Razboi în Ucraina

Primele înregistrări cu racheta antitanc Javelin în acţiune în războiul din Ucraina – Video

Publicat: 09 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primele înregistrări cu racheta antitanc Javelin în acţiune în războiul din Ucraina - Video
Au apărut primele înregistrări cu racheta antitanc Javelin în acţiune în războiul din Ucraina

Pe reţelele sociale au apărut primele înregistrări cu racheta antitanc Javelin în acţiune în războiul din Ucraina. Recent, a fost publicată o înregistrare video despre care ucrainenii susţin că ar reprezenta una din primele înregistrări cu racheta antitanc Javelin.

Imaginile, ce par a fi filmate de o dronă de supraveghere, arată momentul în care un blindat rusesc este distrus în întregime după ce este lovit de o astfel de rachetă.

soldati ucraineni, racheta antitanc Javelin
Racheta antitanc Javelin ar fi capabilă să penetreze 800 mm de blindaj de oţel omogen laminat şi este o rachetă de tipul fire-and-forget („trage şi uită”)

Racheta antitanc Javelin în acţiune în războiul din Ucraina

Au apărut primele înregistrări cu racheta antitanc Javelin în acţiune în războiul din Ucraina. În clipul video postat, cu o durată de 22 de secunde, se poate observa o maşină blindată aflată pe o şosea într-o zonă neprecizată şi surprinsă într-o ambuscadă.

Are loc o explozie secundară violentă provocată, la foarte scurt timp după ce blindatul este lovit, cel mai probabil de aprinderea muniţiei de la bord şi a combustibilului.

Imaginile au fost postate de un cont de socializare specializat în agregarea de fotografii şi clipuri video care prezintă tehnică militară distrusă în războiul din Ucraina.

În comentariul ataşat clipului video se precizează că blindatul – despre care ucrainenii susţin că ar fi un vehicul de luptă al infanteriei ruse – a fost lovit de o rachetă Javelin – o rachetă antitanc de ultimă generaţie produsă de SUA.

Conform New York Times, SUA şi statele NATO au furnizat Ucrainei 17.000 de arme antitanc, inclusiv Javelin.

sfanta Javelin, racheta antitanc Javelin, soldati ucraineni
În fata invaziei ruse, rachetele antitanc Javelin au devenit un simbol al rezistenţei ucrainenilor şi subiect de meme pe internet, sub denumirea de „Sfânta Javelin”

Rachetele antitanc Javelin

De regulă, rachetele antitanc pot avea diferite dimensiuni, de la cele care pot fi transportate de un singur soldat și cu care se poate trage direct de pe umăr, până la cele care sunt așezate pe trepied și necesită o întreagă echipă entru a fi transportată și folosită, pe vehicule de pământ sau aeriene.

Introducerea acestora în scenariile de război moderne a rachetelor mici și portabile antitanc, dar cu un focos mare, a dat infanteriei șansa de a distruge orice tanc la o distanță mare, de obicei de la prima încercare. Armele antitanc anterioare, cum ar fi puștile antitanc sau minele antitanc magnetice, au avut un nivel scăzut de penetrare și era necesară o mai mare apropiere de țintă a utilizatorului.

În fata invaziei ruse, rachetele antitanc Javelin au devenit un simbol al rezistenţei ucrainenilor şi subiect de meme pe internet, sub denumirea de „Sfânta Javelin”.

Racheta antitanc Javelin ar fi capabilă să penetreze 800 mm de blindaj de oţel omogen laminat şi este o rachetă de tipul fire-and-forget („trage şi uită”), care are opţiunea top-attack, adică poate fi lansată pe o traiectorie verticală pentru a putea lovi un tanc de deasupra, unde blindajul este mult mai subţire.

Adauga un comentariu