Actualitate

Părinți, verificați-vă fetele! Dacă au între 10 și 12 ani și au avut prima menstruație, veți deveni bunici mai repede! Totul este cât se poate de clar!

Publicat: 18 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Părinți verificați-vă fetele Dacă au între 10 și 12 ani și au avut prima menstruație veți deveni bunici mai repede Totul este cât se poate de clar

Opt din zece ieșence sunt afectate de menstruația precoce. Medicii specialiști susțin că repercusiunile pot fi foarte grave și trag un semnal de alarmă asupra faptului că alimentația și schimbările din mediu ar putea fi cauza. Din ce în ce mai multe mămici își iau fetițele de mânuță și le duc la specialiști, fiind speriate de procesul mult prea accelerat de maturizare prin care trec acestea

La opt din zece fete, menstruația începe la vârsta de 10-12 ani, în condițiile în care vârsta medie în anii precedenți era de 13-14 ani. Conform statisticilor, s-a produs o schimbare majoră în ultimii zece ani. Medicii ginecologi susțin faptul că, deși nu există o explicație științifică a acestui fapt, repercusiunile sunt grave. În primul rând, cu cât menstruația apare mai repede, cu atât și menopauza se instalează mai repede. În al doilea rând, femeile a căror primă menstruație a început de timpuriu, vor trebui să conceapă un copil între vârsta de 20-25 de ani, pentru a avea certitudinea că vor obține o sarcină. Lungile studii făcute de sociologi arată faptul că media de vârstă spre care tinde un cuplu să aibă un copil în România secolului XXI este de 30 de ani. Dacă preponderența femeilor „obligate” genetic să facă copii mai de timpuriu crește, iar ele amână obținerea sarcinii, se poate discuta totodată de o scădere demografică.

Menstruația precoce – menopauza precoce

Medicii specialiști ieșeni susțin că menarha, adică momentul declanșării primei menstruații, a început să fie prezentă în ultimii ani la fetițe cu vârste tot mai fragede. Acest fapt are în general consecințe crescute pentru fetiță, atunci când aceasta atinge vârsta adultă. Cauzele determinante ale acestor schimbări manifestate cu precădere în ultimul deceniu au rămas încă necunoscute. Există însă suspiciuni și presupuneri asupra factorilor de mediu, asupra alimentației, asupra problemelor de natură fizică și emoțională a celor afectate. Specialiștii spun că menarha precoce va provoca și menopauza precoce, ceea ce va determina dereglări hormonale pe întregul parcurs al vieții.

Determină infertilitatea

Studiile arată faptul că femeile cărora prima menstruație li s-a declanșat la vârstă mult prea fagedă vor fi nevoite să încerce să obțină o sarcină între 20 și 25 de ani. În caz contrar, vor putea fi diagnosticate cu infertilitate. „Nu există în acest moment dovezi științifice care să ateste cauzele declanșării menstruației precoce. Există, însă, supoziții legate de acest fenomen și anume, alimentația, dar și schimbările climatice. Sunt studii în desfășurare legate de acest caz și asta pentru că în ultimii ani există o preponderență a numărului de fetițe cărora li s-a declanșat menstruația la o vârstă mai fragedă decât cea pe care o știam ca fiind normală. Problema cea mai mare este faptul că aceste femei vor avea de suportat consecințe importante. Femeile cu menarha precoce au un risc mai mare de menopauză precoce și menopauză prematură comparativ cu cele care au avut prima menstruație în jurul vârstei de 13-14 ani. Menstruația precoce, menopauza prematură și infertilitatea sunt interconectate”, spune dr. Bogdan Doroftei, directorul medical de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Adresați-vă medicului specialist!

Majoritatea părinților ieșeni, având concepția că oricum copiii din zilele noastre se dezvoltă mult mai repede, nu se adresează medicului specialist atunci când apar primele semne ale instalării pubertății la fetițe. Acestora le este indicat să apeleze la medicul de familie sau la pediatru, pentru că fiecare indiciu al unei dezvoltări rapide trebuie supravegheat cu atenție, pentru a evita complicațiile sau a diminua efectele. Unul dintre semnele care indică faptul că fetița se pregătește de perioada pubertății este creșterea bruscă a sânilor la o vârstă mult prea mică. „Sunt diverse semne care indică instalarea pubertății precoce, iar părinții trebuie să le urmărească îndeaproape. Chiar și la nivel psihic se produc anumite schimbări și pentru a evita tulburările de comportament, dar și cele de natură fizică, aceștia trebuie să se adreseze medicilor specialiști pentru o supraveghere îndeaproape a copilului. Am avut cazuri în care mămicile au călcat pragul spitalului, speriate de faptul că fetițele lor au avut prima menstruație la o vârstă fragedă”, mai spune dr. Bogdan Doroftei.

Implementați un stil de viață sănătos

Acesta adaugă faptul că nu există niciun motiv de mare îngrijorare, repercusiunile putând fi ameliorate dacă fetița este prezentată la timp la medic. Pubertatea precoce este adesea un motiv de îngrijorare pentru părinți. Dacă fetița dă semne de maturizare prematură, de recomandat este să se consulte medicul endocrinolog pediatru, însă, îndiferent de diagnostic, părinții trebuie să-și amintească faptul că pot controla cât de cât efectele negative de mai târziu, prin implementarea unui stil de viață sănătos și activ. Tendința cuplurilor de români este de a amâna obținerea unei sarcini până în jurul vârstei de 30 de ani. Directorul medical al Maternității „Cuza Vodă” susține faptul că, în general, tinerii își aleg ca exemplu persoane din exteriorul familiei. Părerea observațională a acestuia este că goana după material, rutina și efectele schimbărilor mediului înconjurător contribuie la amânarea sarcinii.

Adauga un comentariu