Prima pagină » Local » Primăria Municipiului Iași organizează „Copii de nota 10”: ajutoare pentru 500 de copii care încep școala
Primăria Municipiului Iași organizează „Copii de nota 10”: ajutoare pentru 500 de copii care încep școala

Primăria Municipiului Iași organizează „Copii de nota 10”: ajutoare pentru 500 de copii care încep școala

02 sept. 2022, 15:41,
în Local

Cu ocazia începerii noului an școlar, Primăria Municipiului Iaşi, prin Direcţia de Asistenţă Socială Iaşi, va organiza din nou acţiunea cultural-caritabilă „Copii de nota 10” pentru copiii familiilor defavorizate din clasele 0-VIII cu domiciliul în Municipiul Iaşi, aflate în situaţii de risc prevăzute în Anexa nr. 1 a Hotărârii Consiliului Local nr. 242 / 2011 privind reglementarea acordării ajutoarelor de urgenţă.

Acțiunea va avea loc sâmbătă, 3 septembrie, de la ora 11.00, în Parcul Expoziţiei.

Astfel, aproximativ 500 de copii primi ajutoare în pachete cu produse, în valoare de câte 160 lei, costul tuturor pachetelor fiind de 80.000 lei.

Fiecare copil va primi un rucsac cu o carte și rechizite şcolare precum penar, stilou, pixuri, creioane echipat, stilou plus rezerve, set de pensule, bloc desen, caiete dictando și de matematică, foarfecă, rezerve cerneală etc. Pe lângă rucsacul cu rechizite, fiecare copil va primi şi dulciuri.

Evenimentul va include și un scurt moment artistic asigurat de Ateneul Național din Iași.

Acţiunea cultural-caritabilă „Copii de nota 10”

Cu ocazia începerii noului an școlar, Primăria Municipiului Iaşi, prin Direcţia de Asistenţă Socială Iaşi, va organiza din nou acţiunea cultural-caritabilă „Copii de nota 10” pentru copiii familiilor defavorizate. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 3 septembrie, de la ora 11.00, în Parcul Expoziţiei.

Luni, 5 septembrie, primarul Mihai Chirica va participa la o serie de festivități de deschidere a noului an școlar în Municipiul Iași după următorul program:

  • ora 8.30: Grădinița Codrescu (fosta Policlinică cu Plată)
  • ora 9.00: Colegiul Național
  • ora 10.00: Colegiul Național „Mihai Eminescu”
  • ora 11.00: Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu”
  • ora 12.00: Școala Gimnazială „Ion Creangă” (deschiderea oficială, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Iași)

Primăria și companiile municipale, mobilizate pentru începerea școlii

Pe tot parcursul vacanței de vară și în mod deosebit în cursul lunii august municipalitatea a luat toate măsurile în vederea începerii în condiții cât mai bune a noului an școlar. Primarul Mihai Chirica a dispus ca echipe mixte de la Direcția Tehnică a Primăriei, Servicii Publice SA, Salubris SA și Citadin SA să intervină pentru remedierea oricăror probleme legate de căi de acces, treceri de pietoni, indicatoare rutiere, iluminat public, spații verzi, arbori, curățenie etc. Echipele municipalității vor verifica și remedia, dacă este cazul, starea rețelelor de utilități, iar Termo-Service SA va verifica sistemele de termoficare pentru a pregăti sezonul de încălzire.

Totodată, primarul Mihai Chirica a solicitat verificarea tuturor șantierelor și lucrărilor din unitățile școlare pentru a vedea ce grupe sau clase sunt afectate de lucrări și pentru a căuta, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean (ISJ), soluții pentru toți preșcolarii și elevii.

Importante investiții cu fonduri europene și de la bugetul local

În bugetul local pe anul 2022 suma totală prevăzută pentru capitolul Învățământ este de 181.707.500 lei, din care suma pentru proiecte cu finanțare europeană de 42.624.570 lei. În cadrul secțiunii de dezvoltare investițiile în învățământ au prevăzută o sumă de 22.658.800 lei din bugetul local, din care până în prezent s-au făcut plăți de 10.949.591,50 lei. Cheltuielile cu bunuri și servicii pentru învățământ au prevăzută suma de 35.757.600 lei, din care au fost obținute finanțări de 23.172.096 lei.

Municipalitatea derulează o serie de investiții importante în dezvoltarea și modernizarea infrastructurii școlare, atât a clădirilor cu destinație didactică, cât și a facilităților sportive.

