Eveniment-Social

Polițiștii din Iași au declarat război hoților de lemn. Controale se fac în toată țara în cadrul unei acțiuni la care participă mai multe structuri

Publicat: 22 aug. 2020
Controalele vor continua și în perioada următoare, iar cei prinși pe picior greșit vor avea de dat explicații în fața legii
Polițiștii au declarat război hoților de lemne, iar la Iași și în restul țării se fac controale

Polițiștii din întreaga țară au declarat război hoților de lemn. Deja sute de controale au fost efectuate, iar la Iași rezultatele nu au întârziat să apară. Astfel, zeci de persoane au fost sancționate, iar unele dintre acestea s-au ales cu dosar penal. Și în perioada următoare oamenii legii vor face verificări

La nivel național, Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliția Română, Jandarmeria Română și Poliția de Frontieră, a derulat o acțiune de amploare, în baza Planului de acțiune Scutul Pădurii, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic. Astfel, polițiștii ieșeni alături de reprezentanții altor structuri au acționat, pe raza județului Iași, pentru verificarea legalității transporturilor și comercializării de material lemnos, combaterea infracțiunilor și contravențiilor din domeniul silvic și asigurarea unui climat corespunzător de ordine publică. La activități au participat peste 50 de polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică Iași, Serviciului Rutier Iași, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iași, Secției Regionale de Poliție Transporturi Iași, Poliției Municipiului Pașcani, Secțiilor 1-8 Poliție Rurală, polițiști de frontieră, jandarmi, precum și reprezentanți ai Gărzii Forestiere Suceava și Direcției Silvice Iași.

Polițiștii din Iași au făcut verificări în tot județul

Au fost legitimate 192 de persoane, a fost verificat un depozit de cherestea și au fost controlate 8 atelaje hipo și 150 de autovehicule, dintre care 38 fiind cu transport de material lemnos. De asemenea, în urma neregulilor constatate, au fost aplicate 53 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 43.290 de lei, dintre care 25 pentru încălcarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, 21 pentru nerespectarea legislației rutiere, două pentru contravenții din domeniul silvic și 5 pentru alte abateri.

În urma activităților, au fost confiscați 6,92 metri cubi de material lemnos, a fost reținut un permis de conducere și a fost retras un certificat de înmatriculare. Spre exemplu, un bărbat a fost depistat în timp ce transporta material lemnos, pe raza comunei Lespezi, fără a deține acte de proveniență. Bărbatul a fost sancționat contravențional, conform Legii nr. 171/2010 și s-a dispus confiscarea a 2,70 metri cubi de material lemnos, care au fost predați reprezentanților din domeniul silvic.

De la începutul anului, oamenii legii au deschis sute de dosare penale

În primele 7 luni ale acestui an, sub coordonarea de specialitate a Direcției de Ordine Publică, polițiștii au acționat la nivel național pentru protejarea fondului forestier și prevenirea și combatere faptelor ilicite în domeniul silvic. Astfel, au fost efectuate 25.388 de controale pentru verificarea provenienței, prelucrării, depozitării și valorificării lemnului, precum și pentru verificarea legalității transportului materialului lemnos. Au fost verificate 6.735 obiective (exploatări forestiere, instalații de debitat, depozite, târguri, piețe, oboare sau ocoale silvice) și au fost oprite în trafic, pentru control, aproape 53.000 de vehicule.

Au fost împărțite mii de sancțiuni în urma controalelor efectuate în țară

Pentru neregulile constatate în domeniul silvic au fost înregistrate 4.295 de dosare penale în care sunt cercetate 946 persoane și au fost aplicate 8.202 sancțiuni contravenționale (la Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice), de peste 13.220.000 de lei. De asemenea, au fost confiscați peste 51.221 de metri cubi de lemn fără documente legale (lemn de lucru, cherestea, lemn de foc), de aproape 15.000.000 de lei, peste 200 de fierăstraie mecanice, topoare, securi și au fost indisponibilizate 4 tractoare și 9 atelaje hipo. Au fost înregistrate 619 apeluri care semnalau posibile transporturi ilegale de material lemnos, 143 dintre acestea confirmându-se în urma verificărilor. Aceste acțiuni, derulate de Ministerul Afacerilor Interne, vor fi organizate în continuare pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic.

Adauga un comentariu