Sanatate

OMS trage un semnal de alarmă! Un viciu face ravagii în rândul copiilor

Publicat: 26 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
OMS trage un semnal de alarmă Un viciu face ravagii în rândul copiilor
Consumul de alcool şi de ţigări electronice în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani este "alarmant."

OMS trage un semnal de alarmă! Consumul de alcool şi de ţigări electronice în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani este ,,alarmant”, potrivit unui raport medical la nivel european. Un viciu face ravagii în rândul copiilor.

OMS trage un semnal de alarmă!

Alcoolul este substanţa cel mai frecvent consumată de către adolescenţi. 57% dintre adolescenţii de 15 ani au consumat alcool cel puţin o dată, iar aproape patru din zece au făcut acest lucru în ultimele 30 de zile. Mai mult, aproximativ unul din zece adolescenţi (9%) a fost foarte beat la un moment dat în viaţa sa. Aproximativ 5% dintre adolescenţii de 13 ani şi 20% dintre cei de 15 ani au făcut acest lucru.

,,Acest lucru arată o tendinţă de escaladare a abuzului de alcool în rândul tinerilor. Aceste rezultate subliniază măsura în care alcoolul este disponibil şi normalizat şi arată nevoia urgentă de măsuri politice mai bune pentru a proteja copiii şi tinerii.”, se precizează într-un comunicat al OMS.

Vestea bună este că fumatul este în scădere: 13% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani au fumat deja în 2022, cu două procente mai puţin faţă de acum patru ani. Cu toate acestea, mulţi dintre ei au adoptat ţigările electronice.

Boala care afectează tot mai mulți tineri

O boală gravă face ravagii în rândul tinerilor. Aceștia sunt diagnosticați cu cancer de colon, iar statisticile arată că, până în 2030, frecvența va crește cu 125 la sută. De aceea, este extrem de important screeningul bine făcut.

Statisticile arată că până în 2030 frecvența cancerului colorectal va crește. Pentru cancerul de colon, recomandarea Societății Americane de Chirugie Colorectală, este ca pentru acele cazuri de chirurgie electivă – adică cele care nu sunt operate în urgență, intervenția să se realizeze într-o manieră miniminvazivă, bineînțeles atunci când expertiza există în cadrul acelei clinici. Manieră miniminvazivă înseamnă fie laparoscopic, fie robotic, precizează medicii.

Cazurile de cancer colorectal sunt în creștere în rândul persoanelor tinere, dar depistarea precoce a acestuia crește șansele de vindecare completă. Cel mai adesea, cancerul colonului și cancerul rectal debutează sub forma unor excrescențe mici, cunoscute sub numele de polipi, în mucoasa organelor. Durerile abdominale, crampele, slăbiciunea sau oboseala sunt simptome ale afecțiunii. Cancerul de colon poate provoca sângerări, de aceea este necesară vizita de urgență la medicul specialist.

O altă boală care afectează multe peroane la nivel mondial este cancerul pulmonar. Deşi acest cancer este considerat în mod tradiţional ca fiind o ,,boală a fumătorilor”, un procent surprinzător de 15-20% din cancerele pulmonare nou diagnosticate apar la persoane care nu au fumat niciodată, multe dintre acestea având între 40 şi 50 de ani. Specialişti din Statele Unite spun că această creştere îngrijorătoare a numărului de cazuri de cancer pulmonar la nefumători este probabil legată de expunerile mari şi pe termen lung la gazul radon. Acest gaz incolor şi inodor este emis prin descompunerea materialelor radioactive care se găsesc în mod natural în solul din întreaga lume. La rândul ei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii numeşte radonul ca fiind principala cauză de cancer pulmonar în rândul nefumătorilor, respectiv a doua cauză de risc pentru fumători, şi estimează că provoacă între 3% şi 14% din toate cancerele pulmonare dintr-o ţară.

Adauga un comentariu