Marea Britanie, Statele Unite şi Uniunea Europeană au promis ajutor suplimentar de ordinul miliardelor de dolari pentru reconstrucţia Ucrainei în cadrul conferinţei din Londra pentru reconstrucţia ţării, potrivit Reuters.
Salutând susţinerea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat totuşi că Kievul are nevoie de angajamente concrete faţă de proiecte care vor ajuta Ucraina nu numai să se redreseze, dar şi să devină un membru puternic al lumii occidentale.
Premierul britanic Rishi Sunak a lansat un cadru de asigurări pe timp de război în încercarea de a încuraja companiile să investească.
„Împreună cu aliaţii, ne vom menţine susţinerea pentru apărarea Ukrainei şi vom fi alături de Ucraina cât timp va fi necesar“. a declarat Sunak în cadrul conferinţei, care a adus împreună peste 1.000 de strategi din sectorul public şi privat.
Ucraina caută să atragă până la 40 miliarde de dolari pentru reconstrucţia economiei sale
Sunak a anunţat de asemenea noi măsuri incluzând garanţii suplimentare de 3 miliarde de dolari pentru deblocarea de împrumuturi de la Banca Mondială. Ajay Banga, preşedinte al World Bank Group, a declarat că va permite grupului să ajute în continuare „oamenii să-şi refacă vieţile“.
Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunţat că UE va oferi Ucrainei 50 miliarde de euro pentru perioada 2024-2027, în timp ce secretarul american de stat a oferit sprijin suplimentar de 1,3 miliarde de dolari.
Ucraina caută să atragă până la 40 miliarde de dolari pentru a finanţa prima parte a unui „Plan Marshall Verde“ pentru reconstrucţia economiei sale, a declarat un oficial ucrainean înaintea conferinţei.
Sunak şi alţi oficiali occidentali speră ca evenimentul din Londra să încurajeze sectorul privat să-şi folosească resursele pentru a ajuta la accelerarea reconstrucţiei Ucrainei. Peste 400 de companii din 38 de ţări au semnat Ukraine Business Compact, o declaraţie de susţinere a redresării Ucrainei.
Primele investiţii concrete au venit însă din partea Philip Morris şi Nestle, doi giganţi din industria bunurilor de larg consum.
Philip Morris International va construi o nouă fabrică de tutun în Ucraina, relatează Ukrinform.ua. Investiţia în proiectul din regiunea Lviv se va ridica la 30 milioane de dolari.
Compania va începe lucrările pregătitoare în iulie 2023, iar începutul producţiei este planificat pentru primul trimestru al anului 2024. Peste 250 de oameni vor fi angajaţi la unitatea de producţie. Noua unitate va permite companiei să satisfacă pe deplin cererea internă şi să susţină creşterea economică a Ucrainei în prezent şi viitor.
Massimo Andolina, preşedintele pe Europa în cadrul Philip Morris, arată că investiţia este un semnal puternic pentru alţi investitori internaţionali.
De asemenea, Nestle a început construcţia unei noi fabrici în Volyn. Investiţiile în noul proiect vor ajunge la 40 milioane de dolari. Împreună cu fabrica din Torchin, reţeaua de producţie din Volyn va deveni hub-ul regional european al companiei pentru vermicelli. Compania a spus că hub-ul va angaja 1.500 de oameni în producţie.
Întrebarea este însă dacă noi companii lansează proiecte de investiţii, va dispune oare Ucraina de suficientă forţă de muncă pentru realizarea acestora? Potrivit Ukrinform.net, de la lansarea agresiunii ruseşti, Ucraina a pierdut accesul la 5,5 milioane de muncitori, aproximativ 30% din forţa sa de muncă.
E clar. Vor sa jumuleasca tot ce ramane dupa razboi.
bineanteles ca vor sa jumuleasaca tot ce mai ramane, se profita la maxim de aceasta tara in timpul razboiului si dupa , este o mina de aur pentru unii.
trolacul de serviciu ca de obicei la supt plua pe copeici
Banii care-i baga acolo o sa-i scoata inzecit. Jaful sistematic este specialitatea multinationalelor. Mai ales a celor cu baza offshore. Pentru cine nu stie, socrul lui Sunak (Nayarana Murthy) este proprietarul unui fond speculativ offshore. I-a pus Vishnu mana in cap.
Fara numar pentru Slava Ukakarina!
„Banii care-i baga acolo o sa-i scoata inzecit”. Corect spus! Problema e ca nu in buzunarul nostru se intorc banii pompati acolo, noi vom deveni din ce in ce mai saraci, in timp ce bogatii vor devenii mai bogati 🙂 In esenta, nimic nou! Ukakarina e singura salvare a SUA pentru a nu intra in faliment pe o lunga durata.
Important e sa pompam toti banii, din salarii, taxe, pensii…
luati cu pastile trolacilor pana vine salariul in copeici pe luna viitoare,putler are acu’ multe cheltuieli
Sunak, daaa, e cel mai bogat politician. Si o sa fie si mai bogat dupa ce o sa rada Ucraina.
Fiecare tara care a ajutat ucraina trebuie sa prinda o bucata de cascaval. Este ca in jungla un animal prins pus la pamant apoi devorat de sacali, hiene, apoi vin cativa lei si mananca tot si la urma coboara si niste ciori care mai culeg niste resturi acolo. Cam asa e cu occidentul care ajuta ucraina, ajuta vorba vine dar valuta pleaca afara in ucraina nu ramane nimic, doar o tara vanduta si pierduta
SUA are interes economic si nu numai, la fel si UK, dar ce dracu are UE cu aceasta manevra, mai mult cu cat jumuleste statele marunte cum suntem noi, sa dam Ucrainei bani? Daca nu vom scoate de la putere acesti securisti si acest tineret arogant din partide precum USR, vom baga copii si nepotii in moarte clinica.