Local

Părintele Calistrat Chifan, despre iertare: „Ea a fost pricina pentru care Adam a căzut din Rai” – VIDEO

Publicat: 08 dec. 2022
Părintele Calistrat Chifan despre iertare Ea a fost pricina pentru care Adam a căzut din Rai - VIDEO
Iertarea este calea spre libertate, pace, bucurie și sănătate.

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre iertare. Unde își are originea și de ce este atât de importantă?

Iertarea este calea spre libertate, pace, bucurie și sănătate. Cel ce iartă trăiește în armonie cu sinele, dar și cu cei din jur. Însă, de cele mai multe ori, iertarea nu este ușoară, fiindcă majoritatea oamenilor sar peste pași importanți și extrem de necesari în dorința lor de a lăsa evenimentele neplăcute în trecut. Prin urmare, iertarea nu poate fi atinsă până nu trecem printr-un proces de înțelegere și până nu reușim să recunoaștem că iertarea nu este doar o măsură a bunătății noastre, ci este mai mult de atât.

Părintele Calistrat Chifan, despre iertare: „Lanțul slăbiciunilor a continuat până în zilele noastre”

Părintele de la Mănăstirea Vlădiceni a precizat că de iertare se vorbește chiar din grădina Raiului, când Adam și Eva au mers la pomul cunoașterii Binelui și Răului și au stat de vorbă cu diavolul. În acea clipă, ei aveau nevoie de iertare, dar Dumnezeu nu a putut să le spună acest lucru, fiindcă intervenea în liberul arbitru. I-a întrebat discret pe fiecare de ce s-au atins de pomul interzis, dar aceștia au început să îi ceară socoteală lui Dumnezeu. Adam a dat vina pe Eva, ea a dat vina pe șarpe și, astfel, lanțul slăbiciunilor a continuat până în prezent.

„De iertare se vorbește chiar din grădina Raiului. Dacă căutăm sămânța iertării, ea a fost și pricina pentru care Adam a căzut din Rai. În momentul când Adam nu a ascultat de Dumnezeu și în sfatul minții lui, împreună cu Eva, s-au dus la pomul cunoașterii Binelui și Răului și au stat de vorbă cu diavolul, ei în clipa aceea aveau nevoie de iertare. Dumnezeu nu a putut să le spună: „Cereți-vă iertare, să vă pot ierta.”, că ar fi intervenit în liberul arbitru. Ci i-a întrebat discret pe fiecare, dar la modul blând, așa spune că, în răcoarea serii, auzind pașii lui Dumnezeu, Adam și Eva s-au ascuns între pomii Raiului și și-au acoperit trupurile goale cu frunze de smochin. Deci ei nu mai aveau îmbrăcămintea harului, deja simțeau în chip firesc Raiul ca pe ceva material și consumerist, și atunci și-au permis să rupă frunze din Rai să se acopere. Dar Dumnezeu întreabă: „Adame, unde ești? – Aici sunt, Doamne. – Păi și ce faci acolo? – Păi sunt gol.” Și întrebarea pe care i-o pune Dumnezeu este tot mai ajutătore: „Dar ce ești gol? Ai mâncat cumva sau ai umblat în pomul în care ți-am spus să nu umbli?”. El, în loc să zică: „Iartă-mă, Tată” sau „Iartă-mă, Doamne”, el a început să îi ceară socoteală lui Dumnezeu: „Femeia ce mi-ai dat-o”, femeia a spus că „șarpele m-a învățat” și lanțul slăbiciunilor a continuat până în zilele noastre.”, a relatat părintele Calistrat Chifan, la BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „Un alt om care ar fi trebuit să își ceară iertare înaintea lui Dumnezeu a fost Cain”

Potrivit îndrăgitului duhovnic, un alt om care ar fi trebuit să își ceară iertare în fața lui Dumnezeu a fost Cain, cel care l-a ucis pe fratele său, Abel. Și în acest caz, Dumnezeu nu a vrut să îl pedepsească, ci a așteptat Îi ceară iertare. Cu toate acestea, el nu s-a arătat răspunzător de sângele fratelui său și a avut o moarte cumplită.

„Un alt om care ar fi trebuit să își ceară iertare înaintea lui Dumnezeu după Adam și Eva a fost Cain, care l-a ucis pe Abel. Dumnezeu, la fel, nu a vrut să îl pedepsească, ci s-a apropiat de el și a întrebat: „Cain, unde este fratele tău Abel?” – „Nu știu” – „Păi tu nu știi, dar uite, sângele lui strigă din Pământ la Mine”. Și atunci, el în loc să zică „Iartă-mă, Doamne, că nu mi-am dat ce am făcut, l-am ucis”, a spus: „Nu sunt răspunzător de sângele fratelui meu” și Dumnezeu s-a mâniat și l-a pedepsit foarte aspru. A avut o moarte cumplită. Iar această iertare merge din neam în neam din Vechiul Testament până în zilele noastre, până ce găsim cheia iertării pusă într-un sistem de valori al rugăciunii domnești, care nu vine de pe Pământ, vine din Cer.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.
Comentarii
  • Pachete cu mâncare,pt oamenii necăjiți,când faci,cu ranjitele cu care te ai pozat la mănăstirea Vlădiceni,pe 1 dec,de ce nu le lui să facă pachete?

  • Nesimțitelor,care îl pupati in c. r pe popa și vreți să l scoateți nevinovat,in loc să strângeți semnături ,mergeți cu ceva de mâncare,la oameni care de aceste sărbători,despre care mănâncă c. t,popa la tv,sărmanii care răbda de foame,bătrâni și singuri,asta înseamnă dobitoacelor,sa faci un bine,nu sa stai toată ziua după c ..l popii,amintitelor,cu așa ceva să ieșiți ,la pozat,toantelor.

  • Popo,ajuta i pe cei care nu au nimic pe masa ,de Sfânta sărbătoare ,Nașterea Domnului,nu sta pe scaun ,la emisiuni,asta face un bun creștin în această perioadă,ia ți și ,,intelectualele,,și fă un gest creștinesc,de bunătate,,sfinte părinte,,rușine oilor tale,enoriașe!

Adauga un comentariu