Codul Rutier 2025 stabilește clar obligațiile șoferului pe un drum cu denivelări! Indicatorul „Drum cu denivelări” avertizează șoferii asupra unor porțiuni de drum cu suprafață denivelată, unde viteza trebuie redusă obligatoriu. Iată ce riscă posesorii auto care nu respectă legea.
Obligațiile șoferului pe un drum cu denivelări!
Semnul rutier „Drum cu denivelări” prevede câteva obligații stricte pentru șoferi. Acest indicator semnalează o porțiune de carosabil unde asfaltul poate fi afectat prin gropi, valuri, deformări sau alte denivelări ce pot pune în pericol siguranța vehiculului și a pasagerilor. Șoferii sunt obligați să reducă viteza la maximum 30 km/h în localitate și 50 km/h în afara acesteia, în zonele semnalizate corespunzător cu „Drum cu denivelări.”
Nerespectarea vitezei impuse de acest indicator rutier poate atrage amenzi mari și suspendarea permisului. Indicatorul este ușor de recunoscut, un triunghi roșu cu fundal alb și două linii negre, ondulate, în mijloc.
Noi restricții de viteză în țară
Autoritățile din București intenționează să extindă restricția de viteză pe mai multe bulevarde centrale, unde zgomotul depășește frecvent 80 de decibeli. Scăderea vitezei maxime de circulație la 30 km/h ar putea reduce acest nivel cu aproximativ 10 decibeli, ceea ce ar însemna un progres semnificativ pentru locuitorii orașului. Primăria Capitalei vrea să îi amendeze pe șoferii și motocicliștii care depășesc limita de 95 de decibeli. Dacă proiectul de lege va fi adoptat, municipalitatea intenționează să achiziționeze aparate speciale de măsurare a zgomotului, care vor fi folosite de Poliția Capitalei pentru sancționarea celor care nu respectă noile reguli. Concret, se vor lua măsuri pentru reducerea zgomotului prin limitarea vitezei de circulație la 30 km/h pe arterele principale, se vor instala limitatoare de viteză și vor fi sancționați șoferii care vor tura motoarele pe timp de noapte.
Legislația rutieră din România stabilește limite maxime de viteză pentru a reduce riscurile de accidente rutiere. Aceste limite variază în funcție de tipul drumului și zona traversată de vehicul. Totodată, legea prevede sancțiuni și pentru conducătorii auto care aleg să ruleze cu o viteză mult mai mică decât ar fi recomandat, punând astfel în pericol traficul rutier. Pe autostrăzi și drumuri expres, vehiculele care nu pot depăși pragul de 50 km/h nu sunt permise să circule.Șoferii care merg pe autostradă sunt încurajați să conducă într-un mod ce menține siguranța traficului și respectă limitele maxime de viteză. Și cei care conduc cu viteză mult prea mică și nejustificat pot fi sancționați, dacă produc un accident rutier sau pun în pericol siguranța celorlalți șoferi.
Amenzi mari și chiar suspendarea permisul de conducere riscă și șoferii care nu adaptează viteza de mers pe drumurile cu denivelări. Conducătorii auto care nu adaptează viteza riscă să pună în pericol siguranța pasagerilor din mașină, dar și a celorlalți participanți la trafic. Mai mult, autovehiculul poate suferi daune dacă este condus cu viteză pe un drum cu denivelări. Această măsură de a reduce viteza are ca scop să prevină pierderea controlului asupra mașinii, să împiedice apariția avariilor la suspensii și anvelope, dar și pentru a permite reacții rapide în cazul apariției unor obstacole neașteptate. Șoferii care nu respectă legea din Codul Rutier riscă amendă și chiar suspendarea permisului de conducere.