National

Părinții și profesorii trag un semnal de alarmă: ”Majoritatea unităţilor de învăţământ nu sunt pregătite pentru prima zi de şcoală”

Publicat: 28 aug. 2020
Haos în Republica Moldova după începerea școlii! 125 de profesori sunt infectați, iar alți 250 se află în izolare
Haos în Republica Moldova după începerea școlii! 125 de profesori sunt infectați, iar alți 250 se află în izolare

Părinții și profesorii trag un semnal de alarmă: ”Majoritatea unităţilor de învăţământ nu sunt pregătite pentru prima zi de şcoală”

Organizaţiile sindicale din învăţământ ale părinţilor şi elevilor au trimis o scrisoare către Guvernul României, Asociaţia Municipiilor din România, Asociaţia Oraşelor din România, Asociaţia Comunelor din România, Consiliul Naţional al Rectorilor şi către Comunităţile academice din universităţile româneşti.

În această scrisoare se solicită ca autoritățile menționate să ia toate măsurile de siguranţă pentru începerea școlii, astfel încât să nu se transforme „unităţile şi instituţiile de învăţământ în adevărate focare de multiplicare a infecţiilor cu COVID-19″. Organizațiile au completat că majoritatea școlilor nu au pregătirile necesare.

„Consiliul Naţional al Elevilor, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie ‘Spiru Haret’ şi Federaţia Naţională Sindicală ‘Alma Mater’ vă solicită să luaţi toate măsurile care se impun pentru a nu transforma unităţile şi instituţiile de învăţământ în adevărate focare de multiplicare a infecţiilor cu COVID-19. Cu toate că mai sunt doar două săptămâni până la începutul anului şcolar, majoritatea unităţilor de învăţământ nu sunt pregătite pentru prima zi de şcoală. Aceeaşi situaţie o regăsim şi în instituţiile de învăţământ superior. Lipsa informaţiilor, precum şi a măsurilor concrete, au dus la instaurarea unei panici generalizate atât în rândul angajaţilor din învăţământ, cât şi al elevilor, studenţilor şi părinţilor”, se menţionează în scrisoarea transmisă autorităţilor.

Părinții și profesorii trag un semnal de alarmă: ”Majoritatea unităţilor de învăţământ nu sunt pregătite pentru prima zi de şcoală”

Autorii scrisorii menționează că nu există posibilitatea ca școlile sau universitățile să se deschidă, dacă nu au tot ce le trebuie pentru a se proteja de infecția cu noul coronavirus: echipamente de protecţie, dezinfectanţi, personal suficient şi proceduri adecvate unei asemenea situaţii.

„Este momentul să lăsaţi de-o parte discursul politicianist caracteristic campaniei electorale şi să vă implicaţi pentru a pregăti şcolile şi universităţile pentru noul an şcolar şi universitar. Fără echipamente de protecţie, fără dezinfectanţi, fără personal suficient şi fără procedurile adecvate unei asemenea situaţii, şcolile şi universităţile nu pot să-şi deschidă porţile! Dincolo de ghiduri, recomandări şi alte asemenea documente care sunt încă în dezbatere publică, situaţia din şcoli şi din universităţi este gravă: în fiecare zi primim zeci de telefoane de la membrii noştri, care îşi exprimă nemulţumirea cauzată de incertitudinile acestui început de an şcolar şi universitar”, se menţionează în document.

De asemenea, aceștia au subliniat că „autorităţile din România trebuie să trateze cu maximă responsabilitate situaţia din învăţământ, având în vedere pericolul la care vor fi supuşi elevii, studenţii şi personalul din acest sector de activitate.”

„Nici până acum nu ştim sigur cine asigură dezinfectanţii, cine asigură măştile necesare protecţiei elevilor, studenţilor şi profesorilor, cine şi cu ce resurse achiziţionează laptopuri/tablete şi pentru ce categorii, nu ştim dacă angajaţii din învăţământ, elevii şi studenţii cu probleme medicale grave vor veni sau nu la şcoală, iar lista poate continua. Starea de nesiguranţă generalizată privind începutul de an şcolar şi universitar, declaraţiile care se bat cap în cap, creează probleme în rândul tuturor românilor. Cu toţii suntem afectaţi în vreun fel sau altul, de la elevi şi studenţi, la personalul angajat şi până la părinţi şi bunici”, se mai precizează în document.

Este necesară o întâlnire pentru a se discuta problemele la zi din sistemul educaţional

Reprezentanţii organizaţiilor sindicale, părinţilor şi elevilor sunt de părere că este nevoie de o întâlnire la care să participe reprezentanţi ai Guvernului, ai autorităţilor locale şi ai actorilor din sistemul educaţional, pentru a dezbate problemele la zi din sistemul educaţional.

„Având în vedere cele enumerate mai sus, vă solicităm ca, în regim de urgenţă, să faceţi demersurile necesare pentru ca toate unităţile şi instituţiile de învăţământ să fie pregătite pentru începutul de an şcolar şi universitar. De asemenea, considerăm că este necesară o întâlnire la care să participe reprezentanţi ai Guvernului, ai autorităţilor locale şi ai actorilor din sistemul educaţional, pentru a discuta problemele la zi din sistemul educaţional. Nu uitaţi: şcoala este bunul tuturor, de aceea trebuie făcut front comun pentru a o ajuta!”, se mai spune în document.

Semnatarii documentului sunt Rareş Voicu, preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor, Iulian Cristache, preşedinte al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar, Simion Hăncescu, preşedinte al Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Marius Ovidiu Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţională Sindicală „Alma Mater”.

 

Adauga un comentariu