Local

Peste 1,2 milioane de euro pentru reabilitarea Muzeului „Nicolae Gane” din municipiul Iași. Iată cum arată proiectul de reabilitare a clădirii-monument istoric – GALERIE FOTO

Publicat: 28 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Peste 12 milioane de euro pentru reabilitarea Muzeului Nicolae Gane din municipiul Iași. Iată cum arată proiectul de reabilitare a clădirii-monument istoric - GALERIE FOTO
Muzeul "Nicolae Gane" din municipiul Iași

Autorităție județene au demarat un proiect de reabilitare a clădirii-monument istoric Muzeul „Nicolae Gane” din centrul Iașului. Imobilul va fi reabilitat și consolidat pentru a fi redeschis marelui public. Proiectul are o valoare de peste 1,2 milioane de euro și va cuprinde mai multe etape. Clădirea a fost sediul actualei Direcții Naționale Anticorupție și a fost închisă acum 14 ani din cauza degradării masive

Lucrările la Muzeul „Nicolae Gane” din municipiul Iași au intrat într-o nouă etapă. Obiectivul derulat de Consiliul Județean Iași ar urma să adăpostească un spațiu al Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) dedicat fostului primar al Iașului.

„Lucrările au început în luna noiembrie 2019 și au avansat cu rapiditate, în ciuda complexității și dificultăților întâmpinate de constructor. A fost refăcută structura de rezistență puternic afectată în decursul timpului, atât de intemperii, cât și de unele intervenții nefericite care au avut loc. În prezent se lucrează la refacerea planșeului superior, a acoperișului și a pereților exteriori”, au precizat reprezentanții Consiliului Județean Iași.

Restaurare pe fonduri europene a Muzeului „Nicolae Gane” din Iași

Proiectul demarat în toamna anului trecut la „Casa Gane”, realizat cu fonduri europene. Imobilul este refăcut de societatea Madbeton din Borșa, valoarea investiției fiind de 3,8 milioane de lei.

„La interior au fost identificate formele inițiale ale ferestrelor pentru a fi restaurate, a fost turnat parțial planșeul etajului și refăcută, în mare parte, tencuiala. Valoarea totală a proiectului este de 5,7 milioane de lei, din care 5,6 milioane reprezintă fonduri nerambursabile obținute de Consiliul Județean Iași prin Programul Operațional Regional”, au mai precizat reprezentanții autorității județene de la Iași.

Istoricul clădirii care adăpoștește Muzeul Nicolae Gane. Imobil cu o vechime de două secole

Clădirea din strada Gane a fost construită în secolul al XIX-lea și a aparținut scriitorului și omului politic Nicolae Gane. Acesta a ocupat și funcția de primar al Iașului între anii 1872-1911. Începând cu anul 1993, imobilul a devenit muzeu, oferind și posibilitatea amenajării unor spații pentru restaurare carte și atelier foto. Muzeul „Nicolae Gane” se află în conservare de mai bine de un deceniu. Structura de rezistență a clădirii a fost afectată complet. În această clădire a funcționat pentru o vreme și sediul Parchetului Național Anticorupție (PNA), actuala Direcție Națională Anticorupție (DNA) Iași. Structura clădirii a fost serios afectată în perioada în care în Muzeul „Nicolae Gane” funcționa PNA. De ani buni, pe ușă s-au tras zăvoarele, în vreme ce lucrările de reabilitare s-au lăsat așteptate.

Adauga un comentariu