași primesc despăgubirile de secetă

Ieri, 12 decembrie 2022, a fost ultima zi când fermierii puteau depune ultimele documente necesare obținerii despăgubirilor de secetă. Din Iași au fost depuse cereri pentru despăgubiri de secetă pentru o suprafață de 30.000 de hectare. Fermierii trebuie să fie înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cu cererea unică de plată din care se identifică culturile înființate în toamna anului 2021, respectiv grâu și/sau secară și/sau triticale și/sau orz și/sau orzoaică și/sau ovăz și/sau rapiță, precum și suprafețele de teren declarate, aferente acestor culturi.

Fermierii din Iași au solicitat despăgubiri de secetă pentru 104.000 de hectare, însă, până în prezent, doar 30.000 au fost confirmate de comisia de evaluare ca fiind calamitate. Fermierii din Iași pot solicita informații privind despăgubirile de secetă de la Direcția Agricolă.

Adauga un comentariu