Actualitate

PNRR-ul a 12 state din Uniunea Europeană a fost aprobat! România mai trebuie să aștepte

Publicat: 13 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
PNRR-ul a 12 state din Uniunea Europeană a fost aprobat România mai trebuie să aștepte
Portugalia, Luxemburg şi Belgia au devenit marţi primele state membre UE care au primit primele tranşe din fondul european de relansare în valoare de 800 de miliarde de euro, destinat să ajute statele membre să îşi revină din pandemie şi să facă economiile lor mai verzi şi mai digitale

12 state din Uniunea Europeană au motive de bucurie după ce miniştrii europeni ai Finanţelor urmează să le aprobe PNRR-urile depuse. Printre statele care vor primi finanţare se numără Italia, Spania sau Franța. Reuters transmite că prin votul miniştrilor se va deschide calea pentru prima transă de granturi şi împrumuturi. Totuşi, România trebuie să aştepte o dată ulterioară.

De altfel, în spaţiul public a apărut informaţia precum că Guvernul României a solicitat o amânare a aprobării PNRR-ului. Dezvăluirile sunt făcute de PSD iar dacă se confirmă, ar dovedi incapacitatea ministrului Cristian Ghinea de a gestiona situaţia.

PNRR-ul a 12 ţări vor primi undă verde din partea miniştrilor europeni ai Finanţelor

Miniştrii de Finanţe din UE sunt aşteptaţi ca, la reuniunea de la Bruxelles, să dea undă verde pentru finanţarea, prin PNRR, a 12 state membre. Altfel spus, vorbit despre tari precum: Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Luxemburg, Portugalia, Slovacia şi Spania, susţin oficialii europeni consultaţi de Reuters, în ceea ce va fi primul lot de aprobări.

Celelalte 15 state membrie printre care şi România trebuie să mai aştepte o dată ulterioară. De altfel, aprobarea ajutorului de redresare vine în contextul în care la finalul lunii iunie, Comisia Europeană a trimis o evaluarea pozitivă referitor la PNRR-ul celor 12 state. Ulterior, la începutul lunii iulie, a emis o evaluare pozitivă cu privire la planurile trimise de Slovenia, Cipru, Croaţia şi Lituania, ce urmează a fi analizate de miniştrii Finanţelor la finele acestei luni.

Cum se aprobă PNRR-urile în Uniunea Europeană

Procedura de aprobare a PNRR-urilor este una destul de facilă. Vorbim că după analiza lor de către Comisia Europeană, forumul transmite undă verde către miniştrii Finanţelor din Uniunea Europeană iar ulterior este nevoie de un vot majoritar din partea guvernelor UE.

La sosirea sa la reuniunea de la Bruxelles, comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a confirmat faptul că marţi urmează să fie aprobate 12 planuri de redresare. „În săptămânile următoare vor fi eliberate pre-finanţările pentru aceste 12 ţări”, a spus Gentiloni.

Pre-finanţările se ridică la 13% din cele aproape 700 miliarde de euro puse la dispoziţie de UE sub formă de granturi şi împrumuturi în cadrul unei mecanism extraordinar pentru relansarea post-pandemie. Banii vor fi plătiţi în decurs de două luni după aprobarea de către miniştri de Finanţe.

 

PSD acuză că Guvernul a cerut o amânare a PNRR-ului României

PSD lansa în spațiul public acuzația precum că Guvernul României a cerut o amânare a PNRR-ului. Altfel spus, Partidul Social Democrat a menționat

 

„A solicitat România oficial o nouă amânare? Până când? Care sunt motivele repetatelor eşecuri în a primi aprobarea Comisiei Europene asupra PNRR?

A trecut fix o lună de când prim-ministrul Cîţu a anunţat că nimeni dintre cei care lucrează la PNRR nu pleacă în concediu până nu termină, iar cine greşeşte este concediat. Aşa de bine şi de susţinut s-a lucrat încât rezultatul este o nouă amânare!”, arată PSD, într-un comunicat de presă.

 

Tags:
Adauga un comentariu