Prima pagină » Informații utile » Propolisul brut se înghite? Este considerat cel mai puternic antibiotic natural!

Propolisul brut se înghite? Este considerat cel mai puternic antibiotic natural!

17 mart. 2025, 09:02,
Redacția BZI în Informații utile

Alături de mierea de albine, acest produs este unul dintre cele mai bune produse apicole pentru sănătatea noastră, motiv pentru care multe persoane se întreabă dacă propolisul brut se înghite. Antibiotic natural, antiviral și cicatrizant, propolisul este preparat de albinele lucrătoare de rășinile pe care acestea le culeg din mugurii și din ramurile de plol, de vișin, de mesteacăn sau de brad.

Propolisul, un produs de o valoare terapeutică excepțională, este apreciat ca unul dintre cele mai eficiente medicamente găsite în natură. Prelucat de albinele lucrătoare, propolisul conține substanțe rășinoase, lipicioase, de culoare verde-brună sau cafenie, cu aromă plăcută de rășină și balsamuri.

Propolisul brut se înghite?

Supranumit „cleiul de albine” sau „penicilina rusească”, propolisul este un produs apicol extrem de prețios, ce constă dintr-un amestec de subtanțe rășinoase, lipicioase, de culoare verde-brună sau cafenie, cu aromă plăcută de rășină și balsamuri.

Este prelucrat de albinele lucrătoare după colectarea unor produse biologice din cel puțin 20 de specii de arbori care produc secreții rășinoase, și anume din mugurii unor copaci, cum ar fi plop, mesteacăn, arin, castan, fag, grasin, pin, brad, tulpini și ramuri tinere, pețiolul furnzelor și scoarță, salcie, prun. La această materie rășinoasă, albina adaugă secrețiile glandelor salivare ce conțin enzime, ceară și alți compuși biochimici.

Efectele tămăduitoare ale propolisului au fost cunoscute încă din cele mai vechi timpuri, însă au fost demonstrate științific abia în secolul al XX-lea. Astfel, oamenii de știniță au descoperit cu uimire faptul că propolisul este cel mai eficient mediament naturist antiinfecțios.

Bucățile de propolis brut au dimensiunea unei boabe de cafea. Supte asemenea unor bomboane, aceste bucăți ajută la tratarea infecțiilor localizate în cavitatea bucală sau în partea superioară a căilor respiratorii.

Se recomandă consumarea a 1-2 grame de propolis în fiecare zi, amestecat cu miere de albine pentru un gust mai plăcut și beneficii multiple asupra sistemului imunitar și sănătății.

De asemenea, propolisul brut este benefic și pentru vindecarea leziunilor bucale. Sub forma de pulbere, propolisul brut ajută în tratarea ulcerului și a gastritei. Măcinată cât mai fin posibil, pulberea se ia în cantități de 10 până la 20 de grame pe zi, cu aproximativ o oră înaintea meselor principale.

Acțiunile propolisului în bolile aparatului respirator

Propolisul, administrat sub formă de tinctură este benefic în tratarea bronșitei acute, bronșietaziei, a astmului infecțios și abcesului pulmonar. Din tinctura de propolis se iau câte 15-30 de picături de trei ori pe zi înainte de mese, într-un păhărel cu lapte sau apă călduță, într-o cură ce durează până la vindecare.

În astmul bronșic sunt deosebit de benefice ședințele de aerosoli cu tinctură de propolis, diluată cu apă în proporție de 1:1, zilnic se fac câte două ședințe cu o durată de cinci minute, urmate de odihnă 20 de minute, într-o cură de 15-30 de zile.

În gripă, rcăeală, gutarai, traheită și laringită cronică se utilizează tinctura de propolis cu acțiune antivirală, 20-30 de picături diluate într-un păhărel cu apă sau lapte, de două-trei ori pe zi, înainte de mese cu o oră. Cu această tinctură se face gargară, după care se înghite sau se fac inhalații dimineața și seara.

La bătături și negi se aplică sub formă de pansament o bucată de propolis topită la foc mic, astfel că după câteva zile să cadă atât scoarța rănii, cât și rădăcina. Prin urmare, pentru a beneficia se proprietățile acestuia, propolisul brut se înghite cu puțină miere.

redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
a1.ro
Cum arăta Doinița Oancea cu păr drept! Toți o știu creață, însă e o femeie complet schimbată dacă o vezi cu părul drept
Playtech.ro
Cum se păstrează corect anafura ca să nu mucegăiască. Ce trebuie să faci cu ea după ce o aduci de la biserică
observatornews.ro
Obiceiul românesc care "s-a lipit" şi de străini. Ce spune un chinez despre micii care au sfârâit pe grătare, la Cernica
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Dezvăluire importantă făcută În Prima zi de Paște despre Muntele Athos
Playtech.ro
Câți câini sau pisici ai voie să ții într-un apartament. Legea e clară, dar puțini o cunosc
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Vestea ȘOCANTĂ din ziua de Paște. A murit un actor CELEBRU din Las Fierbinți: S-a stins acum o oră!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Unde petrec Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță Paștele. Locul e de poveste, dar îi costă destul. Oricine ar vrea să fie aici / FOTO
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 aprilie 2025
19 aprilie 2025