Economic Local

Plăți AFIR, de 1,2 milioane de euro, către fermierii din Iași. Cine a primit cei mai mulți bani?

Publicat: 19 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Plăți AFIR de 12 milioane de euro către fermierii din Iași. Cine a primit cei mai mulți bani
Fermierii din Iași au primit noi fonduri europene de la AFIR

Noi plăți au fost făcute de AFIR către fermierii din Iași. Tinerii fermieri și antreprenorii din mediul rural au primit fonduri europene în valoare de 1,2 milioane de euro

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a plătit către beneficiarii din Iași fonduri europene în valoare de 1,2 milioane de euro. În tranșa de plată din 15 aprilie 2024, AFIR a decontat cheltuielile realizate în cadrul proiectelor de investiții în agricultură și dezvoltare rurală, precum și pentru angajamente pentru măsurile de mediu și climă. Banii provin din FEADR – Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, EURI – Instrumentul de Redresare al Uniunii Europene, dar și de la bugetul național, iar cei mai mulți au intrat în conturile fermierilor ce au solicitat decontarea cheltuitelor pentru investiții în exploatații agricole și pomicole.

Astfel, cei care au avut proiecte eligibile în submăsurile 4.1-Investiții în exploatații agricole și 4.1A -Investiții în exploatații pomicole au primit peste 600.000 de euro. În submăsura 6.1-Instalarea tinerilor fermieri s-au plătit fonduri europene în valoare de jumătate de milion de euro, dar și peste 50.000 de euro în 6.3- Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici.

Plăți AFIR, de 1,2 milioane de euro, către fermierii din Iași

În această etapă de plată, Grupurile de Acțiune Locală din Iași au primit 50.000 de euro pentru cheltuieli realizate pentru dezvoltarea comunităților locale prin axa LEADER. În același timp, pentru efectuarea plăților compensatorii pentru măsurile de mediu și climă, AFIR a plătit peste 1 milion de euro la nivel național, iar fermierii din Iași au primit 30.000 de euro. Ieșenii au accesat peste 10 milioane de euro de la AFIR în anul 2023. Cu banii primiți au schimbat utilajele vechi cu altele noi, moderne, în valoare de 12,3 milioane de euro. Fermierii au depus cererile de finanțare în anul 2021, în măsura destinată modernizării fermelor și au primit sumele solicitate.

Tinerii fermieri au proiecte de 70.000 de euro

Tinerii fermieri din Iași care au îndeplinit criteriile de selecție a proiectelor vor primi fonduri europene de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Primele liste cu proiectele aprobate din toată țara au fost publicate pe site-ul AFIR. Din Iași, au fost selectate 6 planuri, în valoare de 70.000 și 50.000 de euro. Proiectele au fost depuse de ieșeni în perioada 30 noiembrie 2023 – 31 ianuarie 2024, în sesiunea DR 30-Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Suma alocată pentru această sesiune a fost de 175 de milioane de euro, dar fondurile nerambursabile au fost epuizate înainte de termen. Fermierii au depus 45 de proiecte, în valoare de 3,15 milioane de euro.

Ieșenii primesc 75 la sută din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare și 25 la sută se acordă în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși 3 ani (pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare. Noi plăți au fost făcute de AFIR către fermierii din Iași, inclusiv către tinerii care au solicitat fondurile nerambursabile.

Adauga un comentariu