Actualitate

Raed Arafat a vorbit despre posibilitatea redeschiderii restaurantelor, teatrelor și cinematografelor

Publicat: 25 aug. 2020
ALT=«Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență»
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit în această seară despre situația pandemiei de coronavirus din România în raport cu industria HoReCa. Acesta consideră că, deși se ia în calcul redeschiderea anumitor restaurante, că nu ar fi o măsură potrivită în această etapă deoarece ar putea influența negativ evoluția pandemiei.

„Urmează discuții în acest sens. Ele nu se iau de o persoană singură. Se discută în cadrul Grupului tehnico-științific, la nivel de experți, specialiști. Nu e vorba doar de aspecte medicale, de aici nu mă pronunț până nu se termină discuțiile și avem concuziile finale. (Ca medic, recomandați redeschiderea restaurantelor?) Nu pot să recomand deschiderea restaurantelor. Ce pot să vă spun e că dacă se deschid, ce pot recomanda medicii sunt regulile foarte stricte și în ce condiții se deschid.

Dar nu cred că cineva vine să recomande să deschidem restaurantele. Nu poate fi o recomandare. Dacă se dorește deschiderea restaurantelor la un moment dat, putem spune condițiile pentru a reduce riscurile. Risc zero nu există. Apoi e iar la atitudinea populației, că una e să le deschizi și alta e dacă populația va merge acolo și în ce condiții va merge acolo, în spațiile închise vorbim. Încă sunt discuții, urmează să se ia o decizie finală. Recoamndările medicale vor fi modalitatea prin care se poate face asta cu cel mai mic risc posibil. Nu vreau să intru în subiect și să dăm drumul la speculații și, în final, să ne trezim că e așa sau altfel”, a afirmat Raed Arafat.

Ludovic Orban: „Vom avea în discuţie această propunere de reluare a activităţii în anumite spaţii închise”

Premierul Ludovic Orban a vorbit despre posibilitatea redeschiderii restaurantelor, teatrelor și cinematografelor. Acesta a menționat că se va discuta despre această măsură în ședinta Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) de miercuri.

”Vom avea în discuţie această propunere de reluare a activităţii în anumite spaţii închise, este vorba de reluarea unor activităţi culturale, teatre, cinematografe, de asemenea reluarea activităţii în unităţi de servire a mesei din spaţii închise, să le spunem restaurante din spaţii închise. Încă nu pot să vă spun care va fi forma finală pentru că eu nu iau decizii singur, întotdeauna m-am consultat cu colegii mei şi m-am consultat cu specialiştii”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban a susținut că redeschiderea restaurantelor, teatrelor și cinematografelor ar putea să se producă doar în localitățile unde există un număr redus de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

”Există o propunere să nu se deschidă peste tot, să nu se deschidă unde este un nivel de răspândire a virusului peste un anumit număr de cazuri în ultimele 14 zile”, a mai spus Ludovic Orban.

De asemenea, acesta a menționat că această decizia va fi luată ținându-se cont de părerile reprezentanților din industria HoReCa.
Adauga un comentariu