Astfel, după ce a finalizat, cu fonduri din bugetul local, investiția în construirea unei săli de sport la Școala Gimnazială „Ion Creangă”, în valoare de 2.918.163,64 lei, Primăria Municipiului Iași are în desfășurare alte proiecte privind infrastructura sportivă a unităților școlare. În prezent, sunt în derulare investiții în proiectarea și execuția de săli de sport școlare la Școala Gimnazială „George Coșbuc” (2.870.227 lei), Școala Gimnazială „Alexandru Vlăhuță” (2.837.614 lei), Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” (2.982.909 lei) și Școala Gimnazială „Titu Maiorescu” (7.326.017 lei).

Tot din fonduri locale municipalitatea investește 12.256.533,26 lei în amenajarea terenurilor de sport la 21 de unități școlare: Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi”, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Colegiul Tehnic de Electronică și Telecomunicaţii „Gheorghe Mârzescu”, Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări, Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu”, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” (Corp A și Corp B), Liceul Teoretic „Miron Costin”, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Școala Gimnazială „Carmen Sylva”, Școala Gimnazială „George Călinescu”, Școala Gimnazială „Ion Ghica”, Școala Gimnazială „Ion Neculce”, Școala Gimnazială „Ion Simionescu”, Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu”, Școala Gimnazială „Otilia Cazimir”, Școala Gimnazială „Vasile Conta”, Școala Gimnazială „Veronica Micle”, Școala Gimnazială „Ion Creangă” (Corp B – Școala Primară „Petru Poni”) și Școala Primară „Gheorghe Asachi”.

De asemenea, în curs de finalizare sunt și lucrările la Grădinița Codrescu (3.965.039 lei), amenajată în fosta Policlinică cu Plată.

Alte investiții în derulare vizează consolidarea și reabilitarea Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” (9.302.721 lei) și reparații capitale la clădirea centralei termice și consolidarea și reabilitarea coșului de fum al centralei la Colegiul Național „Costache Negruzzi” (2.658.650 lei).

În ceea ce privește investițiile cu fonduri europene, municipalitatea are în lucru construirea și dotarea unei grădinițe noi, cu 280 de locuri, în zona Dacia (6.259.207 lei), construirea și dotarea unei grădinițe noi, cu 180 de locuri, în zona Bucium (4.710.744 lei), reabilitarea și modernizarea Grădiniței cu program prelungit nr. 13 din Tătărași, cu 200 de locuri (9.878.477 lei), precum și modernizarea campusului școlar al Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” (4.420.140 lei).

De asemenea, municipalitatea își propune să construiască bazine de înot la grădinițele din oraș. Primele trei unități de învățământ care vor beneficia de astfel de facilități pentru preșcolari sunt Grădinița PP 14 (strada Canta nr. 30), Grădinița PP 18 (strada Decebal nr. 10) și Grădinița PP 21 (strada Plăieșilor nr. 18). Licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de construire a primelor trei bazine de acest fel are o prevedere financiară de 8.437.631,38 lei și a atras trei oferte, care sunt în prezent în evaluare. Valoarea totală a investiției în fiecare bazin, inclusiv dotări, este estimată la 3.216.456,53 lei.

Curse speciale pentru elevi din 5 septembrie 2022

Cursele speciale pentru elevi și preșcolari vor fi reintroduse de Compania de Transport Public (CTP) Iași începând de luni, 5 septembrie 2022, odată cu începerea noului an școlar.

Cursele speciale vor circula pe următoarele trasee și conform orarului de mai jos:

  • traseul 3b – două autobuze, cu plecare la orele 7.05 și 7.15 din Rond Dancu;
  • traseul 5 – un tramvai, cu plecare la ora 7.10 din Dacia;
  • traseul 7 – un tramvai, cu plecare la ora 7.10 de la Țuțora;
  • traseul 8 – un tramvai, cu plecare la ora 7.15 de la Țuțora;
  • traseul 9 – două tramvaie, cu plecare la orele 7.00 și 7.10 de la Tehnopolis;
  • traseul 11 – două tramvaie, cu plecare la orele 7.00 și 7.15 din Dacia;
  • traseul 19 – două autobuze, cu plecare la orele 7.00 și 7.15 din Canta;
  • traseul 28 – două autobuze, cu plecare la orele 7.00 și 7.15, din Dacia;
  • traseul 36 – două autobuze, cu plecare la orele 7.05 și 7.20 din Dacia;
  • traseul 42 – două autobuze, cu plecare la orele 7.10 și 7.20 de la Frigorifer;
  • traseul 43 – două autobuze, cu plecare la orele 7.00 și 7.20 din Păcurari;
  • traseul 52 – două autobuze, cu plecare la orele 7.00 și 7.20 de la Piața ACB.

Toate cursele vor avea autocolante speciale pentru identificare. Conducerile Primăriei Municipiului Iași și CTP fac apel la ceilalți călători să respecte specificul acestor curse, accesul în acestea fiind permis doar pentru elevi, iar în cazul preșcolarilor și pentru însoțitori.

