Local

Părintele Calistrat Chifan, despre momentul în care Fecioara Maria ajunge la ușa templului: „Ține loc de chivotul cel adevărat de demult” – VIDEO

Publicat: 21 nov. 2022
_____ Vizualizări 9 Comentarii
Părintele Calistrat Chifan despre momentul în care Fecioara Maria ajunge la ușa templului Ține loc de chivotul cel adevărat de demult - VIDEO
Părintele Calistrat a povestit cum Fecioara Maria a ajuns la templu și a fost dusă de preotul Zaharia dincolo de catapeteasmă

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre momentul în care Fecioara Maria ajunge la ușa templului. Iată care este semnificația sărbătorii numită Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este prăznuită pe data de 21 noiembrie. Această sărbătoare, cunoscută de credincioși ca Vovidenia sau Ovedenia, își are originea la finalul Vechiului Testament. Atunci, Ioachim și Ana, lipsiți de copii, dar cu credință în Dumnezeu, s-au rugat să primească cinstea de a fi părinți. Ei au făgăduit că dacă vor avea un copil, îl vor duce la templu și îl vor închina lui Dumnezeu. La scurt timp, un înger le-a adus vestea că vor avea o fată, care se va numi Maria. Sfinţii Ioachim şi Ana nu au uitat de promisiunea făcută lui Dumnezeu şi la trei ani de la naşterea Maicii Domnului au dus-o pe fiica lor la templu.

Aici a fost întâmpinată de preotul Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, care a dus-o pe Fecioara Maria în cea mai sfântă încăpere din acest loc, în Sfânta Sfintelor, unde a stat vreme de 15 ani. A fost condusă în acel loc sfânt, pentru că ea însăşi avea să devină „Sfânta Sfintelor” lui Dumnezeu, sălaş a lui Dumnezeu-Cuvântul. Din ea, Cel Necuprins, Cel Veşnic, avea să ia trup, să Se facă cuprins în pântecele ei, notează crestinortodox.ro.

Părintele Calistrat Chifan, despre momentul în care Fecioara Maria ajunge la ușa templului: „Arhiereul Zaharia o ia pe Fecioara Maria și o duce dincolo de catapeteasmă”

Părintele Calistrat a povestit cum Fecioara Maria a ajuns la templu și a fost dusă de preotul Zaharia dincolo de catapeteasmă. Prin catapeteasmă se înțelege acea draperie brodată, folosită în vechile temple ebraice, care separa „sfânta” (naosul) de „sfânta sfintelor” (sanctuarul).

„În momentul în care ajunge la ușa templului, Fecioara Maria se smulge din brațele părinților, urcă cele 15 sau 18 trepte și urcă direct în mâna Arhiereului Zaharia, care era atunci la templu. Acesta o închină în Sfânta Sfintelor, o închină în templu, dar face un lucru pe care nu l-a mai făcut nimeni niciodată. O ia pe Fecioara Maria și o duce dincolo de catapeteasmă. Ce înseamnă catapeteasmă? Dacă deschidem cartea Ieșirii și citim facerea cortului mărturiei, vedem că Dumnezeu poruncește să se facă o perdea de mătase stacojie, adică un vișiniu, pe care îl iubim și noi astăzi, ca și culoare, că e foarte frumos, e simbolul sângelui și să aibă pe ea chipuri de heruvimi și serafimi.”, a declarat părintele Calistrat Chifan.

Părintele Calistrat Chifan: „Acele elemente aveau un rol suprem în viața poporului evreu”

Dincolo de catapeteasmă, se aflau chivotul legii, heruvimii cei de chiparos, tablele legii, pe care le-a adus Moise din Muntele Sinai, toiagul lui Aron, năstrapa de aur și cupa cu mană. Toate aceste elemente aveau un rol suprem în viața poporului evreu, pentru că erau însemnele peceților dumnezeiești.

„Dar ce era dincolo, în Vechiul Testament, de această catapeteasmă? Era ceva foarte interesant. Acolo stătea chivotul legii, sicriul acela din ladă de salcâm, cu drugi ferecat cu aur, heruvimii cei de chiparos, toți îmbrăcați cu aur, tablele legii, pe care le-a adus Moise din Muntele Sinai , toiagul lui Aron, stătea năstrapa de aur, un prosop ales, cu care se ștergea praful de pe chivot. Stătea cupă cu mană, cu care au fost hrăniți evreii în pustie, să se știe că a existat pâine cerească. Și acele elemente aveau un rol suprem în viața poporului evreu, pentru că erau însemnele peceților dumnezeiești, pe care, de câte ori Dumnezeu invoca ca poporul lui Israel să intre în luptă, acel sicriu pleca înaintea oștirii și dușmanii numai cât vedeau chivotul și știau că bătălia este pierdută. Și ce s-a întâmplat? Dacă ne aducem aminte, în timpul profetului Ieremia, chivotul legii celei vechi dispare. Dumnezeu îl ia din mâna poporului lui Israel, atunci la robia babilonică, este ascuns de Dumnezeu, deci el nu mai există. Evreii au confecționat altul, o copie, pe care o țin și au ținut-o, dar originalul va apărea pe norii cerului la Judecată.”, a adăugat părintele Calistrat.

Îndrăgitul duhovnic a adăugat că momentul în care Fecioara Maria ajunge la ușa templului și este luată de părintele Zaharia simbolizează împlinirea legii celei vechi cu umbra legii celei noi.

„Și ce face Zaharia? Face ceva ce nu a mai făcut nimeni. O ia pe această pruncă din descoperire dumnezeiască și o duce în Sfânta Sfintelor, ca să se împlinească umbra legii celei vechi cu umbra legii celei noi. Fecioara Maria ține loc de chivotul cel adevărat de demult.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Comentarii
  • Dacă (deloc) sfinția sa ar fi avut curiozitate să intre într-un templu evreiesc, măcar de dragul cunoașterii Vechiului Testament, ar fi văzut că acolo nu-i nimic din ce zice d-sa. Anume: ”acea draperie brodată, folosită în vechile temple ebraice, care separa „sfânta” (naosul) de „sfânta sfintelor”. Draperie brodată – nietu, nema, nothhing, rien ! În fața șirului de bănci au un fel de dulap, cu funcțiune de altar, (asta pentru o reprezentare vizuală, că se cheamă altfel), care amintește de chivotul legii, și care servește la păstrarea sulurilor din Pentateuh (Tora). Chestiunea se regăsește atât în sinagogile ”ortodoxe”, cât și neologe. Mai încolo întrebați un rabin. P.S. Rugăm, cu smerenie, pe teologul esc(h)atolog, di la Vlădiceni, să nu se mai bage în savantlâcuri care nu-l prind, ci să-și vază de tractorismele d-sale. Cum ar fi estimarea comisionul la vrăjitoate, 10%, și smardoirea preventivă a toantelor îmbrobodite care se uită în gura d-sale.

Adauga un comentariu