Local

Promisiunea Guvernului: de astăzi încep lucrările la proiectarea A8 Târgu Neamț – Iași – Ungheni

Publicat: 07 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Promisiunea Guvernului de astăzi încep lucrările la proiectarea A8 Târgu Neamț  Iași  Ungheni
Din 7 mai 2021, firma Consitrans SRL va demara lucrările la proiectarea tronsonului A8 Târgu Neamț – Iași – Ungheni, parte din Autostrada "Unirii"

De astăzi, 7 mai 2021, ar urma să înceapă lucrările la proiectarea A8 Târgu Neamț – Iași – Ungheni. Firma Consitrans SRL ar urma să demareze proiectul pentru cel mai important tronson din Autostrada „Unirii”, așteptat de locuitorii regiunii Moldova

Veste importantă pentru locuitorii județului Iași, dar și ai Regiunii de Nord-Est. Firma Consitrans SRL va începe de astăzi, 7 mai 2021, lucrările pentru proiectarea tronsonului de autostradă din A8 pe sectorul Ungheni – Iași – Târgu Neamț, tronson care este parte a rutei spre Târgu Mureș. Firma Consitrans SRL a câștigat licitația derulată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), valoarea contractului fiind de 58,8 milioane de lei. După ce a trecut și perioada de contestații, autoritățile au semnat contractul cu firma respectivă, iar de astăzi vor demara lucrările. Conform contractului, în calcul au fost luate 12 luni pentru realizarea studiului de fezabilitate, alte 5 luni pentru realizarea Proiectului pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire (PAC) și obținerea Autorizației de Construire, precum și 5 luni pentru realizarea Proiectului Tehnic de Execuție (PTE).

Reacția autorităților pentru demararea proiectului A8 în județul Iași

Autoritățile județene s-au arătat mulțumite de faptul că proiectul A8 va fi demarat în sfârșit și pe teritoriul Iașului. Costel Alexe, președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, a menționat că autoritatea județeană va continua să sprijine acest proiect.

„Autostrăzile A8 și A7 sunt o prioritate a Guvernului și a administrației Consiliului Județean Iași! Mâine (7 mai 2021 ) încep lucrările de proiectare pe sectorul Târgu Neamț – Iași – Ungheni. PNL a susținut constant proiectul A8 prin toate mijloacele legislative atunci când era în opoziție, și executive după ce a preluat guvernarea. A fost urgentată procedura care a facilitat drumul către stadiul în care suntem astăzi”, a spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Grup de lucru pentru proiectul A8 în județul Iași

Șeful CJ Iași a mai spus că la nivelul județului vor avea loc mai multe întâlniri ale unui grup de lucru pentru ca proiectul să nu aibă probleme.

„Consiliul Județean Iași se va implica pentru a sprijini actualizarea studiului de fezabilitate din 2011, pe baza PUZ-urilor și PUG-urilor actualizate ale localităților care vor fi traversate de viitoarea autostradă. La începutul lunii aprilie 2021, am luat inițiativa de a crea un grup de lucru interinstituțional, din care să facă parte autoritățile, ONG-urile și societatea civilă, pentru că împreună suntem o forță, iar fiecare își are rolul său în susținerea acestui proiect major”, a spus Costel Alexe. Acesta a menționat că instituția sprijină și proiectul A7 Ploiești – Buzău – Bacău – Pașcani – Siret. „Soarta autostrăzilor Moldovei a fost de la început o preocupare pentru noi, după ani întregi de stagnare, și rămâne un angajament pe termen lung față de comunitatea noastră, de la primul document semnat, la primul strat de asfalt turnat, până la momentul în care vom trece Carpații pe autostradă”, a mai spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Petru Movilă, președintele PMP Iași: „Doi ani de umilință pentru A8”

Petru Movilă, președintele PMP Iași, și inițiatorul Legii Autostrăzii Unirii, a arătat că proiectul este unul extrem de important pentru întreaga zonă a Moldovei după ani de așteptare.

„Doi ani și jumătate de umilință, atât a îndurat Moldova de la promulgarea legii pentru construcția A8 și momentul în care s-a demarat studiul de fezabilitate pentru ultima porțiune a acestei autostrăzi. De-abia acum putem spune că a început cu adevărat activitatea de pregătire a construcției A8. Este important, chiar fundamental, ca parlamentarii PNL și USR să prindă în PNRR banii pentru această autorută”, a spus Petru Movilă.

Acesta a arătat că în PNRR trebuie prinși toți banii pentru A8 Iași –Târgu Neamț și nu doar pentru o porțiune.

„Intenția de a se prinde banii pentru capetele Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și Târgu Neamț – Moțca ține de campania electorală. Un lucru serios înseamnă bani pentru tot A8. Trebuie să forțăm ca toată construcția să înceapă din Moldova. La fel ca și A7”, a spus Petru Movilă, președintele PMP Iași.

Adauga un comentariu