Transport public gratuit pentru elevi și preșcolari

Reamintim că transportul public a devenit gratuit pentru elevi în anul 2020, iar în Municipiul Iași sunt acreditate / autorizate peste 120 de unități de învățământ ai căror elevi și preșcolari au dreptul de a obține abonamente de la CTP Iași.

Pentru ca numărul elevilor care beneficiază de abonamente gratuite electronice să fie cât mai mare, este necesar ca unitățile școlare să se înregistreze, în prealabil, în aplicația creată de CTP Iași. Aici reprezentanții școlilor pot introduce, în mod facil, un set minim de date necesare înregistrării ulterioare a elevilor în aplicația 24pay. După această etapă, pentru a crea contul de elev, aceștia vor putea accesa link-ul www.sctpiasi.ro/elevi, unde vor completa denumirea instituției școlare la care studiază, numărul matricol, adresa de e-mail și parola. Toți acești pași sunt parcurși doar o singură dată. Ulterior, prin accesarea aplicației 24pay și scanarea oricărui cod QR, fie al celui afișat pe site-ul CTP Iași, fie al celor din stații ori din mijloacele de transport, va putea fi procurat un abonament gratuit pentru 30 de zile.

Pentru informații suplimentare referitoare la modul de înregistrare a unităților de învățământ pe platforma CTP Iași solicitările pot fi trimise la adresa abonamente.invatamant@sctpiasi.ro.

În situația în care elevii înscriși la școlile din oraș solicită eliberarea abonamentelor gratuite de la tonetele CTP Iași, este necesar ca beneficiarii domiciliați în Municipiul Iași să prezinte carnetul de elev care să conțină, în mod obligatoriu, și numărul matricol, iar cei proveniți din alte localități să depună o adeverință eliberată de instituția la care studiază. Pentru a evita, însă, parcurgerea acestor etape anevoioase, CTP Iași recomandă alternativa modernă și rapidă: aplicația 24pay!

Măsuri de siguranță publică și de fluidizare a traficului rutier

Odată cu începerea noului an școlar, ca și anii trecuți, Poliția Locală Iași va lua măsuri pentru creșterea nivelului de siguranță a elevilor, dar și asigurarea ordinii publice, siguranței în trafic și identificării societăților comerciale amplasate în apropierea unităților școlare cu privire la respectarea categoriilor de produse care pot fi comercializate.

Acțiunile Poliției Locale urmăresc sporirea siguranței elevilor, creșterea vizibilității, autorității și fermității poliției în aplicarea legii, prevenirea delincvenței juvenile, a absenteismului școlar și a consumului de droguri.

Experiența acumulată pe linia menținerii unui climat de ordine și siguranță în proximitatea unităților școlare a evidențiat faptul că perioadele vulnerabile zilnic sunt reprezentate de sosirea și plecarea elevilor de la școală. Ca urmare, începând de luni, 5 septembrie 2022, echipele Poliției Locale vor acționa zilnic, în intervalele orare 7.30 – 8.30, 13.00 – 14.00 și 16.00 – 18.00, în zonele unităților de învățământ repartizate. În afara acestor intervale, controlul va fi realizat prin patrulări repetate, respectiv prevederea unităților de învățământ pe itinerarii de patrulare.

Dispozitivul de ordine și siguranță va fi adaptat permanent în funcție de programul de funcționare al școlilor, de vacanțe și de manifestările publice în care sunt angrenați elevii.

Deși există o repartiție a școlilor pentru monitorizarea și asigurarea ordinii publice și a securității elevilor și pentru desfășurarea în condiții normale a procesului de învățământ, Poliția Locală Iași are în vedere toate unitățile de învățământ preuniversitar, inclusiv grădinițele.

Unitățile de învățământ repartizate Poliției Locale Iași, conform protocolului de cooperare cu Poliția Municipiului Iași, vor fi asigurate după cum urmează:

  • Serviciul Poliție Locală 1: Liceul „Miron Costin”, Liceul Tehnologic Economic de Turism
  • Serviciul Poliție Locală 2: Liceul de Informatică „Grigore Moisil” ,Liceul cu Program Sportiv, Școala Gimnazială „Ștefan Bârsănescu”, Școala Gimnazială „Elena Cuza”
  • Serviciul Poliție Locală 3: Școala Primară „Gheorghe Asachi”, Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Colegiul Național
  • Serviciul Poliție Locală 4: Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, Școala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Hașdeu”
  • Serviciul Poliție Locală 5: Colegiul Național „Emil Racoviță”, Școala Gimnazială „Otilia Cazimir”
  • Serviciul Poliție Locală 6: Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Școala Gimnazială „Titu Maiorescu”
  • Biroul Protecția Mediului: Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu”, Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun”
  • Serviciul Intervenții: Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, Colegiul Tehnic de Transporturi și Construcții (CFR), Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`