Actualitate

Patriarhul Daniel se implică în disputa dintre Înaltpreasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, și Vasile Bănescu: „Produce tulburare în Biserică”

Publicat: 28 apr. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Patriarhul Daniel se implică în disputa dintre Înaltpreasfințitul Teodosie arhiepiscopul Tomisului și Vasile Bănescu Produce tulburare în Biserică
Patriarhul Daniel se implică în disputa dintre Înaltpreasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, și Vasile Bănescu

Patriarhul Daniel a decis să se implice direct în disputa dintre Înaltpreasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, și Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Preafericirea Sa i-a cerut prelatului tomitan să pună capăt „polemicii” cu Vasile Bănescu, consilier patriarhal, „deoarece produce tulburare în Biserică”.

Patriarhul Daniel: „Produce tulburare în Biserică”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a anunțat, în mesajul transmis ÎPS Teodosie, că o decizie legată de acest subiect va fi luată în viitoarea ședință a Sfântului Sinod, în luna iunie.

„Înaltpreasfinția Voastră,

Trebuie oprită polemica în relația cu Domnul Bănescu, deoarece produce tulburare în Biserică (conflictul între un teolog mirean, consilier patriarhal, și un ierarh din Sinod).

Problema distincției dintre poziția oficială a Bisericii și opiniile individuale ale ierarhilor, clericilor și mirenilor va fi discutată la următoarea ședință a Sfântului Sinod.

Cu binecuvântări,

Patriarhul Daniel!”, potrivit stiripesurse.

Vasile Bănescu a lansat un al treilea atac la adresa arhiepiscopului Tomisului

Joi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a lansat un al treilea atac la adresa arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, după ce acesta a criticat propunerea privind sărbătorirea Paștelui Ortodox la aceeași dată cu Paștele Catolic..

„Zvârcolirile cele mai înfricoșătoare au fost înregistrate, previzibil, în anticul oraș Tomis”, a spus Bănescu.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, care de-a lungul timpului s-a poziționat prin mai multe declarații controversate, iar în timpul pandemiei a contestat măsurile anti-COVID impuse de autorități, a reacționat în discuția privind celebrarea Paștelui la aceeași dată de către întreaga creștinătate spunând că îi compătimește pe catolici, care „nu au Lumină Sfântă”.

IPS Teodosie: „Nu reprezintă biserica și îmi pare rău”

IPS Teodosie îl califică pe Bănescu drept „un om vrednic de compătimire, care are nevoie de rugăciune”.

„Nu știu ce vrea să spună. Este un om vrednic de compătimire, care are nevoie de rugăciune. El nu se roagă, de aceea vorbește chiar împotriva bisericii, nu reprezintă biserica și îmi pare rău. Într-o vreme venea foarte des la noi, la simpozioane, și arăta foarte familiar, așa a fost și în facultate.
Cred că este un accident în viața lui, în mintea lui. Are a doua soție care a fost categoric împotriva religiei și atunci ce să aștepți dintr-o astfel de atmosferă de familie?
Dumnezeu să-l ajute, ne rugăm pentru el. Nu există anomalii. Calendarele sunt stabilite de bisericile autocefale, nu de mine. Nu vorbesc împotriva bisericii niciodată, dar vorbesc împotriva minciunii. Doamne ajută!”, a susținut IPS Teodosie, potrfivit Replicaonline.

Comentarii
  • ”Produce tulburare”. Depinde unde, că mă uit în jur, mă uit pe fereastră, ori pe străzi. Nimeni nu pare ”tulburat”. Acum nu exclud să producă o oarecare ”tulburare”, însă în cazul celor care erau deja… tulburați. Nu pot să concep om normal să se uite în gura ăstora și să-i ia în serios. Cum poți să iei într-o dezbatere rațională asemenea fantasmagorii ?! Să stea liniștit sfinția sa, oamenii întregi la cap NU se tulbură din cauza ”tulburaților” din bătătura d-sale, cel mult zâmbesc în colțul gurii și trec mai departe. Și poate ne mai povestește care a fost raționamentul în temeiul căruia și-a gravat mutra pe… clopotele catedralei din București. O fi singura cale de acces în posteritate ? Se pare că da. Asta dacă tot veni vorba de ”tulburări”.

Adauga un comentariu