Prima pagină » Titlurile zilei » Povestea impresionantă a unei tinere din Iași. Mihaela a muncit în străinătate 11 ani, dar s-a întors acasă pentru a deschide o afacere. „Am început de jos”

Povestea impresionantă a unei tinere din Iași. Mihaela a muncit în străinătate 11 ani, dar s-a întors acasă pentru a deschide o afacere. „Am început de jos”

02 iun. 2025, 02:00,
Raluca COSTIN în Titlurile zilei

Tot mai mulți tineri se întorc acasă, după ani de muncă în străinătate, și deschid afaceri de succes. Este și cazul Mihaelei Silion, o tânără din Iași care a deschis o florărie. Povestea impresionantă a antreprenoarei poate fi urmărită și în cadrul noului episod de #PodcastBZI AICI

O tânără din Iași a deschis o florărie în centrul orașului

Mihaela Simona Silion este una dintre tinerele din Iași care a muncit în străinătate, dar s-a întors acasă pentru a deschide o afacere. A revenit în Iași după 11 ani de muncă în Grecia, unde a lucrat ca ospătar. Tânăra povestește că i-a fost greu la început.

„Eu nu știam limba greacă și, de aceea, mi-a fost greu să îmi găsesc un loc de muncă mai bine plătit de la început. Am început de jos, ca să spun așa. Măturam scările unui restaurant o perioadă, până am învățat limba greacă și m-am dus să lucrez la curățătorie. Lucram cu oameni din Bangladesh, la o croitorie, iar o româncă m-a ajutat să învăț limba greacă. Apoi, m-am dus să lucrez pe partea aceasta, ca ospătar, pentru că se câștiga mai bine. La scări și curățat lucram de la șapte dimineața la șapte seara. Ca ospătar, lucram 8 ore. Unde am lucrat ultima dată era restaurantul unei familii. Soț și soție, lucrau cot la cot cu mine”, povestește Mihaela Silion.

Mihaela Silion: „Provin dintr-o familie de florari”

Când venea acasă pentru câteva luni, o ajuta pe mama sa, care muncea într-o florărie, și, ușor-ușor, a început să-i placă și mai mult această meserie.

„În ultimii 3 ani, cât am muncit în Grecia, veneam în perioada mai rece în țară, când nu era sezonul turistic în Grecia, și o ajutam pe mama cu florile. Am decis să mă întorc acasă, dar nu m-am ocupat tot de flori. Am făcut un curs de make-up, am încercat cu asta, am văzut că nu e pentru mine, am decis să revin la vechea pasiune, florile. Acum nu mă văd să fac altceva”, povestește Mihaela.

Dragostea pentru flori i-a fost transmisă de mama sa, florăreasă de peste 40 de ani.

„Eu provin dintr-o familie de florari. Mama a fost florăreasă timp de 40 de ani. A lucrat la serele din Dancu, apoi la magazinul Decora, foarte cunoscut în Iași, iar din 2013 până în 2017, în florăria pe care o deținem acum, lângă Starea Civilă. Ea era angajată acolo și așa am aflat de florărie. Eu am preluat afacerea, împreună cu ea, de la foștii proprietari, iar de atunci ne ocupăm de florărie. Mama stă acum mai mult cu băiețelul meu, pentru că am un bebeluș, și eu mă ocup mai mult de florărie, împreună cu cele 3 colege. Care este povestea mea? De mică am crescut printre flori. Mă duceam în perioada verii, în liceu, și o ajutam pe mama. Așa îmi făceam bani de buzunar. La 18 ani, am decis să plec în Grecia, să lucrez, împreună cu fratele meu. Am vrut să încerc și altceva, de aceea am plecat să muncesc în străinătate. Fratele meu era acolo și, știți cum e, se cheamă rudele unele pe altele”, mai spune antreprenoarea.

În edițiile anterioare BZI a fost prezentată povestea lui Teodor Cibotariu, un alt tânăr antreprenor din Iași.

Florile de calitate atrag clienții în locația din centrul orașului

Prețurile sunt cuprinse între 10 și 45 de lei firul, iar un buchet de mireasă cu bujori, floarea cea mai cerută acum, costă între 450 și 550 de lei. Mihaela Silion spune că afacerea cu flori a crescut treptat.

