National

Peste 200 de persoane, printre care peste 70 de copii, au fost evacuate şi cazate temporar ca urmare a inundațiilor din România

Publicat: 19 iul. 2021

Peste 200 de persoane, printre care peste 70 de copii, au fost evacuate şi cazate temporar în căminul cultural din Roşia Montană, după ce zeci de case din satul Dăroaia, judeţul Alba au fost inundate vineri seara. Multe case au fost avariate şi de o alunecare de teren, informează ISU Alba.

Natura s-a dezlănțuit în România. Ploile abundente au făcut ravagii în vestul țării. Au fost imagini apocaliptice în județul Alba. Bilanțul dezastrelor este cumplit. Mai multe case au fost grav avariate după o alunecare de teren. O locuință a fost distrusă complet, iar alte 72 au fost inundate.

Inundații catastrofale în vestul țării

Au fost câteva zile cumplite pentru locuitorii din județul Alba, iar calvarul încă nu s-a terminat. A fost cod roșu de inundații. Cel mai afectat a fost satul Dăroaia din comuna Roșia Montană. Acolo a avut loc o alunecare de teren care a avariat mai multe case, iar pe una a distrus-o complet.

Au fost afectate și localitățile Roșia Montană, Curături, Gura Roșiei, Cărpiniș, orașul Câmpeni, orașul Abrud, și satul Valea Săliștii unde au fost inundate patru locuințe.

Autoritățile au intervenit pentru a-i ajuta pe oameni să salveze ce mai era de salvat. Peste 200 de persoane au fost evacuate și transportate în siguranță la căminul cultural din Roșia Montană.

A fost un sfârșit de săptămână cumplit pentru cei afectați de inundații și alunecări de teren. Și rețelele electrice au avut de suferit. S-au înregistrat avarii la opt linii de medie tensiune și la 106 posturi de transformare.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat astăzi, 19 iulie, Hotărârea nr. 47. Această hotărâre prevede:

• scoaterea de la rezervele de stat a unor bunuri de strictă necesitate și alocarea acestora unităților administrativ-teritoriale Ocoliș, Câmpeni, Sohodol și Roșia Montană din județul Alba.

În anexă, regăsiți lista cu necesarul de bunuri de strictă necesitate pentru județul ALBA:
• 35.000 litri de motorină
• 8 construcții modulare complete
• 260 paturi cu cazarmament
• 520 pături
• 8.500 litri apă
• 2.600 conserve carne
• 3.900 conserve pate

Hotărârea a fost adoptată în contextul inundațiilor din perioada 15-16.07.2021 din localitățile Ocoliș, Câmpeni, Sohodol și Roșia Montană.

Imagini apocaliptice în Germania și Belgia

Un ciclon a devastat Germania și Belgia unde cel puțin 150 de persoane și-au pierdut viața și peste 1000 sunt date dispărute. Râurile au fost efectiv umflate de viituri și au distrus tot în calea lor. În Belgia au fost 14 decese.

Și Austria a fost afectată. Autoritățile monitorizează nivelul apei Dunării. Hallein, un oraș de la poalele Munților Alpi a fost complet inundat după ce un pârâu de munte s-a umflat și a revărsat.

Stăteam la masă și mă uităm la un video cu inundațiile din Germania și mă gândeam că așa ceva se întâmplă doar în Germania și că nu o să se întâmple aici. Dar uitați-vă ce e în jur. Când am ieșit din casă, apa era până aici. Palpitant, a spus un locuitor din Hallein. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel a spus că nu există cuvânt în limba germană care să descrie amploarea dezastrului.

Imaginile de la fața locului sunt cu adevărat apocaliptice. Mai multe case din zona Koln s-au prăbușit, iar unii oameni, care fuseseră evacuați, s-au întors în zonă ca s-și salveze bunurile. Echipele de salvare sunt în plină acțiune.

Adauga un comentariu