Titlurile zilei

Politicienii din Iași implicați în imobiliare își freacă mâinile! Afaceri de milioane de euro, la mâna colegilor de partid. Schimbări masive în Păcurari și Zona Industrială

Publicat: 27 apr. 2020

Pe data de 30 aprilie este programată o nouă ședință de Consiliu Local. Membrii acestui for sunt direct interesați pentru că au venit cu propriile proiecte de dezvoltare imobiliară. Alesul local PSD, Adrian Boca, are nevoie de votul colegilor pentru construirea unui complex de șase blocuri de locuințe cu 10 etaje. Și fostul deputat Traian Dobre așteaptă decizia Consiliului cu sufletul la gură. Face un cartier la Comat cu 11 clădiri, cea mai înaltă având 18 etaje. În Păcurari urmează să fie construit un hotel cu 7 etaje. Pe ordinea de zi este și proiectul de 200 de milioane de euro al celor de la Prime Kapital. De votul consilierilor depinde trecerea proiectelor la faza următoare, cea de autorizare

Anunțul că starea de urgență se va încheia pe data de 15 mai a dat un imbold dezvoltatorilor imobiliari. Pe data de 30 aprilie, este programată o nouă ședință ordinară de Consiliu Local, cu multe proiecte de hotărâre ce vizează realizarea unor investiții imobiliare în municipiu. Beneficiarii sunt chiar membrii Consiliului Local. Spre exemplu, va fi supus votului un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ce aparține societăților Radan Construct SRL și Ecoedil Management SRL. Prima societate aparține asociaților Adrian Florin Boca, consilier local PSD, și Radu Cristian Apintei, în timp ce a doua este deținută de fostul consilier local PDL, Cătălin Cristian. Conform PUZ, pe strada Aurel Vlaicu, nr. 78 urmează să fie construite șase imobile cu funcțiuni mixte (locuințe colective, hotel) cu regimul de înălțime S+P+M+10E, pe o suprafață de teren de 10.412 metri pătrați. Înălțimea maximă a clădirilor este de 40 de metri, POT – 35 la sută, CUT maxim 4mp. Proiectul a primit avizele destul de rapid, ținând cont de faptul că a fost supus dezbaterii publice la mijlocul lunii ianuarie.

Centru hotelier pentru alt consilier

Totodată, va fi analizat și proiectul consilierului local PMP, Violeta Găburici, membru al Comisiei de Urbanism. În baza unui aviz din luna martie, PUZ-ul lui Găburici a fost introdus pe ordinea de zi. Acesta prevede construirea mai multor clădiri pe strada Varianta Uzinei, nr. 4 – 16, care să nu depășească mai mult de cinci etaje. Suprafața terenului este de 1.570 metri pătrați. Pe amplasament se află mai multe imobile folosite ca spații de producție pentru firma Ravioli, deținută de consilierul locali. Cel mai probabil, afacerea va fi mutată pentru a face loc noului proiect ce prevede construirea unui centru hotelier. Solicitarea a fost făcută prin intermediul societății Concept MSG Trade SRL, unde consilierul local PMP are calitatea de unic asociat. În 2018, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 1,5 milioane lei, profit de 57.030 lei, datorii de aproape 4 milioane lei, cu un număr de 22 de angajați.

Surdu revine în plen

Și proiectul lui Gabriel Surdu, tot consilier local PSD, va fi supus votului. Este vorba despre un PUZ ce vizează construirea unui aparthotel pe strada Petru Movilă, nr. 59, suprafața de teren studiată fiind de 1.696 metri pătrați. Conform PUZ, regimul de înălțime al imobilului va fi de 2S+P+3E+4R, nu mai mult de 18 metri. Proiectul este înregistrat pe societatea Forest Hills Gardens SRL, acolo unde Gabriel Surdu deține 98 la sută din firmă, iar soția Viorica, doar 2 la sută. Proiectul a fost aprobat în ședința din luna februarie, dar a revenit pentru îndreptarea unei erori materiale. Societatea cu obiect de activitate „închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate” a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 879.156 lei, profit de 463.127 lei, datorii de 4,6 milioane lei, cu un număr de 2 angajați.

