National

Patriarhul Daniel susține campania de imunizare împotriva Covid-19, însă acesta încă nu s-a vaccinat

Publicat: 22 iun. 2021
Patriarhul Daniel îmbracăt în veșmânt și are o cruce la gât
Patriarhul Daniel nu s-a imunizat încă împotriva Covid-19

Deşi Biserica Ortodoxă Romană este o susţinătoare a campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, Patriarhul Daniel încă nu s-a imunizat împotriva Covid. Cu toate caau trecut mai bine de 6 luni de la începerea campaniei de imunizare cu toate că Înaltpreafericitul declarase la începutul lunii aprilie că va face pasul.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a oferit o declaraţie unde a spus că Patriarhia Română a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind constant necesitatea respectării riguroase a principiilor de natură etică.

” Preafericitul Părinte Patriarh Daniel este, ca fiecare dintre noi, o persoană cu un profil medical personal, care s-a sfătuit în mod sigur cu medicul său și care a reflectat la „caracterul voluntar, gratuit și sigur al actului de vaccinare, precum și la faptulul că acesta este un drept, nu o obligație.” Dacă va decide, într-adevăr, să se vaccineze, așa cum am mai comunicat, Patriarhia Română va anunța public lucrul acesta. Dincolo de aceste aspecte ce țin de registrul unor decizii firesc personale, poziția Patriarhiei Române a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind constant necesitatea respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate”, a declarat Vasile Bănescu.

Vasile Bănescu a mai declarat că o persoană trebuie să se asigure înainte de a se vaccina ca asta este o decizie bună.

„Vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autoritățile competenţe și receptată corect de cetățeni. În acest sens, nu în altul, Biserica rămâne implicată în firescul demers de informare a clericilor și credincioșilor ei cu privire la vaccinare. Opțiunea pentru vaccinare trebuie să se configureze pentru fiecare dintre noi în cadrul unei serioase, substanțiale informări, nu dezinformări, evitându-se astfel zona speculațiilor excesive și a extremelor. Doar cineva bine informat din surse sigure, credibile, validate instituțional, poate lua o decizie adecvată, menită să îi protejeze sănătatea personală și pe a celor dragi.”, a mai declarat Vasile Bănescu.

Guvernul a cerut ca BOR să se implice în campania de vaccinare

La începutul lunii aprilie, Guvernul României a cerut ajutorul BOR pentru a încuraja oamenii să se imunizeze împotriva covid-19. Chiar dacă BOR a acceptat propunerea Guvernului Patriarhul Daniel încă nu a reuşit să se imunizeze până acum împotriva virusului ucigaş.

La începutul acestui an, Ministerul Sănătăţii anunţa că Biserica Ortodoxă Română va sprijini campania de vaccinare și va difuza materiale informative în eparhii, printr-o broșură intitulată “Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Gratuită. Voluntară. Sigură.” Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, reamintea pe atunci că Biserica Ortodoxă Română și-a exprimat și a reiterat frecvent poziția sa favorabilă vaccinării.

Vasile Bănescu le sugerează tuturor cetăţenilor care încă nu s-au vaccinat împotriva Covid-19 să se informeze cu atenţie și din surse sigure cu privire la beneficiile imunizării. De preferat ar fi ca cei cu care se sfătuiesc să fie medicii de familie, ca mai apoi să ia o decizie în ceea ce priveşte sănătatea lor.

”Personal pledez cu toată convingerea pentru implicarea fiecăruia dintre noi în acest act firesc de informare onestă cu privire la o problemă acută şi majoră care ţine nu doar de sănătatea personală, ci şi de cea comunitară. În calitatea temporară de persoană publică, îi îndemn personal pe cei ce încă ezită, să se informeze cât mai atent şi din surse sigure cu privire la beneficiile vaccinului şi, în urma consultării cu medicul de familie, să ia decizia cea mai bună pentru sănătatea lor şi a celor dragi. Eu am ales să o fac, vaccinându-mă, a mai declarant Bănescu.

În luna ianuarie Patriarhul Daniel a declarat că nu se poate vaccina în public

Patriarhul Daniel nu se va vaccina public, manifestând maximă prudență. O decizie finală va fi luată abia după ce discută cu propriul său medic, a precizat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.

„Părintele Patriarh este un om profund realist, toate gesturile si cuvintele sale invitând la o atitudine responsabilă și echilibrată. Poziția sa și a Bisericii Ortodoxe Române este una favorabilă vaccinării, termenii cheie legați de aceasta fiind „discernământul” și „informarea” riguroasă din surse oficiale, validate de specialiști și instituții din zona medicală”, a declarat purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.

Comentarii
Adauga un comentariu