Actualitate

Oare șeful DSU și-ar trimite copilul la școală? Raed Arafat: „Cel mai probabil, da”

Publicat: 28 aug. 2020
Oare șeful DSU și-ar trimite copilul la școală? Raed Arafat: „Cel mai probabil da”
Oare șeful DSU și-ar trimite copilul la școală? Raed Arafat: „Cel mai probabil da”

Oare șeful DSU și-ar trimite copilul la școală? Raed Arafat: „Cel mai probabil, da”. Șeful DSU a afirmat că dacă ar fi avut un copil, l-ar fi trimis la școală, dar cu o condiție: să existe măsuri în care să primeze protecția elevului. De asemenea, acesta adaugă care ar mai fi măsurile luate la început de an școlar. Astfel că, în funcție de riscuri, cursurile vor avea loc fie la școală, fie online.

“În același timp vor exista momente în care e posibil să se închidă câteva zile (școala – n.red.) dacă apare acolo un număr de cazuri. E o regulă care e pusă în ordin: cam despre ce număr de cazuri, în câte clase. Atunci se ia decizia dacă școala respectivă se suspendă pentru o scurtă perioadă”, a spus Arafat.

Oare șeful DSU și-ar trimite copilul la școală?

Răspunsul la această întrebare este oferit chiar de Raed Arafat, care spune că:

„Cel mai probabil, da, dar știind că există măsuri care sunt luate bine și clare, care vor proteja copilul cât mai mult posibil”.

De asemenea, acesta subliniază faptul că bunicii trebuie protejați în perioada care urmează.

„Dacă merge bunicul să ia copilul de la școală, să poarte mască. Când ajunge acasă, să se dezinfecteze”, a mai spus acesta.

Pe lângă acestea, Raed Arafat a răspuns întrebării: ”Școala ar trebui să asigure măști de protecție profesorilor?”. Iar acesta a oferit următorul răspuns:

“Este loc de muncă. Dacă asta este activitate corelată cu munca ta în școală, este normal ca locul de muncă să-ți asigure și nevoile tale de protecție. Angajatorul trebuie să facă asta. Depinde cine este angajatorul direct al persoanei respective. În mod normal trebuie să se asigure măști profesorilor respectivi”

A completat că trierea copiilor se poate face și de către un profesor, nu doar de un cadru medical.

“Copilul să fie triat, în sensul că acest copil nu are temperatură, simptome, probleme care să le răspândească în școală. Triajul minimal poate să-l facă și personalul nemedical. Faptul că ai simptome respiratorii simple, temperatură, pentru asta nu-ți trebuie un medic să facă triaj. Și un profesor poate să observe aceste lucruri, după care copilul să fie trimis către personalul medical care să confirme acest lucru”, a spus el.

Totodată, pauza dintre ore ar putea fi programată diferențiat, conform secretarului de stat.

„Să vedem ce o să iasă în ordinul făcut de Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și INSP”.

Cu toate acestea, șeful DSU a transmis că deciziile referitoare la situațiile epidemiologice din unitățile de învățământ vor trebui luate la nivel local, în funcție de necesități.

“Inspectoratul Școlar cu Direcția de Sănătate Publică Județeană vor decide împreună pe fiecare situație. Deciziile pe situațiile școlilor va fi foarte greu să fie luate la nivel național. Când apare o situație într-o școală, analiza și decizia asupra modului în care se va aplica o soluție pe școala respectivă va trebui luată local, văzând școala, spațiul, câți copii sunt, spațiul cum este, ce permite”, a explicat acesta.

Adauga un comentariu