Debutul perioadei de înscriere pentru etapa a treia a campaniei de vaccinare anti-COVID-19 nu a fost lipsit de probleme. Ca și la începutul programărilor pentru etapa a doua, platforma online pentru înscrierea la vaccinarea anti-COVID-19 s-a blocat. Listele de așteptare sunt deschise pentru toate centrele din județ
Începând cu data de 15 martie 2021, listele de așteptare pentru înscrierile la vaccinare a persoanelor incluse în etapa a treia au fost deschise. Cererea foarte mare din partea populației a blocat platforma online, care este frecvent optimizată. Din acest motiv, înscrierile se fac cu întârziere, iar ieșenii trebuie să intre din oră în oră pentru a vedea dacă pot sau nu să se înregistreze. Coordonatorii centrelor de vaccinare din Iași spun că era de așteptat ca, odată cu debutul etapei a treia de imunizare împotriva COVID-19, să apară un val mare de solicitări, la fel cum s-a întâmplat și în urmă cu două luni.
Concret, la jumătatea lunii ianuarie 2021, când platforma online a devenit operațională pentru programarea persoanelor incluse în etapa a doua de vaccinare, a fost suprasolicitată din cauza numărului ridicat de accesări. Ca și atunci, nu a putut face față odată cu startul înscrierilor din rândul populației generale. Înscrierile se pot înregistra individual pe platforma online sau prin intermediul unui apel la numărul de call-center 021.424.44.32.
Numărul mare de solicitări a necesitat reactualizări constante ale platformei online de programare la vaccinarea online
Populația generală, respectiv orice persoană cu vârsta de peste 16 ani din România, este dornică să se imunizeze împotriva noului virus. Așa arată cifrele oficiale raportate de autorități. La scurt timp după ce platforma online a fost funcțională, în cursul zilei de 15 martie 2021, până la ora 12:30, s-au programat 41.145 persoane la centrele în care mai existau locuri libere. Totodată, în același interval orar s-au deschis liste de așteptare pentru 30 de județe pe care s-au înscris 100.001 persoane, fiind vorba de 361 centre de vaccinare. Întârzierile în ceea ce privește funcționalitatea platformei vor apărea și din cauza faptului că listele de așteptare pentru fiecare centru de vaccinare vor fi actualizate treptat.
În campania de vaccinare împotriva COVID-19, desfășurată la nivelul județului Iași, în perioada 27 decembrie 2020 – 15 martie 2021, au fost efectuate 107.108 vaccinări. Din acest număr total de persoane vaccinate, 67.528 au primit prima doză, iar 39.580 au primit doza rapel. Pe data de 14 martie 2021 au fost vaccinate 1.894 persoane, dintre care 1.343 de persoane au primit prima doză și 551 de persoane au primit cea de-a doua doză. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 220 de reacții adverse ușoare.
Activitatea din cadrul centrelor de vaccinare din Iași se desfășoară în mod normal
Ieri, 15 martie 2021, în jurul orelor de prânz, activitatea din cadrul centrelor de vaccinare din Iași nu a fost perturbată de evenimente semnificative. Din când în când, conform programării, se prezenta câte o persoană inclusă în etapa a doua. Deși în unele zile erau și 10 ieșeni programați într-o oră, ieri, la majoritatea centrelor erau programați câte 5-6 în același interval. Unele centre și-au organizat activitatea cu administrarea rapelului Moderna într-un anumit interval orar și cu efectuarea vaccinului Pfizer în alt interval. Măsurile au fost luate astfel încât nicio doză de vaccin să nu fie pierdută. Fiecare flacon deschis are o anumită valabilitate. Serul Moderna are o valabilitate de 6 ore și trebuie administrat strict în acel interval orar, iar un flacon conține 10 doze. Un flacon de la Pfizer are 6 doze care au o valabilitate de 6 ore odată dechise.
Liste de așteptare pentru persoanele care au ratat administrarea rapelului
În centrele de vaccinare anti-COVID-19 sunt persoane care nu se prezintă conform programării atât la administrarea primei doze, cât și a celei de-a doua. În ambele cazuri, un membru al echipei de vaccinare din centru contactează persoana pentru a afla motivul neprezentării. Motivele sunt diferite de la o persoana la alta, fie au uitat, fie se simt rău sau au fost infectați cu coronavirus. În cazul în care persoanele nu s-au putut prezenta la rapel, dar au dorit acest lucru, coordonatorii centrelor alcătuiesc liste cu numele acestora. În momentul în care au fost vindecați de coronavirus și se simt mai bine, aceștia sunt programați pentru administrarea celei de-a doua doze.
„Odată ce observăm că o persoană nu s-a prezentat la rapel, registratorul alături de o altă persoană, martor în momentul discuției, îl sună pe cel care nu a venit la centrul de vaccinare conform programării. Pentru a fi siguri că a răspuns la telefon persoana programată, i se adresează câteva întrebări de verificare precum data nașterii, numele complet. Astfel, ne asigurăm că refuzul vine din partea beneficiarului și nu apar probleme. Unii spun că au uitat, alții că s-au infectat cu coronavirus, sunt și care refuză, noi nu putem obliga pe nimeni. Îi înscriem pe liste de așteptare pentru efectuarea rapelului pe cei care au omis programarea din cauză că s-au infectat cu COVID-19 și cei care își doresc să o facă”, a declarat dr. Iulian Pruteanu, coordonatorul centrului de vaccinare din cadrul Școlii Gimnaziale „G. Călinescu” din Iași.