Actualitate

Președintele Cehiei se află în spital. Petr Pavel, rănit în urma unui accident de motocicletă

Publicat: 24 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Președintele Cehiei se află în spital. Petr Pavel rănit în urma unui accident de motocicletă
Președintele ceh, Petr Pavel

Președintele ceh, Petr Pavel, a fost spitalizat joi, 23 mai, la Praga, în urma unui accident minor de motocicletă, dar rănile sale „nu sunt grave”, a anunțat biroul său, potrivit AFP.

Petr Pavel, în vârstă de 62 de ani, care este președinte din martie 2023, va rămâne internat la Universitatea Militară din Praga pentru o perioadă nedeterminată.

„Rănile sale nu sunt grave, dar trebuie să rămână sub observație o perioadă de timp”, a precizat aceeași sursă.

Potrivit presei cehe, șeful statului a căzut în timp ce conducea pe un circuit închis. Poliția nu a deschis încă o anchetă în legătură cu accidentul.

Fost general NATO, Pavel este un pasionat de motociclism și conduce în prezent un puternic BMW R1200 GS. Vara trecută, ziarele au publicat o fotografie cu el mergând pe motocicletă fără cască.

Președintele Cehiei spulberă speranțele lui Zelenski

Într-o altă ordine de idei, reiterăm cum președintele ceh Petr Pavel, într-un interviu acordat Sky News, a vorbit în favoarea încheierii ostilităților din Ucraina și a începerii negocierilor privind o structură postbelică.

„Este necesar să oprim războiul și să începem să discutăm despre viitoarea ordine [postbelică]”, a spus președintele, răspunzând la întrebarea dacă Ucraina ar trebui să înceapă acum negocierile cu Federația Rusă și să oprească ostilitățile.

Pavel consideră că ideea că Kievul va putea recâștiga teritoriul cuerit de Moscova în viitorul apropiat este naivă. „Trebuie să fim realiști”, a spus el. Părțile la conflict, potrivit lui, în timpul negocierilor după încetarea ostilităților, ar trebui să ajungă la un compromis în rezolvarea situației. „Ar trebui să se ajungă la un compromis, dar nu fără consimțământul Ucrainei, Rusiei și al țărilor care vor fi garantul acestui acord”, a spus președintele.

Acest lucru ar însemna un conflict între Rusia și Alianța Nord-Atlantică.

„Nimeni din Europa nu vrea acest conflict”, a subliniat Pavel.

Potrivit acestuia, furnizarea de arme occidentale Ucrainei se realizează în așa fel încât să se evite escaladarea ulterioară. Acestea, potrivit lui, sunt suficiente pentru a rezolva sarcinile cu care se confruntă Forțele Armate ale Ucrainei. „Suntem foarte atenți la livrarea armelor. Trebuie să evaluăm riscul de escaladare”, a spus liderul ceh. El nu a exclus posibilitatea unui eșec al Kievului dacă conflictul continuă.

Pavel a adăugat un comentariu pe X la un interviu anterior. „Cu toate acestea, sprijinul militar pentru Ucraina nu exclude căutarea unei soluții pentru a pune capăt conflictului. Dimpotrivă, trebuie să se întâmple simultan, astfel încât Rusia să înțeleagă că nu există o soluție militară la situație”, a scris președintele.

Pavel consideră că Ucraina trebuie ajutată în toate modurile posibile, în conformitate cu dreptul internațional. Aceasta include o creștere a ofertei de muniție și alte materiale militare. „Rusia însăși [poate] pune capăt imediat conflictului, dar nu este interesată de acest lucru atâta timp cât [are] speranța de a-și atinge obiectivele”, a spus președintele.

Potrivit lui Pavel, consimțământul Ucrainei va fi necesar pentru a începe orice negocieri de pace, respectând în același timp interesele sale fundamentale. „Și, prin urmare, am acceptat invitația președintelui Volodimir Zelenski la conferința din iunie privind pacea în Ucraina”, a scris liderul ceh.

Adauga un comentariu