Coronavirus

O nouă tulpină a noului coronavirus, descoperită în Franța

Publicat: 31 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O nouă tulpină a noului coronavirus descoperită în Franța
O nouă variantă SARS-CoV-2 a fost descoprită în Franţa, la pacienţi care provin din Ile-de-France, din sud-estul şi sud-vestul ţării, însă nimic nu arată că este la fel de contagioasă sau mai puţin contagioasă decât variantele engleză, braziliană, sud-africană, californiamă, newyorkeză sau bretonă ale noului coronavirus

Vești noi cu privire la virusul din Wuhan, China. O nouă tulpină a noului coronavirus a fost descoperită pe teritoriul Franţei, la pacienţi care provin din Ile-de-France, din sud-estul şi sud-vestul ţării. Pentru moment, nu există niciun studiu care să arate că este la fel de contagioasă sau mai puţin contagioasă decât variantele descoperite anterior, engleză, braziliană, sud-africană, californiamă, newyorkeză sau bretonă ale noului coronavirus.

Această nouă mutație a virusului SARS – COV – 2 poartă numele unității medicale franceze Henri-Mondor de la Créteil, în Val-de-Marne.

Assistance Publique-Hôpitaux de Paris (AP-HP), din care face parte unitatea spitalicească, a transmis descoperirea noii variante într-un comunicat, marţi, 30 martie 2021, în care se menționează faptul că aceasta ”circulă în prezent în mod activ în Franţa”.

”Ea este caracterizată de prezenţa a două deleţii şi 18 mutaţii ale unor aminoacizi, dintre care şapte-opt se află în poziţii-cheie ale proteinei «spike»”, precizează AP-HP.

Simptome ale tulpinii britanice de Covid-19

Din cele 6 mutații ale coronavirusului, la nivel naţional, se afirmă că în pe teritoriul statului român predomină tulpina britanică în proporţie de circa 70 la sută. Îngrijorător este faptul că e mult mai contagioasă, mulţi pacienţi din cadrul secțiilor de Anestezie și Terapie Intensivă fiind infectați cu ea. Mai mult decât atât, la spital, în stare gravă, ajung tot mai mulţi tineri şi chiar şi copii, uneori.

Potrivit unor cercetări făcute de Oficiul pentru Statistici Naţionale, din Marea Britanie, pacienţii infectați cu tulpina Kent au preponderent simptomele clasice de răceală, precum febra şi tusea seacă. În schimb, cei care se confruntă cu tulpina originală, au manifestat simptome precum pierderea mirosului şi a gustului.

„Oamenii testați pozitiv pentru noua variantă a coronavirusului au raportat simptome clasice, însă foarte puțini dintre ei s-au plâns de pierderea mirosului ori a gustului”, se arată în cercetarea respectivă.

În altă ordine de idei, pacienţii infectaţi cu tulpina Kent au dureri în gât, dureri musculare, tuse persistentă şi oboseală accentuată. Pentru moment, nu se cunosc informaţii despre următoarele simptome: dureri de cap, probleme gastrointestinale, dificultăţi de respiraţie.

Alte simptome de la tulpina britanică de Covid-19:

  • durere toracică;
  • presiune toracică;
  • dificultăți de respirație.

Forme mult mai severe ale infecției cu coronavirus fac ravagii. Tulpinile noi au o evoluție imprevizibilă

Odată cu valul trei și cu numărul mare de pacienți internați în secțiile de Terapie Intensivă, medicii au dat vina pe o serie de aspecte. Trendul ascendent al cazurilor de coronavirus este cauzat de circulația rapidă a noilor tulpini, de relaxarea populației privind măsurile de prevenție și numărul insuficient al persoanelor imunizate. Cu un grad de răspândire cu 50 la sută mai mare, noua tulpină a fost depistată în aproape jumătate dintre județele din țară. Pacienți tineri ajung în stare gravă la spital, iar consumul de medicamente este tot mai mare.

„Observăm o evoluție spre agravare a cazurilor. Determinate de contagiozitatea mai mare a noilor tulpini, dar și a faptului că încă nu sunt multe persoane vaccinate anti-COVID-19, numărul pacienților crește. De asemenea, a fost și o relaxare din partea ieșenilor, nu au mai respectat atât de atent măsurile de protecție. Nivelul de oxigen în sânge scade într-o perioadă mult mai scurtă de timp. Ajung în a șasea zi în UPU, sunt confirmați pozitiv și au o formă gravă a bolii. Am avut doi pacienți din zona rurală care au fost diagnosticați cu tulpina Kent, pe care i-am externat, ultimul chiar în această dimineață (n.r.- 26 martie 2021)”, a spus dr. Carmen Manciuc, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Adauga un comentariu