Actualitate

Președintele României, Klaus Iohannis, participă la întrunirea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles

Publicat: 24 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Președintele României Klaus Iohannis participă la întrunirea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles
Klaus Iohannis a sunat personal mai mulți lideri de filiale ai PNL pentru a le cere să sprijine varianta intrării PSD la guvernare

Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, va fi prezent, luni şi marţi, 24 mai, respectiv 25 mai 2021, la o întrunire extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles, Belgia. Anunțul a fost făcut de Administraţia Prezidenţială.

Așadar, principalele subiecte aduse în discuție sunt pe tema coordonării la nivelul Uniunii Europene în contextul pandemiei de COVID-19, combaterea schimbărilor climatice, relaţiile Uniunii cu Rusia şi cu Regatul Unit al Marii Britanii, potrivit Administrației Prezidențiale.

De asemenea, aflate pe agenda Consiliului European sunt câteva subiecte de discuție abordate de președintele Iohannis la reuniunea extraordinară de la Bruxelles.

„Referitor la pandemia de COVID-19, Preşedintele României va susţine asigurarea unei coordonări strânse între statele membre, precum şi menţinerea unei abordări vigilente în continuare. Preşedintele Klaus Iohannis va pleda pentru implementarea rapidă şi unitară a certificatelor verzi digitale la nivel european, reiterând ideea ca acestea să nu afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetăţenilor la libera circulaţie.

Preşedintele României va susţine, totodată, operaţionalizarea cât mai rapidă a unui mecanism european de donare a vaccinurilor pentru statele din afara Uniunii Europene”, conform comunicatului de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

UE vrea să identifice soluții pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Conform aceleași surse, în privința combaterii schimbărilor climatice, preşedintele Klaus Iohannis va evidenția necesitatea a fi creat un cadru legal flexibil care să permită tuturor statelor membre ale Uniunii Europene să identifice cele mai bune soluţii, pentru a atinge obiectivului UE de reducere cu nu mai puțin de 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2030.

Mai mult decât atât, preşedintele Klaus Iohannis va sublinia importanța menţinerii unui tratament egal al Marii Britanii cu europenii care să fie bazat pe principiile solidaritate și nediscriminare.

„Pe de altă parte, în ceea ce priveşte tratamentul diferenţiat aplicat de autorităţile britanice cetăţenilor europeni referitor la taxele pentru vizele de muncă, Preşedintele României va insista ca statele membre şi instituţiile europene să facă demersuri susţinute pentru a convinge autorităţile britanice să aplice un tratament nediscriminatoriu faţă de toţi cetăţenii Uniunii Europene”, conchide sursa menţionată.

Klaus Iohannis, prezent la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles și în 2020

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat de asemenea și pe 1 și 2 octombrie 2020 la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. În cadrul reuniunii s-au discutat subiecte precum Piaţa Unică a Uniunii Europene, politica industrială şi politica digitală ale Uniunii, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Liderii europeni au abordat de asemenea şi teme de politică externă, în principal relaţiile Uniunii cu China şi Turcia.

„Preşedintele României va pleda pentru o Piaţă Unică puternică şi consolidată, care să poată sprijini dezvoltarea statelor membre ale Uniunii. În acest sens, va susţine necesitatea identificării de mijloace pentru a restabili buna funcţionare a Pieţei Unice după criza COVID-19 şi pentru a pune în aplicare măsurile pentru consolidarea acesteia.

Totodată, preşedintele Klaus Iohannis va arăta că o Piaţă Unică mai integrată înseamnă o Piaţă Unică mai conectată şi mai incluzivă. De aceea, dezvoltarea infrastructurii de transport, energie, mediu, precum şi a infrastructurii digitale este esenţială pentru ţări precum România, aflate la periferia geografică a Uniunii”, se arăta în comunicat.

Adauga un comentariu