Fostul deputat Traian Dobre vrea un complex impresionant

Unul dintre cele mai mari proiecte de pe ordinea de zi aparține fostului deputat Traian Dobre, cel care controlează societatea Comat SA. În incinta societății de pe strada Sergent Grigore Ioan, nr. 7, Dobre vrea să construiască un cartier rezidențial pe o suprafață de teren de 22.626 metri pătrați. În total, urmează să fie ridicate 11 clădiri de locuințe colective, ce vor avea 6 și 10 etaje. O singură clădire va avea un regim de înălțime de P+M+18E. Parcările ar urma să fie amenajate pe teren proprietate privată. Rămâne de văzut cum se va desfășura circulația rutieră în zonă, în apropierea trecerii de la calea ferată.

Undă verde și pentru hotelul din Păcurari

Beneficiarul proiectului este societatea Continental Hotels SA, controlată de către omul de afaceri Radu Petrică Enache. Conform PUZ, pe terenul de 1 hectar de pe strada Păcurari, nr. 95, ar urma să fie construit un hotel (2-4 stele) cu un regim de înălțime S+D+P+7E și o clinică medicală cu regimul de înălțime P+3. Cele două clădiri vor beneficia și de un procent de spații verzi de peste 50 la sută din suprafața totală a terenului. În 2007, Enache a cumpărat terenul unde a funcționat fabrica de bere „Zimbru”. La finalul anului trecut, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a respins proiectul, pentru că pe teren se afla un beci considerat monument istoric. Până la urmă, problema a fost rezolvată. Ulltimele date financiare indică pentru Continental Hotels SA o cifră de afaceri de 125.800.588 lei, profit de 5.567.677 lei, datorii de 142.387.427, cu un număr de 834 de angajați. Cifrele sunt valabile pentru anul 2018.

Apare și Silk District

Nu în ultimul rând, consilierii locali vor analiza și proiectul depus de Prime Kapital pentru construirea complexului Silk District în Calea Chișinăului, pe o suprafață de aproape 10 hectare, pe amplasamentul Teba Iași Industry SA. Pe terenul menționat ar urma să se construiască 100.000 metri pătrați de spații birouri clasa A, 2.500 de apartamente și hotel de 4 stele cu 160 de camere, investiție care depășește pragul de 200 de milioane de euro. Același PUZ indică că vor fi construite 21 de clădiri ce pornesc de la un regim de înălțime P+2, până la P+25, cu trei niveluri la subsol, cu destinația de parcări.

Comentarii
 • De megacriza care vine nu este interesat niciun dezvoltator ?
  Sau vor sta 10 ani sa-si vada apartamentele.
  Piata de birouri in contextul actual al pandemiei se va contracta considerabil.

 • Asa e domnul Pavel, aveti dreptate !!!! Toate emisiunile economice de la tv din tara si strainate o anunta. Dar oamenii o sa vanda mai usor cu autorizatia scoasa, decat fara …

 • Un proiect depus in 2007 la DAPP, zace si acum pe masa institutiei, toate avizele comisiilor de specialitate sunt pentru avizarea proiectului in conditiile legii. Degeaba nimeni din administratie nu ajuta muritorii, NIMENI…..nici Primarul,vice-primarii, consilierii, nimeni….Daca nu ai un Sfant nu rezolvi nimic in IASI. Rusine… are si rabdarea o masura dle. Primar Chirica..Rusine.

 • Am solicitat inscrierea in audienta la Dl. Primar in anul 2019 , NIMIC…Mergeti acasa va sunam NOI……
  raspuns din partea angajatei de la ghiseul programari audiente: …..”da ci dle. Dl. Primar are timp de toate astea….stiti cate cereri sunt ha ha ha.. ..ma iertati ca v am deranjat..

 • In orase mari si aglomerate (ca Iasi) constructia de imobile cu destinatia locuinte mai inalte de 2-3 nivele nu ar trebui aprobata. Orasul este deja sufocat, aglomerat, trafic imposibil de rezolvat, lipsa parcari, etc. Aprobarea blocurilor de 8-10-18 (!!!) etaje este totala iresponsabilitate. In orice tara civilizata, orasele se dezvolta pe orizontala, Iasi-ul ar avea nevoie de o stategie in acest sens (in comun cu localitatile invecinate), din pacate politicienii sunt mult mai interesati de ‘spaga zilei’ decat de viitorul regiunii.

 • ….într-adevăr, Bzi….cel mai ,,transparent ziar”….comentariile incomode ,dispar!!!! Dna Găburici…..tot ,,constructor ” rămâi!!!🤗….iar consilierul cu gusă,unde l – ati ascuns ! ….parcă arăta altfel articolul dimineață!…ati primit telefoane?????

Adauga un comentariu