National

Prof. Dr. Horațiu Moldovan: „Atâta timp cât această creștere este liniară, moderată, există elemente de optimism”

Publicat: 05 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Prof. Dr. Horațiu Moldovan Atâta timp cât această creștere este liniară moderată există elemente de optimism
Prof. dr. Horațiu Moldovan, secretarul de stat în MAI

Prof. dr. Horațiu Moldovan, secretarul de stat în MAI, a vorbit despre evoluția pandemiei de coronavirus din România. Conform acestuia, evoluția este una constantă ceea ce îl face să fie optimist. Acesta afirmă că văm ajunge curând într-o fază de platou daca nu va exista o nouă explozie de cazuri.

”N-aș face afirmația că este o situație deosebit de îngrijorătoare, sigur nu este un număr mic cum a fost în prima parte a evoluției epidemiei din primele 3 luni. Ne confruntăm cu un număr relativ mare, dar este un număr relativ constant, aproximativ 1.200-1.300 de pacienți/zi.

De asemenea, rata de mortalitate se menține relativ constantă în ultima săptămână. În ceea ce privește numărul de pacienți din Terapie Intensivă, înainte, în prima parte a epidemiei am avut în jur de 250 pe zi, acum avem peste 400, dar și acest număr se încadrează pe o linie relativ constantă, nu avem de-a face cu o explozie, o creștere exponențială.

Atâta timp cât această creștere este liniară, moderată, există elemente de optimism, în sensul că putem gestiona situația. Putem să îngrijim și mai mulți pacienți decât în momentul de față.”, a declarat prof. Horațiu Moldovan.

De asemenea acesta a vorbit și despre programul național de testare.

”Nu putem testa pe toată lumea, 18 milioane de oameni este imposibil, abia acum avem un milion și ceva de pacienți testați. Nu avem posibilitatea tehnică, este clar că trebuie să testăm doar o parte. Ca atare, trebuie să aplicăm niște principii de epidemiologie ca să testăm pacienții care au șansa cea mai mare să fie pozitivi, ca să-i depistăm și să-i izolăm de alții, conform definiției de caz.

Dacă testăm pe toată lumea, putem avea un caz la o mie, dacă testăm la rând, fără criterii epidemiologicii, atunci nu are reprezentativitate. Putem testa un eșantion după criterii științifice. Am ales 30.000 de oameni, se testează, este un program care se derulează, început acum două săptămâni. Este vorba despre o testare serologică. Rezultatele le putem extrapola la întreaga populație”, a explicat prof. Horațiu Moldovan.

Ministrul Nelu Tătaru, pentru românii care nu cred în existenţa coronavirusului: „Să meargă în secţiile ATI şi să vadă cu ochii lor că există virusul”

Ministrul Sănătății a făcut o declaraţie luni seară, 3 august 2020, pentru românii care nu cred în existenţa acestui virus actual pe teritoriul întreg globului. Nelu Tătaru a oferit nişte argumente solide şi a precizat faptul că românii trebuie să meargă la secțiile de Anestezie şi Terapie Intensivă să vadă bolnavii.

Nelu Tătaru, despre existenţa noul coronavirus

Invitaţia ministrului Nelu Tătaru şi a altor medici și directori de spitale din România este una pur informativă, pentru a-i face pe romani să conştientizeze gravitatea acestui virus, întrucât secțiile de Anestezie şi Terapie Intensivă sunt medii sterile, unde oamenii nu au acces.

”Încă este primul val, dar noi putem transforma acest prim val într-un val cu două cocoașe. Putem face o a doua cocoașă care poate fi mai violentă decât prima, în condițiile în care dacă atunci acționa un instinct de conservare, acum parcă acest instinct de conservare este dat la o parte de concetățenii noștri. Le recomand să se uite în jur, să se uite în spitale, să meargă în secțiile de terapie intensivă, să vadă dacă într-adevăr există acest coronavirus, să vadă că se poate deceda la 30, 39 de ani fără a avea comorbidități, să vadă că un corp medical stă în acele combinezoane transpirând o zi întreagă în niște condiții foarte grele, dar făcându-şi meseria. Nu cred că merită acest lucru, nici acest corp medical, nici cei care au respectat în această perioadă toate regulile”, a mai spus ministrul.

Adauga un comentariu