Prima pagină » Titlurile zilei » Pierderi istorice la Arcelor Mittal, cel mai mare producător industrial din zona Moldovei. Zeci de milioane de euro au dispărut pe apa sâmbetei într-un singur an
Pierderi istorice la Arcelor Mittal, cel mai mare producător industrial din zona Moldovei. Zeci de milioane de euro au dispărut pe apa sâmbetei într-un singur an

Pierderi istorice la Arcelor Mittal, cel mai mare producător industrial din zona Moldovei. Zeci de milioane de euro au dispărut pe apa sâmbetei într-un singur an

01 mai 2020, 04:00,
Vlad Alexa în Titlurile zilei

Cel mai mare producător industrial din zona Moldovei a întregistrat pierderi uriașe pe parcursul unui singur an. Fără să fie afectat de criza COVID, pierderile de zeci de milioane de euro au apărut după ani buni în care Arcelor Mittal a făcut profituri de zeci de milioane de euro din producția de țevi metalice. „Piața țevilor sudate se confruntă cu o evoluție fluctuantă datorită trendului cererii jucătorilor din lanțul de aprovizionare, care au decis an de an să-și optimizeze stocurile, ca urmare a situațiilor financiare tensionate a multor clienți din industrie”. Politica agresivă a unor producători externi a condus la diminuarea cotei de piață a producătorilor de țeavă interni, unii dintre aceștia închizând temporar activitatea de producție

Pierderile înregistrate de fabricile Arcelor Mittal din Iași și Roman ating cote istorice care ar putea îngropa pe deplin activitatea Arcelor Mittal Tubular Products în zona Moldovei. Cele două uzine care produc țevi metalice de peste zece ani au înregistrat în 2019 o pierdere cumulată de peste 20 de milioane de euro, iar asta a deranjat mult conducerea companiei care a anunțat organizarea unor adunări generale ale acționarilor în care se vor analiza situațiile financiare ale Arcelor Mittal Tubular Products Iași și Roman. Întâlnirile sunt stabilite pentru sfârșitul lunii mai 2020, iar atunci se va încerca o eșalonare a acestora pentru următorii ani. Concret, în cazul Arcelor Mittal Tubular Products Iași și Roman au fost înregistrate datorii de 7, respectiv 12 milioane de euro.

Arcelor Mittal Tubular Products scoate terenurile la vânzare

Pentru a acoperi măcar o parte din datorii, Arcelor Mittal Tubular Products a scos la vânzare mai multe loturi prin care încearcă astfel să obțină peste 2 milioane de euro, fără să renunțe însă la activitatea de producție.
Compania din Iași a obținut în ultimii doi ani circa 12 milioane de lei din vânzarea activelor și a reușit astfel să se mențină pe piață, contrar altor companii asemănătoare care au ajuns în pragul falimentului. Fiind unul dintre cei mai mari angajatori din județul Iași, cu o medie de 250 de salariați în ultimii ani, Arcelor Mittal Iași a vândut în ultimii doi ani active imobiliare în valoare de peste 12 milioane de lei și a scos la vânzare alte loturi cu o suprafață totală de aproape 18.000 mp. Compania controlată de magnatul indian Lakshmi Mittal a avut pierderi uriașe începând din 2017, cea mai mare pierdere din istoria recentă a companiei.

„Reducerea valorii imobilizărilor corporale cu suma de 11.653.125 lei se datorează scoaterii din patrimoniu a unei suprafețe de teren cu clădirile aferente prin vânzarea casărilor de mijloace fixe și a ieșirilor din imobilizări în curs de execuție ca urmare a punerii în funcțiune a mijloacelor fixe respective”, se arată în raportul administratorilor Arcelor Mittal Tubular Products Iași.

SUA a pus probleme producătorilor locali de oțel

Arcelor Mittal Tubular Products produce în Iași și Roman țevi sudate longitudinal, pe linii de fabricație germane, rusești și italiene, în principal din bandă laminată la cald. Compania s-a confruntat cu grave probleme, însă se pare că și-a salvat activitatea doar pe moment.

„Piața țevilor sudate se confruntă cu o evoluție fluctuantă datorită trendului cererii jucătorilor din lanțul de aprovizionare, care au decis an de an să-și optimizeze stocurile, ca urmare a situațiilor financiare tensionate a multor clienți din industrie. Particularitatea anului 2018 a fost lansarea în luna iulie a măsurii supraprotecționiste din partea Statelor Unite ale Americii care a pus economia mondială, și mai ales cea a metalului, într-o expectativă începând cu partea a doua a anului 2018”, se mai menționează în raportul administratorilor Arcelor Mittal Tubular Products Iași.

Vecinii Arcelor Mittal Iași au intrat deja în faliment

Uniunea Europeană a inițiat o investigație anti-dumping împotriva producătorilor de țeavă din Turcia, Rusia și Macedonia privind fluxurile de import de produse metalurgice, care cresc de la un an la altul, aceștia fiind principalii jucători în piața Est Europeană.

„Politica agresivă a acestor producători a condus la diminuarea cotei de piață a producătorilor de țeavă interni, unii dintre aceștia închizând temporar activitatea de producție – IMEVA (fost TurboTub București), alții intrând în procedura de insolvență la care se așteaptă declararea falimentului – Technosteel Iași, iar alții reducând producția și dezvoltând activitate de trading – Mairon Galați”, se mai arată în raportul administratorilor.

Piața internă a fost afectată în special din cauza lipsei demarării proiectelor majore, care a afectat, de asemenea, vânzările de produse ale Arcelor Mittal Iași și Roman.

Înființată în 1962, firma avea peste 1.600 de angajați

Ca administratori ai Arcelor Mittal Tubular Products Iași SA figurează un anume Cosmin Toma și cetățeanul indian Jeyachandran Rajasekaran. Societatea a luat ființă în anul 1962 cu denumirea de Uzina Metalurgică Iași și a cunoscut mai multe etape importante. În 1991, prin reorganizare, Metalurgica Iași s-a transformat în Tepro SA prin preluarea integrală a fostei companii de stat. În 2003, societatea comercială Tepro SA Iași a fost achiziționată de către LNM Holdings NV (redenumită Mittal Steel Holdings AG și în prezent Arcelor Mittal Holdings AG).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`