Prima pagină » Actualitate » Raed Arafat a afirmat că valul 5 al pandemiei cu COVID-19 nu este de un impact major
Raed Arafat a afirmat că valul 5 al pandemiei cu COVID-19 nu este de un impact major

Raed Arafat a afirmat că valul 5 al pandemiei cu COVID-19 nu este de un impact major

19 ian. 2022, 19:29,
în Actualitate

Miercuri, 19 ianuarie 2022, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a afirmat că dintre pacienții diagnosticați cu virusul COVID-19, 43 au ajuns la terapie intensivă în ultimele 24 de ore, iar la nivel național au fost ocupate aproximativ 500 de paturi ATI dintre cele destinate patologiei COVID-19.

Mediul precizează că există în continuare capacitate, însă autoritățile iau măsuri pentru a furniza necesarul de paturi în situația în care numărul pacienților care au nevoie de îngrijire în secțiile ATI va crește.

„Din fericire, până acum, impactul nu este unul major, care să necesite paturi suplimentare şi capacităţi suplimentare. (…) Astăzi am depăşit 500 de cazuri în secţiile de terapie intensivă, dar capacitate pentru preluare încă există, nu putem să spunem că am intrat într-o situaţie de incapacitate. Normal, monitorizăm foarte atent acest lucru şi orice este nevoie de sprijin pentru completare şi Ministerul Sănătăţii e foarte atent la asta și noi venim cu orice sprijin care este necesar”, a declarat Raed Arafat, miercuri seară, la sediul ISU Prahova, la finalul unei vizite făcute în Ploieşti.

Numărul pacienților care au ajuns la terapie intensivă în ultimele 24 de ore este foarte mic

Raed Arafat a arătat că 43 de bolnavi diagnosticaţi cu infecţia provocată de SARS-CoV-2 au ajuns, în ultimele 24 de ore, la terapie intensivă, deşi în unele zile numărul acestora este foarte mic.

„Cu cât creşte numărul cazurilor pozitive, există posibilitatea să crească şi numărul cazurilor din terapie intensivă în continuare. Până ieri am avut dublarea de la 8.000 la 16.000, astăzi suntem tot pe la 16.000. Dar astăzi am avut 43 de pacienţi noi internaţi la terapie intensivă, deci depinde; sunt zile în care avem doi pacienţi noi în terapie intensivă, sau unu, sunt zile în care avem 20 sau 30, dar astăzi am avut 43. Să vedem cum va fi situaţia în următoarele zile. Dacă va continua impactul pe terapie intensivă să se interneze un număr mare de pacienţi zilnic, normal că ăsta este un semnal de alarmă că există un impact serios, mai ales că avem persoane care sunt nevaccinate, vulnerabile, nu toate formele sunt cauzate de Omicron, sunt şi forme cauzate de Delta care ştim că are un impact şi duce bolnavul care este nevaccinat sau cu vulnerabilităţi şi comorbidităţi îl duce către terapie intensivă, aşa că rolul nostru este să ne pregătim să creştem capacitatea, dacă este nevoie, încontinuu”, a adăugat şeful DSU.

Raed Arafat infirmă introducerea unor noi restricții

Șeful DSU a afirmat că în acest moment autorităţile nu iau în discuţie implementarea de noi restricţii pentru prevenirea răspândirii infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.

Însă, Arafat (secretar de stat în cadrul Ministerul Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență) recomandă populaţiei să se testeze la primele simptome de răceală şi să nu meargă la serviciu, pentru că i-ar putea infecta pe ceilalţi.

„Măsuri de restricţii, la acest moment, suplimentare, nu se discută de aşa ceva. Dar noi ne dorim chiar la acest moment ca lumea să respecte măsurile actuale, începând cu masca, care este de bază şi este minimul necesar pentru protecţie mai ales în spaţiile închise, dar şi în spaţiile deschise, având în vedere că varianta Omicron este extrem de contagioasă, continuând cu vaccinarea şi cu distanţarea şi cu toate celelalte aspecte”, a declarat Raed Arafat.

Persoanele nevaccinate sunt în continuare printre cele mai vulnerabile

Deși varianta Omicron a virusului COVID-19 este semnificativ mai ușoară decât forma anterioară, Delta, persoanele nevaccinate sunt mai dispuse să prezinte o simptomatologie gravă și chiar să ajungă la terapie intensivă.

„90% din cei decedaţi în terapie intensivă sunt persoane nevaccinate, 10% sunt persoane vaccinate, în marea parte a lor cu comorbidităţi”, a explicat secretarul de stat într-o declarație anterioară.

În contextul infectării rapide cu varianta Omicron, în România a fost prelungită starea de alertă pentru 30 de zile, începând cu 8 ianuarie 2022 și au fost adoptate o serie de măsuri suplimentare pentru prevenirea și combaterea pandemiei cu COVID-19.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`