„Afacerea noastră merge foarte bine. Suntem mulțumiți că am reușit să creștem an de an, de când am preluat florăria. Contează foarte mult să ai flori de calitate, să fii calm cu clienții, să comunici cu ei, să le explici totul. Vin clienți care ne spun că: «de ce așa de scump? La piață e mai ieftin!». Nu e chiar așa, și le explicăm despre ce e vorba. Adică, firul de trandafir e tot 15 lei și la piață, și la noi. Cea mai grea perioadă pentru noi a fost în pandemie, dar am avut noroc de clienți, că ne comandau buchete la 50 de lei sau făceam coroane pentru înmormântări și așa am reușit să plătim chiria. Noi punem accent pe calitate, de aceea vin clienții și cumpără de la noi. Avem și flori mai deosebite, care nu se găsesc ușor, și miresele știu că dacă vor o floare mai exotică, noi o putem aduce”, explică Mihaela Silion.

Mihaela Silion: „Grecii sunt foarte sufletiști”

Deși a avut oferte de muncă în Grecia, chiar să muncească în același loc, le-a refuzat.

„De foarte multe ori, am primit oferte să mă întorc în Grecia, chiar de la locul de muncă unde am lucrat ultima dată. Mă cheamă să vin vara să lucrez. Am mai fost în Lefkada, dar numai în concediu. Cred că, de vreo 3 ori, am fost acolo în concediu, pentru că este un loc drag mie, nu pot să-l uit. E un loc superb. Marea și mâncarea sunt superbe. Grecii sunt foarte sufletiști, foarte săritori să te ajute. Eu eram singură, cu un cățel. Locuiam la 5 minute de locul de muncă. Mergeam pe jos la muncă și toți producătorii care vindeau fructe și legume îmi ofereau câte ceva. La noi nu e așa. Când m-am întors aici, obișnuită din Grecia, m-am trezit un pic la realitate, că aici nu e așa. E invers! Vor să-ți ia. Iar româncele sunt destul de răutăcioase în Grecia. Când veneam în concediu în țară, de Crăciun, multe fete mergeau în locația unde munceam și întrebau patronii dacă nu au nevoie de fete să muncească la ei. Practic, voiau să îmi fure jobul. Eu eram stabilă la locul de muncă. Acolo se cunoștea toată lumea, pentru că lumea e mică”, mai spune Mihaela Silion.

În Iași se deschide un restaurant cu specific italian. Pe de altă parte, Mihaela Silion, tânără din Iași, susține că nu mai deschide încă o florărie, pentru că se confruntă cu lipsa de personal.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Comentarii
  • 90% dintre ei se duc la vale in primul an, dupa care se intorc in tara in care au facut bani, din lipsa spiritului antreprenorial. Doar banii nu sunt deajuns pentru ca o afacere sa aiba succes.

    • Te contrazic ! Falimentele se produc din cauza acestui stat condus de imbecili care taxează și supraimpozitează totul, astfel la final de an tragi linie și ajungi la concluzia că ai muncit un an fără ca să ai profit, dacă ai noroc și nu te situezi sub zero, adică dator ! În România mediul de afaceri este fragil și instabil, inflația crește de la o lună la alta, prețurile la energie și carburanți cresc de la un trimestru la altul, cum decontarea facturilor se poate face la 90 de zile te trezești că prețul pe care l-ai stabilit la vânzare este nerentabil, rambursările de TVA durează un an, utilitățile dacă nu le plătești, a doua lună ți le taie… Asta nu e țară pt afaceri, doar pt ciupeală ca să trăiești de la o lună la alta.

      • Exact ce spuneam: lipseste spiritul antreprenorial. Daca pornesti o afacere si nu te informezi in prealabil despre conditiile in care urmeaza sa iti desfasori activitatea (alea enumerate de tine), vina iti apartine in totalitate.
        Cei mai multi romani intorsi in tara cauta sa copieze tipul de afacere in care au fost angajati in strainatate, crezand ca daca stiu secretele „muncii de jos”, pot sa si conduca afacerea. Iar rezultatele le vezi si tu: in maxim un an se intorc.

  • florari my ass, gypsani etnici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 decembrie 2025
05 decembrie 2025