Local

Prejudiciu de milioane de lei, creat de doi membri ai clanului Stănescu! Nouă ani de închisoare, pentru evaziune fiscală! (Exclusiv!)

Publicat: 29 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Prejudiciu de milioane de lei creat de doi membri ai clanului Stănescu Nouă ani de închisoare pentru evaziune fiscală Exclusiv
Un ieşean a fost condamnat la închisoare pe viaţă

Doi membri ai clanului Stănescu au fost condamnați pentru evaziune fiscală. Anchetatorii spun că Maria și Franț Stănescu au creat un prejudiciu de milioane de lei la bugetul de stat. Sentința judecătorilor ieșeni este definitivă în acest caz

Un prejudiciu de milioane de lei a fost creat de doi membri ai clanului Stănescu, potrivit procurorilor. La sfârșitul săptămânii trecute, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au respins apelul formulat de Maria Stănescu și pe cel al Fiscului. De remarcat este faptul că sentința în cazul Mariei și al lui Franț Stănescu este definitivă.

Maria și Franț Stănescu, acuzați de evaziune fiscală

Procesul în care Maria și Franț Stănescu au fost acuzați de evaziune fiscală a început în urmă cu mai bine de doi ani. Atunci, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au dispus trimiterea în judecată a lui Franț Stănescu (61 de ani) și a Mariei Stănescu (50 de ani).

„Inculpatul Stănescu Franț, în calitate de administrator de fapt al unei firme, în perioada septembrie 2009-iulie 2010, a evidențiat în acte (documente justificative, registre contabile) 13 achiziții nereale de la presupuși furnizori. Prin folosirea a 13 facturi fiscale fictive, prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost în cuantum de 588.144 de lei”, au subliniat anchetatorii.

Conform acestora, în perioada mai – iulie 2010, la diferite intervale de timp, prin emiterea a 7 facturi fiscale care atestau livrări nereale de bunuri și servicii, Maria Stănescu l-a ajutat pe Franț Stănescu să evidențieze în actele contabile și în declarațiile fiscale 7 achiziții fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale.

„În perioada mai-decembrie 2010, Maria Stănescu, în calitate de administrator al unei firme, a evidențiat lunar în documentele contabile ale societății, respectiv în opt jurnale de cumpărări întocmite pentru lunile de referință, 218 operațiuni fictive de achiziții de mărfuri de la opt presupuși furnizori. Astfel, inculpata a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de 8.537.423 de lei”, au adăugat oamenii legii cu privire la infracțiunea de evaziune fiscală.

Cei doi membri ai clanului Stănescu, condamnați la o pedeapsă totală de nouă ani de închisoare

La prima instanță, cei doi membri ai clanului Stănescu au primit o pedeapsă totală de nouă ani de închisoare. Mai exact, Franț Stănescu a fost condamnat la 4 ani de închisoare, cu suspendare. Totodată, Maria Stănescu a primit o pedeapsă de 5 ani de pușcărie, pentru evaziune fiscală. De asemenea, cei doi membri ai clanului Stănescu au fost obligați de magistrați să achite un prejudiciu de milioane de lei, creat la bugetul consolidat al statului.

„Instanța admite acțiunea formulată de DGRFP Iași și îl obligă pe inculpatul Franț Stănescu să achite suma de 494.100 de lei. De asemenea, obligă inculpații Franț Stănescu și Maria Stănescu să achite, în solidar, suma de 94.044 de lei. Mai mult, admite acțiunea formulată de Direcția Generală regională a Finanțelor Publice Brașov – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Sibiu. O obligă pe inculpata Maria Stănescu să plătească acestei părți civile, cu titlu de despăgubiri, suma de 9.550.703 lei”, au încheiat judecătorii din cadrul Tribunalului Iași.

Ulterior, unul dintre cei doi membri ai clanului Stănescu, Maria Stănescu, a contestat sentința. Însă instanța superioară a respins apelul formulat de aceasta cu privire la pedeapsa primită pentru evaziune fiscală.

Adauga un comentariu