Actualitate

Premierul Nicolae Ciucă, despre schiţa bugetului 2022: „Aşa cum ne-am asumat a rămas pentru data de 23 decembrie”

Publicat: 08 dec. 2021
Nicolae Ciucă, la birou
Premierul Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că schița bugetului va fi prezentată săptămâna viitoare, iar propunerea va fi supusă aprobării în Parlament înainte de Crăciun.

Anunțul a fost făcut miercuri. Luni (13 decembrie – n.r.) vom prezenta forma bugetului, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Ședința din Parlament pentru aprobarea bugetului ar putea fi convocată înainte de Crăciun.

„Aprobarea în parlament, așa cum ne-am asumat, a rămas pentru data de 23 decembrie”, a adăugat Ciucă.

Reprezentanții PNL, PSD și UDMR negociază în aceste zile bugetul pe anul 2022 al guvernului condus de Nicolae Ciucă.

Potrivit legii finanțelor publice, „după însușirea de către Guvern a proiectelor legilor bugetare și de buget, acesta le supune spre adoptare Parlamentului, cel mai târziu până la data de 15 noiembrie a fiecărui an”. Astfel, chiar dacă Guvernul Ciucă ar reuși să transmită parlamentului legea bugetului de stat mai repede decât guvernele anterioare, termenul legal este deja depășit.

Ce spune Nicolae Ciucă despre împărţirea banilor din PNRR

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că Guvernul doreşte o dezvoltare echitabilă a fiecărei regiuni şi a fiecărui judeţ şi nu să direcţioneze fondurile doar către unele dintre acestea.

„Este prima dată când aud acest subiect. Nu guvernăm ţara pentru a ne duce cu fondurile predilect către o anumită regiune sau către un anumit judeţ. Ne-am asumat să asigurăm dezvoltarea echitabilă a fiecărei regiuni şi a fiecărui judeţ”, a afirmat Ciucă, la Palatul Parlamentului.

El a fost întrebat dacă există pericolul ca banii din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să fie gestionaţi de baronii locali din teritoriu.

Premierul României, despre taxa de solidaritate

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, despre introducerea taxei de solidaritate pentru marile companii, că aşa cum şi-au asumat în programul de guvernare, anul acesta nu vor introduce noi taxe, asta în contextul în care discuţia este ca taxa să fie introdusă din 2022.

Premierul a fost întrebat, la finalul şedinţei coaliţiei, despre taxa de solidaritate, pe care cei de la UDMR şi PSD vor să o introducă.

”Exact ce am am asumat în programul de guvernare, anul acesta nu vom introduce noi taxe”, a spus Ciucă, precizând că programul de guvernare va fi aplicat aşa cum a fost aprobat în Parlament.

Despre buget, premierul a spus că luni va fi o primă formă a proiectului, iar aprobarea în Parlament a rămas pentru data de 23 decembrie.

Nicolae Ciucă a mai spus că subiectul prefecţilor se discută în acest moment în coaliţie.

”Trebuie să facem în aşa fel încât să mărim capacitatea de absorbţie (a fondurilor europene, nr). Nu este vorba doar de PNRR, ci şi de fondurile operaţionale şi cele de coeziune”, a afirmat Ciucă.

Adauga un comentariu