Local

Proiect inedit în municipiul Iași! Statuile din oraș vor vorbi cu cetățenii

Publicat: 08 dec. 2021

Un proiect inedit va fi pus la punct prin proiectul „Iaşi, art code”. Toţi cetăţenii municipiului Iași vor putea auzi poveștile statuilor. Totul se va face cu ajutorul tehnologiei şi reprezintă o premieră.

Așadar, povestea fiecărei statui din Iași va putea fi auzită de către trecători. Vorbim despre faptul că monumentele vor avea câte un cod QR ataşat.

Statuile din Iași vor putea vorbi cu cetăţenii

Organizatorii proiectului au explicat felul prin care ieșenii vor putea ” comunica” cu statuile. Așadar, cei curioşi vor putea să audă poveștile fiecărei stătui în parte:

Proiectul a început nu numai din dorința de a face cunoscute poveștile evocate de sculpturi, ci și despre sculptori. Foarte puține știm despre realizatorii sculpturilor. Dacă ajungi în parcul Copou și te cațeri în spatele statuilor, îți dai seama că unele au câte o semnătură, dar cel mai adesea, sculptorul nu și-a imprimat semnătura pe niciun bust așa încât plasarea istorică și umană a creatorului este foarte importantă, mai ales că este vorba despre o serie de artiști din perioada interbelică, a explicat Maria Bilașevschi, organizator al proiectului.

Povestea Regelui Ferdinand I, Întregitorul, aşa cum a fost acesta denumit, poate fi accesată la doar un click distanţă.

Prin scanarea unui cod QR aflat în proximitatea statuilor aflăm viaţa celor mai importante personalităţi care au schimbat istoria românilor.

Un alt organizator a explicat faptul că proiectul a început din dorinţa de a aduce în atenţia publică istoria României:

Ideea acestui proiect a pornit de la o necesitate: noi toți trebuie să ne cunoaștem istoria, trecem adesea pe lângă statui, monumente, biserici, muzee fără să știm aproape nimic despre ele, a precizat Alina Țiței Ioncioaia, organizator al proiectului.

Comentarii
  • Daca statuia vorbeste cu omu’, atunci omu’ trebuie sa fie politicos si sa-i raspunda, deci sa vorbeasca si el cu statuia. Dupa care poate s-o ia usurel la pas spre Socola.
    Asa-i cand primaria se prosteste la patrat.

Adauga un comentariu